Nyheter

Dette ønsker politikerne å få til i 2020

Dagsavisen Fremtiden har i forbindelse med vår siste avis dette tiåret laget en nyttårsenquete der vi har spurt politikere på begge sider om året som har gått, året som kommer, deres nyttårstradisjoner og nyttårsforsett.

Disse spørsmålene stilte vi:

  1. Hva husker du best fra året som har gått?
  2. Hvilken sak/seier er du mest fornøyd med å ha fått gjennomslag for?
  3. Hvilken sak blir viktig for deg i 2020?
  4. Hvordan feirer du nyttår, hva er dine nyttårstradisjoner?
  5. Hva tar du med deg fra 2010 over i 2020? Hvordan vil du oppsummere tiåret som har gått?
  6. Hva har du som nyttårsforsett?

Monica Myrvold Berg, ordfører (Ap):

Påtroppende ordfører Monica Myrvold Berg (Ap)

1) Fra dette året må det bli valgkampen. Alt fra debatter og alle møtene med våre innbyggere og velgere. Det har vært flotte møter og veldig mange interessante samtaler. Jeg vil også huske godt avskjeden på jobb. Det å forlate skoleverket og alle elevene var en tung avgjørelse, så å få besøke skolen til julelunsj den 20.12 var veldig hyggelig.

2) Jeg er veldig fornøyd med vår politiske plattform, og ikke minst posisjonens budsjett. Så er jeg også veldig godt fornøyd med at vi fikk på plass et godt samarbeid som skal bli grunnmuren til en grønnere og rausere storkommune hvor felleskapet og solidariteten står sterkt.

3) Barnefattigdom. Det er viktig at vi investerer i våre barn. De er vår framtid, og samtidig som vi er avhengig av at de vokser opp og bidrar til felleskapet, så skal de ha en rett til å ha drømmer og mål som de kan oppnå. Det er felleskapets ansvar.

En annen ting som blir viktig er at vi klarer å bygge en kommune som skaper et felleskap hvor alle føler seg inkludert, samtidig som alle de gamle kommunene føler at deres identitet og kultur blir ivaretatt. Dette er viktig for å kunne skape en sterk kommune som er rustet for framtiden.

4) Jeg har egentlig ikke så mange tradisjoner for nyttårsaften, men tilbringer den som regel med familie og venner. Jeg og rådmann skal på jobb første nyttårsdag, blant annet for å møte Drammensregionens IKT (D-IKT) som virkelig har stått ekstra på for å få på plass alt til vår nye kommune. Den siste tiden har vært hektisk og de har måtte jobbet masse ekstra i julehøytiden, mens de fleste av oss har kunnet hvile og hatt roligere stunder.

5) For oss blir det annerledes å skifte tiår denne gangen. I 2020 har vi nemlig noe nytt som vi aldri har hatt før, og vi skal alle være med på å skape noe nytt. Derfor blir det viktig å ta vare på de gamle kulturene og identitetene til de gamle kommunene, samtidig som vi skal skape en helt ny kommune, vår alles Drammen. Dette gir oss helt nye muligheter.

6) Jeg bruker ikke ha nyttårsforsetter, men setter meg heller som regel ulike mål og ønsker gjennom året.

Ståle Sørensen, varaordfører og gruppeleder MDG:

MDGs gruppeleder Ståle Sørensen

1) Det må bli valgnatta. Etter et nedslående resultat i 2017 var det deilig å kjenne på suksess. Det opplevdes velfortjent, men først og fremst utrolig viktig og riktig. Det er herlig å tenke på alle Drammenserne som faktisk ønsker seg et ekte grønt skifte. Jeg husker også mange små og store hendelser i valgkampen som jeg vil ta med meg gjennom de neste fire årene.

Jeg vil huske de som tok skrittet ut og stemte grønt, og mange hyggelige samtaler og møter. Deriblant en mann i 80-årene som hadde stemt på et av de store partiene gjennom hele livet, men som sa at han i år kom til å stemme på De Grønne for barnebarna sine. Slikt er rørende og flott.

2) Hele den politiske plattformen som vi i posisjonen har snekret sammen er fantastisk og det første budsjettet vårt leder Drammen inn i en ny og grønn retning. Endelig skal det bli vei i vellinga.

3) Klimasaken er vår tids viktigste sak og det haster å sette igang arbeidet. Her i Drammen vil jeg si at kampen mot klimaendringer og barnefattigdom er topp prioritet det neste året.

4) I motsetning til jul så er nyttårsaften alltid mer usikker og uten veldig faste tradisjoner. Vanligvis bestemmer man seg for et arrangement i løpet av romjulen. Høyst sannsynlig blir det et barnevennlig arrangement, kanskje sammen med noen andre barnefamilier.

5) For meg personlig er dette tiåret alvoret av klimaendringene gikk opp for meg. Budskapet om hvor lite tid vi har og hvor store utfordringene er har for min del gått inn. Dette har jeg tatt konsekvenser av personlig, politisk og arbeidsmessig. Dette tiåret er også det tiåret hvor jeg endelig har lykkes i mitt yrke som billedkunstner og har fått masse oppdrag, samtidig som jeg har blitt dratt inn i politikken for alvor.

Jeg tror de neste fire årene vil innebære et tøffere valg mellom disse to, men jeg gleder meg til det neste tiåret. Alle løsningene for å legge grunnlaget for et klimavennlig samfunn finnes. Vi har kommet kjempelangt teknologisk, og det eneste det står på er personlig og politisk vilje. Det er ikke min stil å sette meg ned og sture, jeg ser alltid muligheter.

6) Spise litt mindre kjøtt, starte et langsiktig arbeid med å elektrifisere båten min og pusse opp ferdig hjemme

Simon Sebastian Nordanger (Sp), supergruppeleder posisjonen:

###

1) Opplevelsen av å få enormt stor tillit fra innbyggerne i Drammen, gjennom et godt valgresultat befester seg som et stort minne for 2019.

2) Det å sette i gang en ny kommune med et grønt politisk utgangspunkt er en stor seier for meg som Sp-politiker. Men det å sette spikeren i kista for Buskerudbypakke 2 var også en stor seier i året som gikk.

3) Av saker som kommer er det viktigste å sikre nære tjenester i hele den nye kommunen. Både for å sikre utvikling i hele den ny kommunen, men også for å sikre at alle har tilgang på gode tjenester uavhengig av alder og størrelsen på lommeboka.

4) Nyttår går rolig for seg med familie og venner, samt god mat og drikke.

5) Fra 2010 til 2020 har jeg gått ut av videregående, tjenestegjort i Forsvaret, tatt utdanning og ikke minst fått to barn og samboer. Med andre ord kan tiåret oppsummeres som et lærerikt tiår.

6) Jeg pleier ikke ha nyttårsforsett, og har det heller ikke i år.

Fredrik Haaning, gruppenestleder Høyre:

###

1) Striden rundt Buskerudbypakke 2 og den beslutningen lederen i Drammen Høyre og vi ti øverste kandidatene på Høyres liste til kommunevalget tok på kvelden den 9. april i år. Det var en vanskelig og tung avgjørelse, men med en meningsmåling i ryggen som fortalte oss at 75 prosent av Høyres potensielle velgere ikke ønsket bompakka, valgte vi å gå ut med at vi ikke kom til å gå inn for dette i 2020.

2) Jeg er veldig fornøyd med beslutningen om å bygge ny bybro i Drammen. Ap og MDG snudde og ville droppe byggingen midt oppe i valgkampen. Dette hadde vært en økonomisk tragedie på sikt. Vi kunne endt opp med en utslitt og påskjøtet bro som uansett ville måtte skiftes ut i løpet av 15-20 år. Nå får vi en helt ny bro som kommer til å løfte Drammen sentrum, som ikke står i fare for å rase sammen og hvor BaneNor tar en god del av kostnadene.

3) Å være med på å sikre en god oppstart av nye Drammen kommune. Sørge for gode kommunale tjenester til innbyggerne i hele den nye kommunen, ha god økonomisk styring og gi alle kommunens 6500 ansatte arbeidsro til å finne seg til rette i en ny arbeidssituasjon med mange, store utfordringer.

4) Nyttårsaften blir år feiret hjemme hos oss i Drammen med tre andre familier. Vi blir 14 personer til bords og håper på fint vær, sånn at vi kan glede oss over fyrverkeriet som markerer overgangen fra ett tiår til det neste og oppstart av «nye» Drammen kommune. Sånn sett blir det en historisk nyttårsaften i år.

5) Arbeid, arbeid og arbeid. Særlig de siste fire årene har vært strevsomme med ansvar for egen bedrift og mange politiske verv. Det har vært mange oppturer og nedturer, og jeg har møtt mange fantastiske mennesker og fått delta i viktige beslutninger.

Min datter ble alvorlig syk i 2015. Det var en opplevelse jeg ikke unner noen. Heldigvis gikk det bra. Jeg leder en bedrift med ti medarbeidere som gjør en fantastisk jobb og som jeg gleder meg til å arbeide sammen med inn i det nye tiåret.

Jeg ser også frem til et godt samarbeid i den nye kommunestyregruppa til Drammen Høyre. Vi har mange flinke folk og skal være et konstruktivt opposisjonsparti frem til vi igjen er del av et flertall i Drammen kommunestyre. Det kan gå fire år, men også raskere. Uansett skal vi gjøre jobben vår på en skikkelig måte.

6) Slanke meg ti kilo innen sommeren 2020. De siste fire årene har det blitt for lite fysisk aktivitet og for mye stress. Nå skal jeg «reise kjerringa».

Trond Johansen, gruppeleder KrF:

###

1) Det må bli at Amanda ble født, som er vårt barnebarn nummer sju.

2) KrF fikk bevilget en halv million i Bystyret for at Kirkens Bymisjon kunne hjelpe romfolk og rydde opp i Tollbugata.

3) Den viktigste saken for oss neste år blir barnefattigdom. Den skal vi bekjempe gjennom å følge opp rapporten fra Integrerings- og fattigdomsutvalget, som KrF ledet.

4) Tradisjonelt med gode venner, og de siste årene på hytta på fjellet. Fyrverkeri og gjerne pinnekjøtt må til på nyttårsaften.

5) Dette tiåret var tiåret flyktningstrømmene i verden også nådde vårt land. Norge må bli rausere og hjelpe flere i nød. Vi har for dårlige løsninger for mindreårige asylbarn, og mange flere ureturnerbare flyktninger burde fått oppholds- og arbeidstillatelse dette tiåret.

6) Jeg sluttet med nyttårsforsetter for mange år siden.

Jørgen Harboe Wilhelmsen, Rødt:

###

1) Politisk er 2019 året hvor Rødt fikk sitt gjennombrudd både nasjonalt og i Drammen. Det var året vi kom inn i kommunestyret. Privat har året bokstavelig talt vært preget av liv og død.

2) Rødt kan ikke påberope seg at vi har fått gjennomslag, men jeg er godt fornøyd med fokuset vi fikk satt på politikergodtgjøringene.

3) En viktig sak for Rødt i 2020 blir å fortsette kampen mot sosial dumping. Vi vil blant annet ha strengere kriterier for innkjøp. Drammen kommune skal ikke bidra til sosial dumping gjennom sine kjøp av tjenester.

4) Nyttår feires i barne- og ungdomsvennlige former med familien, naboer og venner. Det har vi gjort i en årrekke.

5) Tiåret har vært preget av at vi for alvor begynner å se konsekvensene av klimautfordringene. Det neste tiåret er det helt avgjørende at vi kommer opp med fornuftige mottiltak. Tiåret har også vært preget av store angrep på velferdsstaten. Dette må vi nå reverse.

6) Jeg har ingen nyttårsforsetter, men jeg burde helt klart vært i mer fysisk aktivitet.

Ulf Erik Knudsen, gruppeleder Frp:

###

1) Som politiker er det all jobbingen med kommunesammenslåingen.

2) Den største seieren for Frp i året som gikk var at vi fikk flertall for å bevare Drammens byvåpen i den nye kommunen.

3) Det viktigste for Frp i året som kommer blir å prøve å holde igjen pengebruken i kommunen så det nye rød-grønne flertallet ikke sender oss ut i krise og innfører eiendomsskatt.

4) Rolig feiring med familie og venner av kona. Sønnen på 11 og jeg er glad i fyrverkeri så det blir en del av det. Jeg oppfordrer folk til moderat eller ingen alkoholbruk når man skal bruke fyrverkeri.

