Nyheter

Har overlevd ni måneder med stengte dører: – Jeg er sta

Innehaver av Galleri Athene, Lars Holst- Larsen, har ingen flytteplaner.

Det er nemlig ikke bare korona som har stukket kjepper i hjulene for Galleri Athene.

Galleriet innerst i Brodalsbygningen på Union har holdt ut under to stenginger, på grunn av rehabilitering og utbygginger.

Endelig har galleriet åpent igjen, etter tre måneder med stengte dører fordi det store bygget Portalen er ved å reise seg som nærmeste nabo til galleriet.

###

Innehaver av Galleri Athene Lars Holst-Larsen er glad for at endelig dørene er åpne igjen. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

LES OGSÅ: Snakket ut med Kiwi – fortsetter som butikksjef

Publikum tilbake

Sist lørdag var det jevn flyt av nysgjerrige og glade publikummere som igjen kunne finne veien til Galleri Athene, og for en ny utstilling, denne gangen med den lokale kunstneren Ann-Cathrin Lindland Løvstad med fargefulle akvareller og malerier.

– Det var godt å høre at folk ønsket oss velkommen tilbake, og i perioden vi hadde stengt fikk vi også gode tilbakemeldinger på at folk savnet oss og synes at vi har tålt mye nå.

Vanligvis pleier galleriet å ha en vernissasje klokka 14 på utstillingsåpning, men fordi smittevernregler selvsagt måtte overholdes, foregikk åpningen gjennom hele dagen.

Det var fint endelig å kunne åpne igjen, og se at så mange igjen kan kose seg med kunst i galleriet, sier Lars Host-Larsen som innrømmer at han ikke hadde forventet at det skulle bli så hektisk som det ble på åpningsdagen.

– Det har vært masse folk innom etter åpningen!

###

Den gamle, opprinnelige inngangen til galleriet er erstattet med en midlertidig inngang. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

LES OGSÅ: Jakten på juleskurken 2020 blir konsert

Fryktet publikumssvikt

De to medarbeiderne som vanligvis er Holst-Larsens medhjelpere er for den enes vedkommende låst i Krakow på grunn av korona, og den andre har sluttet for å jobbe et annet sted.

– Det ødelegger litt symmetrien i driften når man må stenge dørene. Og frykten, når man må stenge såpass lenge, er at folk skal bruke lang tid på å komme tilbake, men heldigvis er det ingenting som tyder på det, medgir en optimistisk gallerist.

Holst-Larsen forteller også at han slapp å betale husleia under perioden galleriet måtte stenge dørene, og at han på den måten har klart seg.

###

Holst-Larsen bekymrer seg om lysforholdene i galleriet blir bra når nybygget står klart. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

LES OGSÅ: Rune fra Vestfossen: – Dette blir vel det nærmeste jeg kommer en Nobelpris

Måtte holde stengt i seks måneder

– Jeg har tapt penger – man stenger ikke uten offer. Men det største tapet var i 2015.

For det er ikke første gang at Holst-Larsen måtte stenge dørene til sitt galleri.

– For fem år siden måtte vi stenge i seks måneder, og det er veldig lenge, vi var spente på hvordan vi skulle klare oss, om vi kom oss tilbake, forteller Hols-Larsen.

I et halvt år i 2015 var galleriet stengt, den gangen på grunn av renovering av Brodalsbygget. Det var stusselig for alle faste kunstinteresserte, som pleide å besøke Athene og utstillingene, men de måtte bare vente. Hvis de da ikke tok seg en tur til Stavern. Gallerieier Lars tok nemlig ikke påskeferie det året, han dro i gang en påskeutstilling i Stavern likeså godt, og med seg på laget hadde han selveste Nico Widerberg og Jarle Rosseland.

Men Lars Holst-Larsen og hans Galleri Athene har klort seg fast – nå for andre gang.

###

Publikum blir møtt av antibac og fargesterke malerier i Athenes midlertidige inngangsparti. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

LES OGSÅ: Torsdag- og lørdagsjobb på 1980-tallet

Stolt og sta

Har du noen gang vurdert å flytte galleriet?

– Jeg har fått gode tilbud om nye lokaler, men jeg flytter ikke herfra. Jeg velger å stå i utfordringene som dukker opp underveis, medgir Lars Holst-Larsen og fortsetter;

– Jeg er sta, og er stolt av hva vi har fått til. Og på mange måter er det min egen feil som ikke undersøkte litt nærmere da jeg flytta inn her i 2012.

– Dette er jo et område under utvikling, og selv om det på mange måter har vært surt, må jeg innrømme at Union Eiendom har vært flinke til å høre på lille meg, og vært ganske gode til å legge til rette for at dette skulle skje så smertefritt som mulig, medgir Lars Holst-Larsen.

Plaster på såret

Galleriet har fått litt mer boltreplass, som plaster på såret. Et stort rom på vei inn i galleriets midlertidige inngang, så blir det mere veggplass for kunsten.

Inngangen til galleriet har blitt flyttet litt nærmere gaten, men er fremdeles godt skiltet for publikum.

Dessuten har galleriet fått et fargerikt banner i stillas over inngangen.

Blir det flere perioder med stengte dører hos dere nå?

– Jeg vet ikke helt hvordan det blir når de skal bygge park bak bygningen til våren. Men jeg håper ikke at vi ikke må stenge, så langt har vi ikke fått noen signaler om det.

Men det er en annen ting som opptar galleristens tankegods;

– Jeg er litt bekymret med hensyn til lysforholdene i galleriet, om det blir greit etter byggingen er ferdig, jeg håper det.

Ellers ser Lars Holst Larsen frem til en fortsatt fin høst i kunstens navn, og er optimistisk med hensyn til fremtiden og videre drift – han søker i disse dager en ny medarbeider til galleriet.

– Utstillingene fremover går som planlagt, og når en gang området står helt ferdig, blir det en liten juvel.

Mer fra Dagsavisen