Nyheter

Blomster-Svein størst på juleroser

«Det hev ei rose sprunge», heter det i den gamle julesalmen. I veksthuset til Svein Åge Opsahl har det «sprunge» flere tusen av dem.

Bilde 1 av 4

– Det nytter jo ikke bare å sette seg ned, ikke når du bor med ei som er 11 – 12 år yngre enn deg.

Han skulle liksom være pensjonist – 67 år gamle Blomster-Svein, som ler så det dirrer i drivhuset. Han har vært gartner i over 50 år, og i rundt 20 av dem solgte han blomster på Bragernes Torg.

For sju år siden fikk han en julerose i presang – fra en dansk kollega. Disse vakre blomstene, som finnes i utallige varianter – og er mer hardføre enn de fleste – ga Opsahl en idé.

Hos familien Hafskjold i Lier har gartneren fått låne et gammelt drivhus, og han er i dag

den eneste i landet som driver egenproduksjon av juleroser, eller Helleborus, som de egentlig heter.

Tips og råd

– Det er litt forskjell på slagene, men det er vanskelig for folk å vite. Mange tror de ikke får dem til, men så har de rett og slett bare fått en plante som egner seg bedre utendørs, i hvert fall ned til omkring seks – sju minusgrader. Som hos blåveisen lagres bladsaften i roten til frosten slipper taket igjen. Men selv de sortene som klarer seg bedre innendørs kan gjerne settes kjølig om natten, forklarer Blomster-Svein.

Når Dagsavisen Fremtiden er innom, en formiddag oppunder jul, kommer stadig nye kunder innom. Her får de ikke bare den friskeste julepynten, her vanker også utførlig informasjon om stell av plantene, og gjerne en røverhistorie – eller ti. Han vil ikke drive større enn at han har tid til såpass.

– Jeg må innom her både sommer og vinter. Det finnes ikke mange ildsjeler som Svein, sier Helga Jacobsen fra Reistad, som har plukket med seg tre store, hvite juleroser.

Og det er ikke bare kundene som kommer innom, som nyter godt av gartnerens kunnskap.

– Det er Facebook som er greia. Jeg legger ut nytt der hver dag. Også bruker jeg «Insta» for de yngre.

Opsahls FB-side «Blomster-Svein» har over 7.000 følgere.

Ny plante

Helleborus er egentlig en staude, som trives godt i norske hager. Den blomstrer før de andre vårblomstene, men bør ikke stå midt i solsteiken om sommeren.

Det krever sin gartner å få dem helt perfekte akkurat til jul.

– I år kom kuldegradene akkurat til riktig tid. Jeg tror nesten aldri jeg har klart å få dem så flotte før, sier Opsahl.

Han er ikke redd for å bli sittende igjen med mange planter etter jul heller. De klippes ned og settes kjølig – så de kan selges som hageplanter til våren.

I senere år har dog den sjeldent travle pensjonisten også slått seg på en annen plante.

Om sommeren valfarter nå hageentusiaster fra hele Norge til gartneriet hans, for å handle alunrot i alle slags farger.

– Jeg møtte en storprodusent av denne planten i England og ble veldig fascinert. Den krever veldig lite stell, og trives godt i norsk klima. Men jeg visste ikke at det skulle ta sånn av. Du skal se når det kommer en buss hit – med 50 kvinnfolk fra et hagelag – med lommeboka i handa. Ja, da er det liv her, gliser Blomster-Svein.

Mer fra Dagsavisen