Nyheter

SIAN-leder kalte tidligere varaordfører for «verbal jihadist» – nå kan de møtes til debatt

– Medmenneskelige muslimer er medmenneskelige på tross av islam, og ikke på grunn av islam, mener SIAN-leder Lars Thorsen. Tidligere varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani, mener Thorsen bør lese seg opp på islam før han uttaler seg. Nå kan de to møtes i debatt.

SIAN-leder Lars Thorsen omtalte nylig lokalpolitikeren fra Drammen, Yousuf Gilani, som en «farlig brobygger for Norge» i en tekst han publiserte på SIANs (Stopp islamiseringen av Norge) hjemmesider, i forbindelse med markeringen for respekt, toleranse og fellesskap som Gilani var med på å arrangere i Drammen sist søndag.

– Det at SIAN skriver som de gjør viser at de har en misforstått oppfatning av meg og min tro, svarer Gilani.

I et intervju med Byavisa Drammen om innlegget på nett, fulgte Thorsen opp med å kalle Gilani «en verbal jihadist, som etter hans mening er farligere enn en jihadist med våpen.»

– Disse verbale jihadistene har lært seg å knekke norske koder, som gjør at mange nordmenn tror at de ikke er farlige, sa Thorsen til avisen.

Gilani reponderte med å invitere SIAN-lederen på curry og dialog. Thorsen har på sin side sagt at han gjerne møter Gilani, men da til debatt – foran et publikum.

Til Dagsavisen Fremtiden sier Thorsen at han ikke ville ha takket ja til en middagsinvitasjon fra Gilani, da han mener det ville vært meningsløst å diskutere islam utenfor offentligheten.

– Kose-prating på en restaurant fører ikke demokratiet videre. Det jeg kunne ha takket ja til, er et debattmøte med en nøytral ordstyrer og fri meningsytring, hvor alle interesserte kan høre debatten. Det er det som er folkeopplysning, og hele formålet med det jeg driver med.

Les også: Fikk beskjed om å gå ut av køen fordi det var for mange innvandrere inne (+)

Saken fortsetter under bildet.

Tidligere varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani, vil gjerne opplyse SIAN-leder Lars Thorsen om en ting eller to hva islam angår.

Tidligere varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani, vil gjerne opplyse SIAN-leder Lars Thorsen om en ting eller to hva islam angår. Foto: Helle Svanevik

Les også: – Jeg kunne aldri ha brent en bibel, eller sagt til noen at de dyrker feil gud

Mener Islam er farlig for Norge

Under en slik debatt ville Thorsen for SIANs del fokusert på å opplyse om det islamske vesen, forskjellen mellom islamsk- og ikke-islamsk tankesett, og hvorfor islam er farlig for Norge.

– Det at man kjenner en muslim som kan smile, er ikke et tegn på at islam er bra for Norge. Islam har som målsetting å okkupere Norge og gjøre det til en islamsk stat, i direkte motstrid med menneskerettighetene.

Thorsen presiserer at han mener det er islam han anser som farlig, og ikke muslimer.

– Det å diskutere muslimer i forbindelse med dette blir en total avsporing. Hvordan en konkret muslim praktiserer troen sin er helt irrelevant – det er mange forskjellige måter å være muslim på, sier han – og legger til:

– Dersom en muslim snakker om brobygging, definerer ikke det islam. Medmenneskelige muslimer er medmenneskelige på tross av islam, og ikke på grunn av islam.

Mener han ikke forstår hva jihadist betyr

Yousuf Gilani er positiv til at Thorsen sier seg villig til å stille opp for en debatt, men legger til at Thorsens uttalelser til både Byavisa og Dagsavisen Fremtiden viser at han ikke har nok kunnskap om islam.

– Det er veldig fint å se at Thorsen er åpen for det – det viser at vi har kommet et stykke på vei. Jeg kommer til å ta kontakt med ham for å avtale et møte hvor vi kan diskutere rammene for en eventuell debatt, sier Gilani.

Gilani mener at Thorsen nå leker med ord og at SIAN bruker mer og mer spesielle metoder bare for å få omtaler.

– Hvis Thorsen hadde visst hva «jihadist» betyr, ville han nok ikke brukt det ordet. Den egentlige betydningen av jihad, beskrevet i koranen, er den daglige krigen vi mennesker stadig streber etter å stilne for å få en indre fred. Hvis man skal mene noe i offentligheten, bør man ha nok kunnskap, sier Gilani.

Gilani forklarer videre at ordet «jihad» er blitt tatt ut av kontekst av ekstremistiske grupper, som bruker betydningen av begrepet til å rettferdiggjøre sin kamp mot dem som er såkalt vantro.

– Slik islamfiendtlig mistolkning- og propaganda er veldig skummelt, for det er disse ekstremistiske gruppene som får mest omtale i forbindelse med islam – ikke majoriteten som ønsker å leve i fred og ro som alle andre.

Les også: – Hvis vi ikke er en del av det norske samfunnet, hva er vi da en del av?

Vil bryte isen og avkrefte myter

For Gilani er islam en fredens religion, som forteller ham at man skal tilpasse deg det landet man bor i, og som altså ikke er farlig for Norge, slik Thorsen hevder.

– Det handler også om nestekjærlighet, og det å ta vare på mennesker – først og fremst på naboen din. Islam er en religion som kan harmoniseres med et hvilket som helst demokratisk samfunn, og den er bare så misforstått.

Gilani håper at et møte med Thorsen kan «bryte isen» mellom dem, samtidig som han har tro på at det han beskriver som «mytene om islam» kan bli avkreftet ved hjelp av dialog.

– Jeg vil gjøre dette på en ryddig måte, uten brenning av bøker og kasting av egg. Det er rom for å kritisere, men når ytringene går over i hat, så blir det vanskelig – og det synes nok SIAN også, sier Gilani og legger til:

– Vi er siviliserte mennesker, alle sammen, og som en evig optimist er jeg sikker på at mange ville fått mer kunnskap av en slik debatt, som igjen vil bidra til et mer inkluderende samfunn.

Nyeste fra Dagsavisen.no: