Nyheter

Disse ni kan vinne Drammen kommunes frivillighetspris 2019 torsdag

Siden 1998 har de brukt 40.000 timer på frivillig innsats for at barn- og ungdom skal få drive med teater. Her er hele oversikten før prisutdelingen klokka 18.

Drammen Barne- og Ungdomsteater ble stiftet av foreldre i 1998, og har siden blitt drevet på frivillig basis. I kveld sitter de sammen med åtte andre organisasjoner og privatpersoner som kan få den gjeve utmerkelsen Drammen kommunes Frivillighetspris for 2019.

- Vi står for det aller meste selv: Kulisser, markedsføring, kostymer, legger sminke og er scenearbeidere og inspisient. Vi er en veldig dedikert gjeng, sa Anne Britt Brandshaug, markedsansvarlig og teatermamma i DBU, til Dagsavisen Fremtiden da vi besøkte den livlige gjengen på øvelse i Harmonien før årets premiere.

LES OGSÅ: Godt møter ondt når Drammen barne og ungdomsteater øver til «Reisen til Julestjernen»

Belønningen er at skuespillerne har det gøy, og det er fint å bidra, slår hun fast.

Samtidig er det ingen amatøroppgave å stå ansvarlig for leie av hovedscenen på Drammens teater det meste av julemåneden annethvert år.

- Vi forskutterer fra 600.000 til to millioner hver gang, og er veldig avhengig av økonomisk støtte. Å søke andre om hjelp er vi vant til, og så håper vi selvsagt å hvert år få et overskudd fra forestillingen. I år har vi ligget bra an med hensyn til billettsalg, og samtidig prøver vi også å markedsføre oss enda mer utenfor Drammen, og treffe folk også i Asker og Sandvika, forklarer Brandshaug.

I nominasjonen heter det at det i DBU er frivillige i de aller fleste ledd, fra leder og styret, til alle de som jobber med kostymer, kulisser, rekvisitter, utstyr, scenearbeid, salg av billetter og organisering. Det leies kun inn profesjonelle regissører og instruktører for å gi barna økt læring og kompetanse. Barna øver hele året, og foreldre jobber hele året.

Siden 1998 er det anslått at de har brukt 40.000 timer på frivillig innsats for at barn- og ungdom skal få drive med teater Drammen Barne- og Ungdomsteater.

LES ANMELDELSEN HER! Stråler mer enn julestjerna selv

Her er de øvrige nominerte:

Ung Leder

En frivillig organisasjon som har vært med på å skape en arena for ungdom under Drammens største festival uke. De har skapt et trygt og fritt arrangement på Elvevill under Elvefestivalen. Den unge gjengen har brukt utallige timer av sin fritid igjennom et helt år for å sørge for å kunne gi unge et godt og spennende arrangement. Et arrangement der unge kan lære seg å ha det gøy uten rus. De har vært den usynlige gjengen bak Elvevill, og under selve arrangementet stod ungdommene på i 14 timer for at andre skulle kunne ha en god opplevelse.

Ung Leder - Foto: Privat

Rett Fram Opplevelser

En frivillig organisasjon som jobber for barn og unge som av en eller annen grunn holdes utenfor det sosiale fellesskapet som vi andre ser på som en selvfølge.
I løpet av 10 sommeruker tilbyr de dagsturer med båt for barn med familier. De kan bade, spise, leke og kose seg. Organisasjonen arrangerer også bursdager med mat, kake og tilbehør til barn som ellers ikke ville fått en feiring. På 17.mai inviterer de barn og familier på pølser, is og brus i sine lokaler og gjennom store deler av desember inviterer de til «julaften» med mat og pakker for familier. Men for å klare dette er de prisgitt donasjoner, støtte og frivillige.

Rett Fram opplevelser – Foto: Privat

Drammen røde kors v/Fellesverket og hjelpekorpset:

Fellesverket på Strømsø er et aktivitetshus for barn og ungdom i drammensområdet. Det er et sted der ungdom møtes og kan oppleve et godt fellesskap. De unge styrer i stor grad innholdet selv med hjelp fra de frivillige. Uten de frivillige kunne ikke alle disse ungdommene møttes her mange ganger i uken.

