Nyheter

Spår full klaff for årets Ung11-kull også

Drammen var i 2017 først ute med å tilby unge et valgfritt ekstra skoleår. Rektor Monica Søhus beskriver det som «en aldri så liten suksesshistorie».

Bilde 1 av 2

– Vi har så godt miljø. Her er folk så inkluderende – og ingen dømmer hverandre, sier Marianne Andersen Nordli.

– Også får du den hjelpen du trenger, både når det gjelder språk og fag, legger polske Aleksander Bonkowski til.

Fereshta Abdul Vahed synes rett og slett Ung11 er en fantastisk mulighet – til å få med seg alt man ikke fikk med seg på ungdomsskolen.

– For her fanger de opp sånt, forklarer Tobias Wendelborg Sletten.

Han forteller hvordan han var blant klassens beste i matte på barneskolen, men ikke hang helt med på ungdomsskolen.

– Plutselig var de andre langt foran meg. Her har jeg fått hjelp og tid til å ta dem igjen, sier unggutten.

De fire 16-åringene er blant årets 16 deltakere på Ung11 – alle med forskjellige årsaker til å ønske seg et ekstraår før de begynner på videregående.

Les også: – Lærte så mye viktig

Gjorde egne valg

– Det er ikke rart mange synes det er vanskelig å velge retning allerede som 15-16-åring. Noen trenger et modningsår, andre sliter med språket, enkelte har rett og slett ikke fått vist fram hva som bor i dem – mens andre igjen kan slite med sperrer i enkelte fag, og har bare bestemt seg for at «dette kan jeg ikke», forklarer Søhus, som synes hun har landets modigste ungdommer.

De gjorde ikke som alle andre. I stedet for å haste videre til en utdanning de innerst inne kjente de ikke var klare for, valgte de å unne seg et betenkningsår og å få hjelp til å stake ut veien videre.

– Selv om vi har nesten dobbelt så mange deltakere i år som i fjor, klarer vi fortsatt å gjennomføre dette for bare 3,9 millioner. Det er ikke mye – for noe så viktig som å ruste ungdom til å klare seg gjennom et utdanningsløp, mener rektor, som foruten seg selv har skarve 2,5 pedagogstillinger å rutte med.

Ni av ni på skolen

– Min klare beskjed er at ungdom med dårlige forutsetninger ikke skal havne mellom to stoler – ungdomsskolen som de forlater og videregående som de begynner på, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), i en pressemelding fra regjeringen i oktober.

Han vil at fylkeskommunene skal ta større ansvar for de unge, og åpnet for at flere kan etablere et 11. skoleår.

Søhus er på sin side stolt av det de har allerede har fått til i Drammen. Samtlige av deres ni første deltakere er i dag i videregående utdanning. Selv om de går på forskjellige skoler og linjer har alle fortsatt også kontakt med hverandre.

– Dette er veldig spesielt fra et lærerperspektiv. Vi kommer så tett på ungdommene våre. Da vi startet med nytt kull i høst, så måtte vi bare «puste med magen» altså, for å gi dem tid til å bli kjent med hverandre og oss. Og de er så fine. Jeg tror jammen de blir klare i tide alle sammen, til å starte på videregående de også.

Mer fra Dagsavisen