Nyheter

Hallermoen-elevene stemte Monica til topps

Flere partier kan innkassere skoleseire, når 1751 grunnskoleelever i Nye Drammen har avlagt stemme i Barnas Valg 2019.

Totalt 1751 barn og unge har stemt i Drammen og Nedre Eiker. Arbeiderpartiet er største parti med 22,6 prosent oppslutning, MDG får 18,6 prosent og Venstre 12.3 prosent. Så følger Rødt med 12,1 prosent, før Høyre som ender på 10,6 prosent.

På skoler der færre enn 50 har stemt oppgis ikke resultatet av personvernårsaker, så deltagelsen kan ha vært større. Ingen av skolene i Svelvik er registrert med stemmer.

Bak Barnas Valg 2019 står Redd Barna, og 75.000 barn over hele landet har stemt. På nettsiden barnasvalg.no kan de se videoer om demokrati og valg, og lære mer om hva de ulike lokale partiene står for, forklart med enkle og forståelige hovedpunkter av partiene selv. Barna kan også bruke en valgomat som er satt sammen av NTB og Altinget.

Skaper bevissthet

Det er siste hverdag i valgkampen, og Monica Myrvold Berg (Ap) befinner seg i Tollbugata mellom flere moskébesøk fredag ettermiddag. Hun er stolt og glad over å bli størst i Barnas valg, med 22,6 prosent av stemmene.

– Det er veldig hyggelig, og resultatet tyder på at barn har fulgt med og har gode verdier.

Arbeiderpartiet blir største parti på Åskollen (19,4 prosent av 136 som har stemt) og Gulskogen (20,5 prosent av 166 som har stemt) og dominerer helt på skolene Fjell (31,3 av 67 som har stemt) og Hallermoen (34,7) – skolen ordførerkandidaten selv jobber ved som avdelingsleder.

 – Er det en Monica-effekt vi ser?

– Ja, du må ikke glemme at jeg også har jobbet i ti år på Gulskogen! Elevene har alltid kjent meg veldig godt, for jeg har alltid lagt stor vekt på å være mye ute blant dem, ler Myrvold Berg, som også har andre forklaringer på oppslutningen i drammensskolene hun kjenner best.

– Opplæring i demokrati er noe vi synes er viktig, og jeg vet at lærerne her er opptatt av det. Noe vi ofte snakker om er å snakke et språk elevene forstår, og de er også selv opptatt av det som skjer rundt dem.

Stolthet over å bestemme

Tidligere på dagen har hun vært oppom på besøk for å se Hallermoen-elevene danse Blime-dansen, forteller hun.

– Mange kom bort og hilste på meg, og noen sa de hadde tatt valgomattester der de hadde kommet nærmest meg. Det er jo veldig hyggelig! Samtidig syntes de det var dumt at politikken har gjort at jeg ikke er der lenger. Men den viktigste bieffekten, tror jeg er at dette kan gi dem en bevissthet om hva demokrati er, og at de følger med og engasjerer seg i samfunnet, sier den lærerutdannete politikeren som har undervist i både naturfag og samfunnsfag.

Hun påpeker at med lav valgoppslutning kan et opplegg som Barnas Valg gi en tidlig forståelse av hva det vil si å leve i et demokrati.

– Jeg håper det kan gjøre at stoltheten over å få være med og bestemme kan stige igjen.

Rødt ruler i Mjøndalen

Brutt ned på enkeltskoler er det nokså store sprik mellom bydelene. Men om resultatene er en gjenspeiling av hva elevene snakker med foreldre og naboer om, kan det tyde på at det er overraskelser i vente på mandag: På Mjøndalen skole er Rødt suverent største parti med 23 prosent foran MDG og Ap, og også på Svensedammen ungdomsskole på Konnerud stemmer flere Rødt (18,9 prosent av 95 som har stemt) enn Ap (13,7). På Skoger skole er Frp aller størst med 28,6 prosent av stemmene (56 har stemt totalt)foran MDG og Venstre.

På Galterud, der 177 har stemt, troner SV med 22 prosent foran Ap på 22 og MDG på 20,3.

– Barn er fornuftige

MDG vinner på Danvik skole (21,7 prosent av 60 som har stemt) og Øren (23,2 prosent), bydeler de tidligere har gjort det godt i både kommune og stortingsvalg.

– MDG blir her nest største parti både i landet, i Viken og i Drammen, i tillegg til at vi er størst på flere skoler. Jeg har følt på lenge et rop fra barn og unge om at de vil at vi tar klimaproblemene på alvor, og ser dette som et opprør mot de voksnes klima- og miljøpolitikk. Barn er fornuftige og skjønner mer enn vi ofte tenker over, sier Ståle Sørensen, ordførerkandidat for Miljøpartiet de Grønne.

– Jeg tror det er viktig at vi tar på alvor at barn ønsker et reelt grønt skifte. Jeg håper de som har barn og barnebarn lytter til dette, og har det i bakhodet når de stemmer, sier Sørensen.

Selv om det ikke kan sammenlignes med en meningsmåling, er det vel en indikator når 1750 stemmer er "avgitt"?

– Barn snakker nok med foreldre hjemme om samfunnsspørsmål og som i skolevalget kan det sies å være en indikasjon på at De grønne står sterkt, også blant de eldre og stemmeberettigede, sier Sørensen.

– Fint for miljøets skyld

– Det er kjempestilig og utrolig motiverende.  Vi får håpe at det sier noe om fremtiden, om ikke annet. Jeg synes også det er kult at de andre miljøpartiene gjør det veldig bra, sier Anders Wengen, ordførerkandidat for Venstre som ifølge resultatet ville blitt Drammens 3. største parti om barn og unge fikk bestemme. Venstre vinner Vestbygda skole (25,7 prosent av stemmene, 74 har stemt)

Regner du med Ap blant "miljøpartiene"?

– Hehe, nei. Men MDG og SV kommer begge høyt, og det er fint for miljøets skyld. Vi vet fra egne analyser at det er blant småbarnsfamlier og unge voksne vi gjør det best, og sånn sett håper jeg jo dette også sier noe om hva foreldre vil stemme, sier Anders Wengen.

Han er kjent med Barnas valg fra tidligere, ettersom han har jobbet i Redd Barna selv.

–  Jeg er ikke helt sikker på hvovidt man kan se det som en indikator, jeg kjenner ikke nok til metoden og behandlingen av stemmene. Men ser man det i sammenheng med skolevalg, der har vi også gjort det mye bedre enn vi pleier, så kan vi håpe at vi ser en trend.

Mer fra Dagsavisen