Nyheter

Peder (23) byttet reinsdyr mot Mac – nå vil han bytte seg fra binders til Tesla

Peder Haugfos fra Drammen har et svært ambisiøst bytteprosjekt på gang.

Hvem: Peder Haugfos fra Drammen

Hva: Stuntreporter for NRK P3

Hvorfor: Skal prøve å bytte seg hele veien fra en binders til en elbil.

Hvordan kom du på ideen om å bytte seg hele veien fra binders til bil?

– Det er flere svar på det. Det er ikke en ny ide, det er gjort mange ganger før. Kyle MacDonald, en canadier valgte i 2005 å bytte seg fra en binders og helt opp til et hus, og det klarte han på 14 bytter. Foreløpig har jeg bare gjort tre bytter. Da jeg var liten leste faren min eventyret «Gudbrand i Lia» for meg, som går ut på litt av det samme. Det er et amerikansk eventyr som heter «Strawman», hvor det skjer noe lignende. Donald Duck gjorde det og en P3-kollega av meg gjorde et lignende prosjekt for noen år siden.

Hvor langt har du kommet nå?

– Foreløpig har jeg byttet meg til et silketørkle verdt 500 kroner fra en binders som kostet to øre.

Hvor langt tror du realistisk at du har kommet i løpet av sommeren?

–  9. august skal jeg være ferdig. Målet er jo en elbil, men om en lekebil eller en stor voksen elbil får vi se. Jeg tror i alle fall jeg får tusendoblet eller titusendoblet verdien på bindersen.

Kommer du til å fortsette å bytte dersom du ikke kommer i mål når sommeren er over?

– Foreløpig lever jo prosjektet gjennom en radiospalte på P3 som er ferdig 9. august, så må det være ferdig innen da. Men kanskje jeg fortsetter å bytte på privaten. Jeg har blant annet byttet et reinsdyr mot en Mac.

Et utstoppet eller et levende reinsdyr?

– Et utstoppet et.

Hvordan i all verden endte du opp med et utstoppet reinsdyr?

– Det er en lang i historie. Jeg drev Drammen samiske museum en gang i tiden, et museum jeg startet opp i 2007 og drev i fem år, men jeg hadde dessverre ikke plass til reinsdyret.
 
Hvordan endte du opp med å drive et samisk museum?

– Det var rett og slett slik at det var en bok jeg leste som liten, og gjennom den ble jeg oppslukt av det samiske.

Hva skal til for å gjøre en god byttehandel?

– Det er å finne de folka som trenger det jeg har mer enn de trenger det de har. Det skal være gjensidige bytter. Selv om jeg går for økonomisk vekst er det ikke snakk om lureri.

Hvordan får du tak i folk å bytte med?

–  Foreløpig er det som stuntreporter på direktesendt radio hvor jeg stopper folk. Jeg har også brukt P3s sosiale mediekanaler for å tak i folk.

Hva slags bil ønsker du å ende opp med?

– En Tesla hadde vært strøkent det. Men jeg skal ikke sitte igjen med tingen selv. Den skal gis bort, ettersom dette gjøres i jobbsammenheng.

Fortell litt om bakgrunnen din og hvordan du endte opp i P3.

– Jeg er utdannet journalist fra Volda innen radio og TV, og har stått på som showman og stuntreporter her og der. Jeg har jobbet for Natt & Dag, var med og startet opp et produksjonsselskap i Volda, hvor vi drev med humor, underholdning og musikkjournalistikk. Til vanlig jobber jeg i Urørt i P3, og nå er jeg sommervikar i sommersendingen i P3.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er et godt og et vanskelig spørsmål. «Mengele Zoo» av Gert Nygårdshaug. Den åpnet lesegleden min, og hadde et miljøperspektiv og. Jeg er også glad i krimbøkene til Nygårdshaug med Fredric Drum.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å være sammen med få og gode venner og med kjæresten min. Å ha bra folk rundt meg og å være ute i naturen og koble av.

Hvem var din barndomshelt?

– Askeladden, kanskje. Han var en eventyrlysten type som dreit i  fyr som dreit i hva alle sa og gønnet på for å få ting til å skje – og fikk det til.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er en feinschmecker som bruker mye tid på at ting skal bli bra, og det kan ta litt mye fokus.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drikker jeg seks kopper kaffe før frokost. Da skeier jeg ut, da blir jeg gæren.

Får du god konsentrasjon av det?

– Helt enestående.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Det må rett og slett være mot at verden går rett vest og at vi gjør for lite med det. Rett og slett å slå et slag for miljøet. Det vil jeg demonstrere for.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer mange på ting jeg ikke har gjort som jeg kunne gjort. Jeg lever for å prøve og feile. Det er oftere jeg angrer på ting jeg ikke gjort enn ting jeg har gjort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Richard Dean Anderson, skuespilleren bak rollen som MacGyver.

Mer fra Dagsavisen