Nyheter

Må begynne å planlegge oppsigelser etter sommeren: – Urettferdig

Direktøren hos Drammens nyeste hotell varsler at de må si opp ansatte dersom énmetersregelen opprettholdes etter sommeren.

13. mars er dagen direktør Anne-Margrethe Tveit hos Quality Hotel River Station aldri kommer til å glemme. De siste månedene hadde hun brukt på å bygge opp et team bestående av folk fra forskjellige land, bakgrunner, alder og kjønn. Nå sto hun på scenen i hotellets storsal Elvebredden, og hørte seg selv si «takk for den fantastiske innsatsen, på grunn av Covid 19 og sviktende belegg ser vi oss nødt til å permittere over halvparten av dere» til sine 50 ansatte.

– Det er det tøffeste jeg har vært med på. Vi har en fantastisk gjeng, der alle har levert siden vi åpnet hotellet i november. Makan til folk som har gitt av seg selv. Man føler jo at man svikter de ansatte når man må gi en sånn beskjed.

I forrige uke ble det klart at regjeringen ikke forlenger permitteringslengden. I dag betaler staten dagpenger til permitterte. Det gjør de frem til oktober. LO, NHO og opposisjonen krevde at dette ble forlenget fra 26 til 52 uker. Regjeringen sa nei.

Så lenge regjeringens krav om makstak på 200 gjester med én meters avstand blir opprettholdt, har Tveit ikke noe annet valg enn å begynne å planlegge oppsigelser etter sommeren.

– Det føles veldig urettferdig – vi trenger bare mer tid. Det øyeblikket avstandskravet opphører og gjestene kommer tilbake, vil vi ha hele staben i full jobb, sier hun, før hun fortsetter:

– Det er énmetersregelen som begrenser oss. 30 prosent av omsetningen vår kommer fra kurs og konferanser, men vi har kun plass til halvparten av de bookede gjestene når avstanden må holdes. Vi må stadig booke bort grupper til høsten, og da kan vi ikke forsvare å ta alle de ansatte tilbake.

Les også: – Hvis vi ikke er en del av det norske samfunnet, hva er vi da en del av?

Krise i reiselivsbransjen

Det er ikke bare Tveit som frykter et skrev av oppsigelser. Seks av ti bedrifter innen norsk reiseliv frykter at de må si opp ansatte som følge av koronarestriksjoner. Det kommer fram i NHO Reiselivs medlemsundersøkelse, hvor 560 reiselivsbedrifter har deltatt.

Resultatene fra undersøkelsen viser at 19 prosent av bedriftene frykter at de må si opp mellom 10 og 25 prosent av de ansatte.

Regjeringen forlenget i vår perioden med fritak fra arbeidsgivers lønnsplikt under permittering til å gjelde ut oktober. Det betyr at en ansatt i dag kan være permittert i inntil 26 uker. Ifølge arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har Nav utbetalt 18,3 milliarder kroner til 440.000 arbeidstakere siden koronakrisen startet.

Les også: Får daglig e-post fra fortvilte turister som ikke får tak i Gastromat

Øker kompetansen

Quality Hotel River Station har vært åpent gjennom hele koronautbruddet, men med halv bemanning.  Ifølge Tveit står lønnskostnader for ca. 40 prosent av utgiftene til hotellet.

– Hvilke yrkesgrupper er det som ikke er permittert?

– Vi opererer ikke lenger med faste stillinger. De som har blitt i arbeid er ansatte med bred kompetanse, fordi det i denne perioden forventes at man jobber over hele hotellet.

Selv bemanner direktøren resepsjonen når Dagsavisen Fremtiden er på besøk.

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen har sagt at regjeringen er bekymret for at permitterte arbeidstakere blir gående «passive» for lenge dersom permitteringsperioden skulle forlenges. Det argumentet henger ikke Tveit med på.

– Hos oss bruker mange av de ansatte permitteringstiden på å øke kompetansen sin. Vi har for eksempel en nattevakt som tar fagbrev i resepsjonsfaget, og andre som deltar på norskkurs eller bransjeprogram.

Les også: Ingen påvist koronasmitte i Drammen – likevel er Nav fortsatt stengt

– Forbanna

En av dem er hovedtillitsvalgt og servitør Anna-Kay Shacema Zürcher (30) på hotellet. Hun er fremdeles permittert, men de siste ukene har hun videreutdannet seg på et fagskoletilbud for ledige og permitterte i reiselivet. Her går hun fem dager i uka. Én dag i uka er hun innom jobben på hotellet, for å fortsatt ha innsikt i hvordan arbeidshverdagen er for de ansatte som er på jobb. Hun forteller at noen er i krisemodus, mens andre allerede søker andre jobber.

Hovedtillitsvalgt og servitør hos Quality Hotel River Station, Anna-Kay Shacema Zürcher, mener regjeringen sender arbeidstakere ut i ledighet ved å stemme nei til forlenget permitteringsordning.

Hovedtillitsvalgt og servitør hos Quality Hotel River Station, Anna-Kay Shacema Zürcher, mener regjeringen sender arbeidstakere ut i ledighet ved å stemme nei til forlenget permitteringsordning. Foto: Emma Huisman Moskvil

Zürcher ble regelrett forbanna da hun hørte at regjeringen med Frp stemte nei til å forlenge permitteringsperioden med seks måneder.

– Jeg skjønte med en gang at dette vil bety oppsigelser. Bedriften må spare penger, og de sparetiltakene kommer ikke til å være å selge møbler. Lønn er den største utgiftsposten.

Sårbare ansatte

Hun mener regjeringen nå sender sårbare arbeidstakere ut i arbeidsledighet.

–  Mange av de ansatte har hull i cv-en sin, manglende fagbrev eller har dette som første jobb i bransjen og landet. Hvem skal gi dem en sjanse om de mister jobben fordi staten ikke vil betale seks måneder av lønnen deres? Regjeringen kaster dem ut i arbeidsledighet, og ender opp med å betale enda mer i dagpenger og trygd.

Zürcher kom selv til Norge fra Sveits for tre år siden. Dette er hennes første jobb i reiselivsbransjen. På vei ut av dørene til det nye hotellet påpeker Dagsavisen Fremtidens utsendte hvor flott hotellet har blitt.

Zürcher sukker og ser seg rundt.

– Ja, jeg elsker virkelig dette stedet.

Servitørjobben på Quality Hotel River Station var Anna-Kay Shacema Zürchers første jobb i Norge. Slik er det for mange på hotellet. Det mener Zürcher gjør de permitterte ansatte spesielt sårbare ved en oppsigelse.

Servitørjobben på Quality Hotel River Station var Anna-Kay Shacema Zürchers første jobb i Norge. Slik er det for mange på hotellet. Det mener Zürcher gjør de permitterte ansatte spesielt sårbare ved en oppsigelse. Foto: Emma Huisman Moskvil

Mer fra Dagsavisen