Nyheter

Kjemper for pant på snusbokser

Det var da de pantet flasker hos Kiwi på Gol at de kom på ideen om en egen pant på snusbokser. Nå håper FpU-formann Thomas Klingen å få landsmøtet med seg på initiativet.

– Jeg deltok på strandryddedagen på Gilhusodden i Lier i går, og fant sikker flere snusbokser enn plastflasker. For meg er det viktig at vi gjør det vi kan for å gjøre folk mer bevisste på hvor de gjør av avfallet sitt. Plast har ikke noe i naturen å gjøre, konstaterer Klingen (21).

Han forteller at også Naturvernforbundet har rapportert om at snusbokser er noe av det de ser mest av når de plukker søppel.

Mange snusbokser små

Til helgen reiser Thomas Klingen til Gardermoen, for å bidra til å stake ut moderpartiets politikk framover. Han håper resolusjonen, som han selv har skrevet, vil få flertall også her. På landsstyremøtet i Frp var det bare én representant som stemte imot forslaget - som han og en kamerat kom på mens de pantet flasker på Kiwi på Gol.

– Jeg ser for meg at en pant på cirka fire kroner kunne vært passe. Uansett rammer det jo bare dem som ikke gidder å pante boksen når snusen er brukt opp. Ifølge snusprodusenten Swedish Match selges det mellom 65 og 70 millioner snusbokser til nordmenn årlig, og det betyr store mengder plast. Vi ser også at deler av næringslivet og snusprodusentene er svært positive til et tiltak som dette.

God start

Selv om Frp ikke er kjent for sin grønne profil, mener Klingen alle kan enes om at all plasten som er på avveie i verdens hav og naturen for øvrig er skremmende. Han forteller også at et femtitalls lokale Frp-medlemmer var med på strandryddeaksjonen søndag.

– Siden Norge allerede er i verdenstoppen når det kommer til gjenvinning av drikkeflasker, tror jeg en liknende ordning med pant på snusbokser kommer til å bidra svært positivt, påpeker han.

Klingen har allerede vært i kontakt med en elevbedrift som har laget en prototype på en snusboks-pantemaskin, og et videre mål er å få saken opp for Nordisk råd - slik at ordningen kan utvides ytterligere. Han er heller ikke fremmed for å lage tilsvarende ordninger for andre typer engangsplast.

–  Om man liker å ha det ryddig rundt seg hjemme, bør man klare å rydde opp etter seg ute i naturen også. Når vi likevel ser at så mye plast ender opp ute i det fri, tror jeg en pant på snusbokser kan være et godt sted å starte, mener Thomas Klingen.

Mer fra Dagsavisen