Nyheter

Bondelagsleder reagerer sterkt på dokumentar om dyremishandling: – Jeg ble helt kvalm av å se den

Leder i Buskerud Bondelag Haakon Haug Laa synes det var vondt å se NRK Brennpunkts dokumentar fra en rekke norske grisefjøs.

Nylig sendte NRK Brennpunkt dokumentaren «Griseindustriens hemeligheter», hvor skjulte videooptak viste en rekke tilfeller av mishandling og grov vanskjøtsel av griser i flere norske fjøs. Til sammen 13 gårder som driver med svin ble gransket med skjult kamera, og noen av opptakene viste bønder som visste at det de drev med var ulovlig.

Jeg så filmen og ble helt kvalm av å se den. Det var forferdelig å se. Jeg tenkte at dette er ikke bra i det hele tatt. Det er ikke sånn vi ønsker at det skal være. Det var sterkt følelsesmessig å se det, sier leder i Buskerud Bondelag Håkon Haug Laa om dokumentaren.

Han understreker at ingen av gårdene det ble filmet på ligger i Buskerud.

 Hvilke reaksjoner bør dette få?

Nortura har sagt at de har anmeldt et forhold, og har sikkert undersøkt flere ting. Lovbrudd er ikke akseptabelt. Bondelaget har vedtatt nulltoleranse for brudd dyrevernsloven.

 Hvor stort er problemet med uetisk og tidvis også ulovlig husdyrhold blant svinebønder, tror du?

Det er ikke noe stort miljø i Buskerud. Det dreier seg om 20-21 besetninger og bruk som driver med det. Her i Ål, hvor jeg bor, har vi én besetning. Jeg har ikke vært inne i fjøsene, men regner med bonden er en flink bonde. Blant dem jeg kjenner har jeg inntrykk av at det ikke er slike tilstander. Jeg har snakket med noen bønder som gruet seg til å se dokumentaren, men som tar sterk avstand fra slike forhold. Det er ikke slik jeg kjenner næringen.

– I dokumentaren kommer det fram at det er kritikkverdige forhold på samtlige av gårdene som besøkes. Betyr ikke det at det er stor sjanse for at denne typen husdyrhold er utbredt?

Jeg håper det ikke er det. Mattilsynet heter tilsyn fordi de skal drive med det. Jeg ønsker at de skal si noe om det, for det er dem som skal kontrollere at vi driver ordentlig. Vi forlanger at man behandler dyr med respekt og kjærlighet og at man ikke bryter dyrevernloven.

Har du noen gang anmeldt dyremishandling eller har Bondelaget i Buskerud noen gang gjort det?

Ikke som jeg vet om. Men vi har meldeplikt hvis vi ser at noen ikke behandler dyrene godt. Da skal det meldes fra.

–  Effektivisering og at forbrukerne ønsker billig svinekjøtt nevnes som en av årsakene til dårlig dyrevelferd på gårdene. Mener du kravene om effektiv og billig drift går utover dyrevelferden?

Jeg håper vi ikke at den effektiviseringen av landbruket som vi har vært gjennom, og som kreves av oss går på bekostning av dyrevelferden, men det kunne vært interessant om noen forsket på det. Vi trenger kunnskap om det. Vi ønsker ikke landbruk som går på bekostning av dyrevelferd.

Statistikk fra Mattilsynet viser at det ble utført 109 dyrevelferdstilsyn hos svinebøndet i Region Øst (Buskerud, Vestfold, Telemark, Hedmark og Oppland) i de fire første månedene av 2019. Ved 25 (22,5 prosent) av disse besøkene ble det funnet avvik fra dyrevelferdsregelverket. Denne andelen var forøvrig enda høyere hos storfebønder, hvor det ble funnet avvik fra dyrevelferdsregelverket i over halvparten av tilfellene.

Mer fra Dagsavisen