Nyheter

Buskerud-politikerne reiste for 600.000 i fjor

Og i løpet av de to siste årene har fylkespolitikerne i Buskerud levert inn reiseregninger for 1,1 millioner kroner.

Bilde 1 av 5

1.107.709 kroner. Det er den samlede summen for reiseregningene til fylkespolitikerne i Buskerud de siste to årene. 522.841 kroner i 2017 og 584.868 i 2018.

Vi trenger din mening! Vi setter stor pris på om du kan bruke et par minutter på å fortelle oss hva du mener om Dagsavisen Fremtiden

Reiste for 200.000 på to år

Ikke overraskende er det fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) som har den aller høyeste reiseregningen. I 2017 leverte han innreiseregninger for 77.069 kroner, mens han i 2018 fakturerte for 119.336 kroner.

– Du hadde reiseregninger på til sammen nesten 200.000 i 2017 og 2018, hvorav 120.000 var i fjor.  Hvor er det du har reist, siden utgiftene ble såpass høye?

– I kraft av min rolle som fylkesordfører har jeg flere tillitsverv og med det følger mange møter og mye reisevirksomhet. Jeg bor på Filtvedt i Hurum, og må bruke en del bil til og fra møter og reiser. Det kommer også frem i oversikten der kilometergodtgjørelse utgjør den største kostnaden. Siden 2017 har det vært veldig mye møtevirksomhet i forbindelse med etableringen av Viken, og arbeidet har økt betraktelig det siste året. I Viken er jeg med i fellesnemnda, i arbeidsutvalget til fellesnemnda, jeg leder politisk arbeidsgruppe 3 – samt at det er mange møter utenom de som ligger fast i møtekalenderen. Jeg er dessuten mye i møter i hele Buskerud, og etterhvert også i de to andre fylkene i Viken. Flere av møtene/samlingene både i Buskerud og i Viken sammenheng innebærer overnatting.

 –  Hva med utenlandsreiser ?

– Jeg leder av BSSSC (en politisk nettverksorganisasjon for regionale myndigheter i landene rundt Østersjøen) på vegne av Østlandssamarbeidet. Dette vervet innebærer mye reising til konferanser, styremøter etc. i Europa. I hovedsak er dette kostnader som dekkes av Østlandssamarbeidet, men utgifter til lokal og egen transport dekkes av fylkeskommunen. Som fylkesordfører er jeg også med og bidrar i lokalt, regionalt og internasjonalt samarbeid,  og deltar på de arenaene der det etterspørres.

– Hvilken reise husker du best fra fjoråret?

– Ønsker ikke å trekke fram noen spesiell reise, men kan generelt si at det er ikke reisene, men menneskene jeg treffer i enkeltmøter og på samlinger som jeg husker best.
 
– Hvor mange reisedager har du årlig i jobben din?

– Jeg er stort sett på reise flere dager i uken. Hvis du med reise her mener overnattinger, har jeg ca 50 reisedager i året.
 
– Sender du regning på absolutt alle reisene dine som fylkesordfører eller er det en del småturer du ikke sender regning for?
 
– Jeg prøver i størst mulig grad å sende regning på de fleste av mine reiser, men ja, ikke alt av småturer - diett og parkeringsutgifter sender jeg regning på.
 
– Du hadde større reiseregning enn samtlige stortingsrepresentanter på Buskerud-benken i 2018, bortsett fra Per Olaf Lundteigen og Martin Kolberg. Hva tenker du om det?

– Som fylkesordfører i Buskerud får jeg mange henvendelser fra lokalt næringsliv, organisasjoner og kommuner i tillegg til nasjonale og internasjonale organisasjoner. Dette gjelder vel også for stortingspolitikere som Kolberg og Lundteigen.
 
– Hvilken måte liker du best å reise på?

– Jeg bruker for det meste egen bil, og for øvrig bruker jeg det transportmiddelet som er mest hensiktsmessig med tanke på den aktuelle reisen.

Les også: Derfor får Jon Helgheim frokosten betalt av staten

Oppdrag på Azorene

Politikeren med den nest høyeste reiseregningen i Buskerud er Høyre-politiker Dag Øivind Henriksen. Han fakturerte i 2017 for 73.188 kroner og for 55.220 i 2018.

– Jeg bor jo i Nes i Ådal, og har seks mils kjøretur ned til Hønefoss. Også har jeg noen verv som gjør at jeg har en del møter. Jeg er leder av fylkeskommunal klagenemnd, medlem av yrkesopplæringsnemnda, fraksjonsleder for Høyre i hovedutvalg for utdanningssektoren, fylkestingsmedlem, sitter i styret i fagskolen Tinius Olsen og er vara til Høyere yrkesfaglig utdanning AS og til Fellesnemnda for Viken, sier Høyre-politikeren som forklaring på det.

En årsak til at reiseregningen ble ekstra høy i 2017, var at han da leverte inn reiseregning for sitt besøk på Azorene.

– I 2016 hadde jeg et oppdrag for fylkeskommunen i CPMR, og det møtet var på Azorene. Organisasjonen har til formål å fremme perifere marine regioner i EU og EØS.

– Synes du ikke det er litt overdådig å bruke penger på å reise til et møte på Azorene for fylkestingsrepresentanter?

– Jo, i og for seg, men det er organisasjonen selv som velger sine møtesteder og opp til medlemsorganisasjonene sende sine representanter for å delta. Jeg reiste som representant for Buskerud fylke.

Han forteller at han også har besøkt Brussel under European Week of Regions and Cities både i 2017 og 2018.

Les også: Lundteigen: – Jeg lever ganske asketisk

To timer hver vei

Det er imidlertid bostedet til Henriksen i Nes i Ådal som er hovedårsaken til all reisingen.

– Ikke alle bor i gangavstand til Bragernes torg. Buskerud er ikke et lite fylke. Det blir 12 mil hver vei nesten uansett hva jeg gjør. Jeg vil ikke klage. Det er god kompensasjon når man først har den ulempen, men det er ikke et fett bytte når man ser antall timer i bil opp mot betaling. De to siste årene tror jeg ikke jeg har hatt en eneste måned med under 60 timer i bilen, sier han.

Sissel Urke som sitter på fylkestinget for Venstre har den tredje høyeste reiseregningen. I 2017 hadde hun den høyeste regningen av alle på fylkestinget: 82.482, og i 2018 var den på 34.557.

– Jeg bor i Hallingdal, i Ål, og må reise mye og må overnatte en del på grunn av møter tidlig om morgenen, forteller Urke, og legger til at hun ligger langt bakpå med føringen av reiseregninger for 2018.

Les også: Siv Jensen om Keshvaris reiseregninger: Alvorlig tillitsbrudd

Mer fra Dagsavisen