Nyheter

– For hver dag, og hver måned som går, blir det vanskeligere å nå tidsfristen

Selv om politikerne nå forlanger å få vite fremdriften i prosjektet måned for måned, mener Ståle Frydenlund på Åskollen at administrasjonen må få fingeren ut om skolen skal stå klar til 2023.

Under torsdagens møte i hovedutvalget for oppvekst og utdanning, ble det gitt en orientering om fremdriften til Åskollen ungdomsskole av daglig leder Gjermund Riise Brekke i Drammen Eiendom. Der kom det fram at brukermedvirkningsprosessen trolig vil ta 1-2 år, og at Riise Brekke selv synes prosjektet allerede er litt på etterskudd.

– Det er virksomhet arealplan i samarbeid med infrastruktur og utbygging som skal gjennomføre denne prosessen, men vi merker at det har vært noen oppstartsproblemer med å få brukermedvirkningsprossen i gang. Vi hadde forventet at den hadde vært litt tidligere ute, så jeg kan ikke si at vi er i rute nei, svarte Riise Brekke på spørsmål om prosjektet er à jour med fremdriftsplanen.

Les også: Slaget om Åskollen er avgjort – her skal skolen ligge

Krever månedlig rapportering

Det var Frp-politiker Lavrans Kierulf som ønsket å vite det, basert på bekymring fra bydelen om at fremdriften på prosjektet går «mistenkelig sakte».

– Jeg skal ikke beskylde administrasjonen for å trenere noe som helst, men ut fra det svaret vi fikk er jeg tilbøyelig til å dele bydelens bekymring. Det er skuffende at vi roter oss opp i andre prosesser slik at dette ikke kan følges opp på den måten som er vedtatt, sier Kierulf til Dagsavisen Fremtiden.

Frp-politikeren forteller at han er langt fra beroliget med tanke på å holde den nåværende planen om at skolen skal stå klar til 2023. Derfor ba Kierulf om at politikerne fra nå av skal få en oppdatering på fremdriften hver måned.

– Jeg sitter med en dårlig følelse av at vi ligger et godt stykke bak skjema, og når vi har kommet litt feil ut av hoppkanten er det viktig at vi strammer inn her. Hvis vi ikke gjør det kommer vi ikke til å klare å holde den planen som allerede er vedtatt, sier han.

Les også: Vedtok ny ungdomsskole på Åskollen: – 40 års ventetid er mer enn nok

– I dette tempoet er det all grunn til bekymring

Ståle Frydenlund har vært blant dem som har engasjert seg mest for ny ungdomsskole på Åskollen, og han skryter av måten Kierulf har stått på i denne saken, og synes det var bra at han fikk stilt administrasjonen til ansvar med tanke på fremdriftsplanen.

– Det virker helt åpenbart at administrasjonen må holdes i øra for at ting skal skje i denne saken, og derfor var det veldig bra at de nå jevnlig må melde fra om hva de gjør. Om det at de nå får tette deadlines til å vise fremgang i prosjektet gjør at de faktisk foretar seg noe gjenstår å se, men vi har ingen tid å miste, forteller Frydenlund til Dagsavisen Fremtiden.

Frydenlund sier at verken han, eller noen andre i aksjonsgruppa, har noe behov for å ta administrasjonen. De ønsker bare å vite hvorfor det skal ta så lang tid å effektuere et politisk vedtak, og det er det deres skepsis går ut på.

– I det tempoet administrasjonen har jobbet til nå, er det absolutt all grunn til bekymring. Posisjonen har lovet at skolen skal stå klar til skolestart i 2023, og det er fortsatt det vi håper og tror på. Men det er klart at med hver dag, og hver måned, som går med det vi oppfatter som uthaling fra administrasjonens side, blir det vanskeligere å få til. Vi er ikke ute etter å ta noen, vi ønsker bare fortgang i prosessen. Det handler rett og slett om å få ut fingeren, sier Frydenlund.

Les også: Vedtok gårdskjøp for 25 millioner kroner

– Vi gir aldri opp håpet

Med kjøpet av Nordby Gård, som aksjonsgruppa for ny ungdomsskole på Åskollen selv spilte inn mens gruppen fortsatt var aktiv, mener Frydenlund at alt ligger til rette for den skolen og det nærmiljøsenteret bydelen har ønsket seg i 40 år.

– Uten at vi hadde tro på at dette lot seg gjøre, hadde vi aldri lagt ned så mange hundre dugnadstimer som vi har gjort. Da vi fikk vedtaket på plass i desember 2018, trodde vi egentlig at vi var i mål. Men nå har det gått halvannet år etter det, og nå må det begynne å skje noe. Vi har aldri gitt opp håpet, selv om vi har fått tilbakeslag, og nå må det bare settes i gang, forteller Frydenlund.

Sammen med flere engasjerte på Åskollen har Frydenlund brukte mye tid og krefter på dette de siste 2,5 årene, og får stadig innspill og kommentarer fra folk i bydelen.

– Fra vi startet med folkemøtet i 2018 med stappfull gymsal og til nå, så vet vi at vi har mesteparten av bydelen i ryggen. Bare den siste uken har vi fått veldig mange innspill fra folk i bydelen som følger med, og responsen er tydelig på at dette er noe som engasjerer og som folk vil ha. Så er det mange som også tror at vi allerede er i mål på grunn av vedtaket fra 2018, men vi kan ikke sove i timen før bygget faktisk står klart. 40 år er lenge nok, sier han kontant.

Les også: Åskollen-elever skal busses til Galterud: – Ble folk av oss som gikk der og

– Mye mer enn bare en skole

Frydenlund minner også om at Åskollen er den eneste store bydelen i gamle Drammen som ikke har en ungdomsskole fra før, og at det å få på plass bygget vil bety så mye mer enn bare for skoleelevene.

– Vi opplever at rådmannen her bare snakker om skolebehovsanalysen, der vi er uenige i konklusjonen, når saken handler om veldig mye mer. Skolen er viktig den, faktisk er den helt sentral, men det handler vel så mye om flerbrukshallen, og manglende steder å møtes for foreningsliv utenfor skoletid, forteller Frydenlund og fortsetter:

– Jeg, og mange med meg, liker godt å bo i denne bydelen. Den er likevel ikke like kjekk å leve i, siden bydelen fullstendig mangler møteplasser. Det å få dette nærmiljøsenteret på plass vil løfte bydelen, og gjøre den klar for de prosjektene som går på videre boligutbygging og utvikling senere. Det å legge til rette for at bydelen skal vokse, blir helt glemt fra administrasjonens side her, mener Frydenlund.

Han peker på at det er lagt opp til flere boligprosjekter, og at hvis Knive/Lolland-prosjektet kommer inn igjen legges det opp til en stor boligvekst i bydelen.

– For meg skurrer det at barnehagebehovet er så stort, mens skolebehovet nesten er ikke-eksisterende. På grunn av boligprosjektene som er planlagt her er det mye som tyder på at bydelen vil vokse, og da trenger vi denne ungdomsskolen og nærmiljøsenteret i bydelen vår. Hvis vi sammenligner dette med et skihopp, har vi vært i svevet veldig lenge, og nå nærmer vi oss k-punktet. Da er det på tide å sette et endelig nedslag, slår Frydenlund fast.

Mer fra Dagsavisen