Nyheter

Flertallet røk for Høyres forslag

Med én representants overvekt ble det ikke flertall for å bygge ut Marienlyst skole. I stedet stemte bystyret for at midlertidige løsninger tas i bruk i påvente av ny skole på Åskollen.

Bilde 1 av 3

Sadi Emeci (SV) oppsummerte skoledebatten fra talerstolen etter et gruppeledermøte, og åpner nå for å støtte forslaget fra H, MDG og V.

LES GANGEN I DEBATTEN HER!

Med det trodde de fleste i Bystyret at det vill bli flertall for å bygge ut Marienlyst for 100 millioner.

Men så stemte Harald Wessel Berg (H) mot eget parti.

Dermed ble det ikke flertall for det Høyre, Venstre og MDG hadde snekret sammen i tolvte time.

I stedet ble det Rådmannens forslag som vant gjennom denne gangen - ved at elever på Åskollen skole fra neste skoleår busses til Galterud.

Eller "Busses til Gardermoen", som ordfører Tore O. Hansen (H) forsnakket seg med i slutten av en meget hektisk innspurt på en sak full av skrensesvinger.

Trist

Emeci som lå an til å bli siste mann på ballen, la ikke skjul på at han var svært skuffet etter avstemningen.

- Dette er trist for Marienlyst skole, for det haster med oppgradering der. Vi har vært på befaring og sett hvordan situasjonen er, og det er uholdbart trangt. Jeg trodde vi ble enige nå, og var sikker på at alt var under kontroll, sier han om vendingen saken fikk kort tid etter hans sluttinnlegg.

Marienlyst ungdomsskole er bygget for seks paralleller, men er i dag en åtteparallellskole. Det byr på helt konkrete romkollisjoner i dag, og når dagens relativt lille tiendeklassekull går ut, venter et adskillig større kull av kommende åttendeklassinger, viser skoletall.

Derfor er den midlertidige løsningen helt avgjørende, ifølge rektor Åse Kalfoss som selv fulgte debatten fra tilhørerplass.

Hva med elevene som går fem år i møte med bussing, er det trist for dem?

- Nei, de vil bli godt ivaretatt, sa Kristin Haftorn (H), som understreket at hun mest av alt var opptatt av at den totale skolesituasjonen i Drammen nå ikke blir permanent bedre før om tidligst fire år.

- Den løsningen vi foreslo ville vært et kolumbi egg. I stedet går vi en uvisshet i møte, sa lederen i utdanningskomiteen.

Men den nye skolen er vedtatt. Er det grunn til å frykte at den vil møte hindre i et nytt kommunestyre eller under en ny rådmann?

- Det vet jeg faktisk ikke. Dette bystyret har vedtatt bygging av ny skole. Samtidig er det klart at dette bystyret ikke skal se på skolegrenser, det må et nytt kommunestyre gjøre.

- Behold tegningene

Haftorn har hele tiden vært klar på sin støtte til å følge tallene og skolebehovsanalysen, som ikke tilsier behov for en ny ungdomsskole på Åskollen utfra dagens prognoser.

- Marienlyst skole er full, og jeg skjønner ikke at folk ikke hører etter. Jeg sa til Drammen eiendom da vi snakket med dem at de ikke skal legge tegningene for Marienlyst for langt ned i skuffen, sa Haftorn.

Sadi Emeci er også engstelig for at det kan ta atskillig mer tid enn fire-fem år å få den nye skolen realisert.
- Husk at det både skal gjennom ny rådmann og nye politikere. Det kan ta mye mer enn fem år. Og for Marienlyst haster det, sier han.

Venstres Eidi Ann Hansen skrøt av Emecis og SVs håndtering av en vanskelig sak. Begge partiene har stått støtt på at utbygging av Marienlyst i tråd med rådmannens forslag ville vært det rette.

- Vi har vært på linje i denne saken, og jeg vil også si at Sadi holdt et fint innlegg om Galterud skole, sa Hansen.

Når forslaget først falt, minner hun om at det er til både skolenes og byens beste at elevene busses dit det er ledig kapasitet. Ved å ta Galterud i bruk ivaretas også en blanding av elever på tvers av bydeler og bakgrunn.

.- Noe av det man har fryktet, er jo nettopp en skeivere fordeling mellom skolene, sier Hansen.

Fornøyd med utfallet

- En gavepakke til Heltberg og byens privatskoler. Jeg tipper at Kjetil Eide følger bystyremøtet på nett og allerede er i gang med å bygge ut, sa Lavrans Kierulf (Frp) på vei ut til pause. Han har blitt beskyldt for å nøre oppunder en skepsis mot å flytte elever til Galterud, men både han og partikollega Ulf Erik Knudsen hevder at dette er et utbredt syn i foreldregruppa på Åskollen.

Det avviser imidlertid representantene for aksjonsgruppa for ny ungdomsskole på Åskollen, Stephan Jacobsen og Ståle Frydenlund.

- Det har vi ikke grunnlag for å si - det har ikke vært sterke meninger i noen retning når det kommer til spørsmålet om bussing. Det viktigste for oss er det nå kommer ny skole i bydelen, med den farten som vedtaket fra oktober la opp til, sier de to.

De to pappaene har selv begge gått på nettopp Galterud ungdomsskole.

- Vi kom oss gjennom, vi, og det ble folk av oss! Dette er en utfordring vi kan løse. Nå må alle gjøre sitt for å framsnakke Galterud, også med elevene. Vi skal samarbeide med skolen, og gjøre hverdagen best mulig, sa de.

Mer fra Dagsavisen