Nyheter

Slik så familiens hekk ut da de kom hjem

I oktober fant familien i Nybyen i Drammen en konvolutt i postkassa. Utenpå var det skriblet en beskjed om at hekken måtte klippes. De antok at det bare var noen som ville spille dem et puss. Mandag var hekken halvert.

– Altså, denne håndskrevne beskjeden var så dårlig skrevet og full av feil. Det så ut som om en tiåring sto bak, bortsett fra at ordlyden var ganske truende. Når det i tillegg bare var skriblet utenpå en åpen konvolutt, som inneholdt en utskrift som hvem som helst kunne ha hentet ut, ja, da var min første tanke at dette var noen som tullet med oss. Eller kanskje det var noen i nabolaget som hadde fått noe imot oss - uvisst av hvilken grunn? Jeg trodde i hvert fall ikke dette unne være et offisielt skriv fra kommunen, med pålegg om at hekken måtte klippes. Beskjeden var jo ikke engang undertegnet, forteller moren i huset i Nybyen, som ikke vil ha navnet sitt i avisa. Både kommunen og Dagsavisen Fremtiden kjenner identiteten til beboeren.

Ifølge henne hørte de ikke mer om hekken, før de kom hjem til en halvert versjon av den på mandag. Hun la et bilde av den ut på en lukket gruppe på Facebook, og spurte om noen hadde noe mer info om hva som hadde skjedd. Da viste det seg at en nabo hadde fått tilsvarende konvolutt i postkassa si, men han hadde klippet hekken kraftig ned, siden det uansett var på tide.

– Vi trimmet også hekken vår for omtrent en måned siden, men vi ville ta det gradvis, så den ikke skulle bli fullstendig skamfert. Nå er vi vel bare nødt til å fjerne den, opplyser kvinnen til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: Økte salget av "sexy sjømat" under korona-krisen (+)

En prinsippsak

Etter at de fikk flere svarinnlegg på Facebook begynte familien å tro at det virkelig var kommunen som sto bak.

Tirsdag prøvde de derfor å få svar på om dette var vanlig praksis i Drammen - og om det var kommunen som hadde gått løs på hekken deres. Moren i huset understreker at hun er klar over at hekken var blitt i største laget, og at de er fullt kapable til å rydde opp i slike ting selv - om de bare hadde fått ordentlig beskjed om det.

På kommunens hjemmesider står følgende om hekker og siktlinjer: «Hvis hekker og busker ved fortau og vei ikke blir klippet godt nok, kan grunneieren få en lapp i postkassen med beskjed om å gjøre jobben. Det følger med en skisse over eventuelle frisiktsoner, der vegetasjonen skal være høyest 50 cm. Blir vegetasjonen fortsatt ikke klippet, vil vi gi pålegg med tidsfrist. Blir ikke tidsfristen holdt, vil kommunen sørge for å gjennomføre klippingen for grunneiers regning.»

Beboeren i Nybyen sier at hun fikk tak i en ansatt i avdelingen for samferdsel, vei og parkforvaltning, som kunne bekrefte at det var kommunen som hadde klippet hekken - fordi den hang ut over kommunal eiendom, det vil si fortauet.

– Han mente imidlertid at det hadde vært med mer informasjon i konvolutten, inkludert et brev med tidsfrist for utbedring og kontaktinfo til ham - i tilfelle man trengte en utsettelse. I vår konvolutt var det ikke med noe sånt, bare ett ark med denne tegningen og noen retningslinjer. Jeg har dessverre kastet konvolutten, men jeg ville jo ikke ha lagt ut dette på Facebook - eller ha reagert i det hele tatt - om jeg hadde fått denne informasjonen, sier kvinnen.

Ifølge henne hadde mannen i kommunen lovet at de skulle gå igjennom sine rutiner. Han skal også ha sagt at familien ikke ville få noen regning, siden jobben ikke var så stor.

– Det skulle bare mangle. Nå er det ikke sånn at vi går på noen slags smell av dette her, men tenk når Olga på 95 får en slik konvolutt i postkassa. Hun blir vel bare livredd stakkar, for hvem vil vel tro at dette kommer fra kommunen? Det er så provoserende at kommunen kan gå fram på denne måten. Det blir en prinsippsak, konstaterer Nybyen-beboeren.

Les også: Svelviking Maria Solheim fikk spellemannspris

Kommunal klipp

Frode Vestgarden, ved samferdsel, vei og parkforvaltning, sier han ikke kjenner den konkrete saken, men kan fortelle om kommunens praksis generelt .

– De som reiser rundt har alltid med seg disse konvoluttene i bilen, slik at de kan legge det i postkassene til folk med en gang de ser hekker som er i veien. Konvolutten skal inneholde en generell informasjonsbrosjyre om kommunens retningslinjer. Vanligvis blir dette etterfulgt av et vanlig varsel, med pålegg om klipping innen en gitt tidsfrist. Men kommunen har ingen plikt til å sende ut noe ytterligere varsel, påpeker han.

Den kommuneansatte Nybyen-beboeren skal ha vært i kontakt med, ønsker ikke å uttale seg til Dagsavisen Fremtiden, og henviser til sin avdelingsleder, Truls Rieger.

Rieger sier kommunen har gjort akkurat det de skal i dennen saken, og synes hekken ser bedre ut enn forventet - etter en kommunal klipp

– Entreprenøren vi bruker har lagt en konvolutt fra Drammen kommune i postkassa, og det burde være nok. Vi kan ikke bruke tid og ressurser på å varsle i flere omganger, for strengt tatt burde folk skjønne at de må klippe hekken, når den vokser langt ut over fortauet. Det er synd at dette endte slik det gjorde, men vi kommer ikke til å endre våre rutiner, sier Riege.

Han henstiller likevel om at folk ikke planter hekk midt på tomtegrensen, men godt inne på egen tomt, for å slippe å ende med en tilsvarende «hekkfrisyre» selv.

Saken ble torsdag oppdatert med avdelingsleder Truls Riegers kommentarer, som ikke kunne uttale seg tirsdag.

Les også: En helt annerledes ramadan: – Skal vi feire id på Teams liksom?

Mer fra Dagsavisen