Hjelpekorpset i Drammen gjør en utrolig viktig jobb for lokalsamfunnet. De har førstehjelpsvakter ved idrettsstevner, festivaler, konserter, badestrender og skiutfartssteder. Mannskapet har da med seg nødvendig førstehjelpsutstyr, samband og transportutstyr og kan straks ta seg av folk som er blitt skadet. I Drammen er det heldigvis en primus motor i Andreas Ottesen Nørbech, som sørger for at hjelpekorpset fortsatt består.

Drammen røde kors, her ved Fellesverket og hjelpekorpset: Foto: Privat

Annai Poopathi ved Tamilsk Kultursenter

Tamilsk kultursenter er en forening som jobber for å være en brobygger og en forening som jobber med integrering i lokalsamfunnet. De har samarbeidet med en rekke instanser, organisasjoner og enkeltpersoner, eksempelvis Drammen Interkultur, Fjell frivillighetssentral, Gulskogens venner, Drammen sacred Music Festival, Åssiden kirke og mange flere. Gjennom de 17 årene de har eksistert har de utviklet gode samarbeidsevner og bemerket seg både i og utenfor Drammens grenser.

Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter – Foto: Privat

Runar Jakobsen

Speiderleder som gjennom 60 år har tatt med seg barn og unge ut. Mannen med det store hjertet er også en motor og et nav i frivilligheten i Drammen gjennom årtier. Dette i tillegg til det ordinære speiderarbeidet i KFUK-KFUM Speidergruppe Åssiden, og styrearbeidet i Drammen Friluftsforum og i menigheten. Han tar gjerne med seg eldre på tur i friluft, han jobber for funksjonshemmede og han er stadig å se i Kirkens Bymisjon med mat og gaver til dem.

Speiderleder i KFUM Runar Jakobsen. Foto: Drammen kommune

Bjørn Meldgaard:

Elvefestivalens alfa og omega. Han er den første som kommer og siste som går. Dette er en mann som tar seg ferie for å jobbe som frivillig, slik at innbyggerne i Drammen kommune kan nyte festivalen. Og når festivalen og konsertene er i gang på scenen så hjelper Bjørn fortsatt til. Han er et arbeidsjern og gir seg aldri før jobben. Bjørn er en person som bare sprer godt humør videre og får alle rundt seg til å le. Og har han ferie til gode jobber han for skisprinten i Drammen, Kongsberg jazzfestival og andre festivaler.

Bjørn Meldgaard. Foto: Drammen kommune

Petter Hagen

Da han selv vokste ut av korpset på Åskollen, gikk han inn i styret og hadde rollen som materialforvalter i nesten 20 år. Rundt 2006 om han til Øren skolekorps. Ved første mulige valg ble han valgt inn i styret som materialforvalter, en rolle han fortsatt har. Han har arrangert korpsturer, båret trommesett og kofferter med notestativer i inn- og utland. Petter har vært på utallige korpsøvelser onsdag etter onsdag på Øren Skole, skrudd på enormt mange instrumenter og ikke minst alltid vært der for generasjoner av korpsunger. Han er en av dem som får korps-norge til å gå rundt, som bidrar til musikkglede og -kunnskap som barna tar med seg videre.

Petter Hagen, ildsjel i Øren skolekorps. Foto: Drammen kommune

Jasmin kvinnenettverk:

De frivillige ved Jasmin kvinnenettverk har sørget for at kvinnenettverket er blitt et ressurssenter. De er i dag en bevegelse med ny tankemåte. Fokuset er kvinnen som ressurs, med tilbud som styrker kvinners muligheter til selvutvikling og deltakelse i samfunnet. Jasmin jobber for å fremme og ivaretar minoritetene sine muligheter for den kulturelle utforming på egne premisser. De har aktiviteter som bidrar sterkt til integrering, norsk trening, arbeidstrening og nettverksbygging. Det jobbes på tvers av kulturbakgrunn og generasjon for å bedre kontakten, dialogen og integrering.

Jasmin Kvinnenettverk – Foto: Drammen kommune