5) Den teknologiske utviklingen raser fremover, verden blir mer polarisert mellom globalisme og nasjonalstat, i Norge og Drammen ser vi stadig flere negative konsekvenser av den løsslupne innvandringspolitikken som har vært ført. Vi har det svært godt økonomisk på grunn av oljeinntektene, men det overdrevne klimahysteriet bekymrer meg veldig.

6) Har egentlig aldri vært opptatt av slike, så har ikke noe forsett i år.

Anders Wengen, gruppeleder Venstre:

###

1) Valget står jo igjen som minneverdig. Det gikk dårligere enn jeg håpet, men bedre enn jeg fryktet.

2) Det at vi nå er en del av en posisjon som faktisk erkjenner at vi må gjøre drastiske grep for klima og miljø er jeg svært fornøyd med. Det er ikke Venstre sitt gjennomslag alene, men at vi nå har en posisjon som samlet erkjenner at dette er den viktigste kampen de neste årene er jeg svært fornøyd med.

3) Det er ingen enkeltsak som blir viktigst. Det viktigste er at vi greier å balanserer alle de hensynene vi skal ta som lokalpolitikere. Det finnes omtrent ikke en eneste politisk sak som er den viktigste for noen. Det skal vi ha respekt for.

4) Etter at vi fikk barn så er det vel en slags nyttårstradisjon å prøve å holde seg våken til midnatt... Ellers er dagen avhengig av hvem vi feirer med. Vanligvis inngår en lang, god middag og godt selskap.

5) Jeg tar med meg to bekymringer. Bekymringene for klimaendringene og hvorvidt vi greier å begrense og håndtere disse. Og så er jeg bekymret for ytringsfrihetens rammer som jeg opplever blir trangere og trangere gjennom en polarisering som drives frem av radikale krefter på begge sider av den politiske skalaen. Begge disse har kommet på agendaen det siste tiåret og vi må finne en løsning i løpet av det neste.

6) Flere middager, koseligere hverdager og mer tid til det og de som er viktigst.

Rune Kjeldsen, gruppeleder SV:

###

1) For meg var årets høydepunkt kommunevalget, og det å bli valgt inn i det nye kommunestyret.

2) Den politiske plattformen inneholder alle våre hovedsaker, og det SV har kjempet for i året som har gått.

3) Den viktigste saken for oss i året som kommer er at barn som lever i fattige familier skal få det bedre. Samtidig skal vi jobbe aktivt for heltidskultur og klima/miljø.

4) Nyttår feires på hytta på Norefjell, med god mat og stjerneskudd.

5) Tiåret har gått fort.

6) Årets nyttårsforsett er som tidligere å ikke ha noe nyttårsforsett.

Anders Lunde, gruppeleder Nei til bomring (NtB):

###

1) At folket endelig ble hørt av politikerne, ved at flertallet ble snudd fra et overveldende ja til et overveldende NEI til bomringer. Takket være et stort engasjement blant mange.

2) At Drammen nå sier nei til usosiale og urettferdige bomringer, som ville skadet byens økonomi og truet arbeidsplasser. Det var ikke mulig uten at NtB stilte til valg.

3) Det aller viktigste er å kunne bidra til tilrettelegging for nye arbeidsplasser. Skal vi lykkes i kampen mot barnefattigdom, må vi få til dette. Da må vi ta vare på de bedriftene som ligger i Drammen fra før, og på toppen av disse tiltrekke oss nye bedrifter.

4) Den feires med minstemann, sammen med hennes mor og venner. Da er det kalkun som gjelder. Jeg kjøper ikke det store fyrverkeriet, men nyter Drammen sitt og det andre som er å se.

5) At barn vokser så utrolig fort. Setter jeg ikke av tid til vesla, vil jeg gå glipp av samvær jeg aldri kan få tilbake. Fine opplevelser og gode minner må skapes mens vi kan. På starten av tiåret jobbet jeg altfor mye.

6) Være en korreks til et dårlig fungerende politisk system. Privat skal jeg spise mer fisk, bevege meg mer, og bli litt mer aerodynamisk.

Mer fra Dagsavisen