Ekstrem økning i Drammen: 60 nye smittetilfeller siste døgnet

– Vi må være forberedt på at smittetallene fortsetter å stige den nærmeste tiden, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

60 personer bosatt i Drammen kommune har i løpet av det siste døgnet fått påvist koronasmitte, melder Drammen kommune fredag morgen.

Dette er det desidert høyeste tallet som er registrert i Drammen siden koronaviruset ble påvist første gang i begynnelsen av mars. I forrige uke var makstallet på 38, og i går var antallet nede på 17.

– Utviklingen vi har sett den siste tiden, er skremmende. Det er fortsatt altfor mange av oss som har et veldig høyt antall nærkontakter. Vi må redusere hvor mange vi har kontakt med, dersom vi skal klare å få kontroll over smitteutviklingen, sier ordfører Monica Myrvold Berg i Drammen kommune.

Nye tiltak på trappene

I går kom nasjonale myndigheter med nye og kraftfulle tiltak, og i dag skal formannskapet diskutere ytterligere tiltak lokalt.

– Det er dessverre tiltak som vil gripe inn i innbyggernes hverdag og frihet, men vi er nødt til å stramme inn for å unngå at smittetallet fortsetter rett til værs og belastningen på helsevesenet blir så stor at vi ikke kan behandle dem som trenger hjelp, 

Hun vil ikke forskuttere om alle de lokale tiltakene som nasjonale myndigheter i går ba regioner med høy smitte om å vurdere, blir innført i Drammen kommune eller ikke.

– Oslo kommune vil presentere sine tiltak i løpet av dagen. Kommunene rundt Oslo har fått beskjed om at det forventes at vi innfører de samme tiltakene som Oslo. Det er dette vi skal diskutere i formannskapets ekstraordinære møte fredag ettermiddag, sier ordføreren.

– Vil fortsette å stige

Sent torsdag kveld kom også beskjeden om at en innbygger i Drammen kommune døde med koronasmitte etter å ha vært innlagt på Drammen sykehus.

– Jeg sender mine kondolanser til de pårørende som har mistet et kjært familiemedlem. Dessverre har vi nå fått nok en påminnelse om alvoret i situasjonen, og det er nettopp av hensynet til eldre og syke personer som risikerer alvorlige sykdomsforløp og død, at vi alle sammen må stille opp på denne dugnaden og gjøre det vi kan for å begrense smittespredningen, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

Av de 60 personene som nå har fått påvist smitte, er 43 av kjente nærkontakter av tidligere påviste tilfeller.

Fire personer har vært på reise i utlandet og sittet i innreisekarantene etter hjemkomst til Norge, mens det er konkludert med ukjent smittevei for 11 personer. For de to siste pågår det fortsatt smittesporing.

– Vi skal alltid være forsiktige med å lese trender ut av enkelttall. På samme måte som vi ikke konkluderte i går med at 17 nye smittede var noe tegn på at smittetrenden var på vei ned, skal vi i dag være forsiktige med å konkludere at smittetallene har gjort enda et hopp. Det kan være tilfeldigheter at det svinger litt fra dag til dag. Derfor er det bedre å se på tallene pr. uke når vi skal si noe om trender, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

– Vi kan nok trygt slå fast at vi ennå ikke brutt kurven som viser en økende smittetrend i kommunen vår. Det er nok mer sannsynlig at kurven fortsatt er stigende, og det går vanligvis 14 dager før man ser effekten av tiltakene som settes inn. Derfor må vi være forberedt på at smittetallene fortsetter å stige den nærmeste tiden, sier Johannessen.

750 elever i karantene

Også det siste døgnet er det rapportert om flere smittetilfeller som berører kommunens helseinstitusjoner og skoler.

Ved Fredholt bo- og servicesenter er det påvist smitte hos én ansatt.

Innen hjemmetjenester for mennesker med nedsatt funksjonsevne er det to ansatte som har fått påvist smitte.

Totalt sett er det ca. 750 elever ved skolene i Drammen som er i karantene per nå.

Ved følgende skoler er det rapportert om smittetilfeller i løpet av det siste døgnet.

  • Danvik skole: To elever og én ansatt har fått påvist smitte.
  • Galterud skole: Én elev har fått påvist smitte.
  • Marienlyst skole: Én elev har fått påvist smitte.
  • Drammen videregående skole: Fem elever har fått påvist smitte.
  • Åssiden videregående skole: To elever har fått påvist smitte.
  • Akademiet Sundland: Én elev har fått påvist smitte.

Til sammen er det nå registrert 698 tilfeller av koronasmitte i Drammen. Det har vært 17 koronarelaterte dødsfall.

Saken oppdateres