Da Drammen Venstre så hvor sårbare KrFs lag kunne være for påvirkning fra nyinnmeldte medlemmer, tok de grep for å sikre eget parti bedre. I kveld er det nominasjonsmøte i lokallaget, som så sent som for to uker siden avholdt ekstraordinært årsmøte der de endret den paragrafen i vedtektene som handler om nettopp nominasjon. Etter justeringen, som var forhåndsgodkjent av fylkesstyret, må man ha vært betalende medlem i to uker for å stemme.
Det ekstraordinære årsmøtet gikk enstemmig inn for den nye ordlyden: “Alle medlemmer som har hatt et gyldig og betalt medlemskap i Drammen Venstre etter §2, i minimum 14 dager før valg eller nominasjon, har tale-, forslags- og stemmerett på nominasjons- og årsmøter”
Timo Nikolaisen er styremedlem for Unge Venstre i Drammen Venstre, og var referent under årsmøtet.
Han avviser at den på fredag to uker ferske vedtektsendringen ble gjort for å forebygge kupping og benkeforslag i det hardt prøvede Drammen Venstre.
LES OGSÅ: Venstre er ikke lenger i bystyret
LES OGSÅ: Melder seg ut av Drammen Venstre
- Nei, det er en generell endring. Vi har sett problemstillingen poppe opp etter KrFs landsmøte, der det gikk fram at folk hadde mulighet til å melde seg inn og troppe opp rett på nominasjonsmøtene. Vi sjekket og fant ut at heller ikke vi hadde mekanisker for å stoppe noe sånt, og i stedet for å vente på at landsmøtet tetter hullet, gjør vi det slik først. Så kan Venstres landsmøtebehandling komme etter.
Er dette noe flere Venstre-lokallag har gjort? Og hva var grunnen til at det hastet i den grad at dere fikk endringen forhåndsgodkjent?
- Det kan være. Vedtekter kan endres her og der, og i vårt tilfelle sendte vi det til fylkessstyret på forhånd, så vi slapp å vente til fylkesesytemøtet i desember, sier Nikolaisen.
At det ble akkurat to uker som er minste medlemstid, forklarer han slik:
- Vi syntes to uker var en fin standard som harmoniserer greit med andre frister i vedtektene for lokallag.
Øzbal trekker seg
Fylkestingsrepresentant for Buskerud Venstre Anders Wengen er innstilt som listetopp, mens det før nominasjonsmøtet ble klart at Haydar Øzbal, som etter det Dagsavisen Fremtiden får opplyst var innstilt som nummer ni, har meddelt nominasjonskomiteen at han trekker sitt kandidatur.
- Jeg var foreslått på lista, men takket nei. Mer ønsker jeg ikke å si om det, det vil jeg eventuelt ta på nominasjonsmøtet, sier Øzbal til Dagsavisen Fremtiden.
LES OGSÅ: Nyinnmeldt Venstre-politiker synes Erdogan har gjort en god jobb
Han vil ikke kommentere om han er skuffet.
Hva betyr det for ditt videre politiske engasjement?
- Det betyr at jeg sitter i bystyret ut denne perioden, og så får vi se om Bylista stiller eller ikke stiller liste til valget neste høst. Mest sannsynlig er det min siste periode.
Hva avgjør om partiet stiller liste?
- Vi må se om samarbeidet med de uavhengige i Svelvik er en vei å gå. Det er naturlig at det er vanskelig for et parti som Bylista når kommuner slår seg sammen, siden vi ikke har lag i de andre to kommunene, sier Øzbal.
Verken varaordfører Yousuf Gilani, som valgte å melde seg inn i Flesberg Venstre da han brøt med Drammen Venstre, eller dagens gruppeleder og vararepresentant til Bystyret Eidi Ann Hansen er på nominasjonslista.
Det var Hansen som ble direkte berørt da Venstre nylig tapte saken om fortsatt gruppelederhonorar til tross for at partiet ikke har faste plasser i bystyret ut denne perioden.
Her er lista Nye Drammen Venstre skal stemme over fredag:
1. Anders Wengen, Drammen
2. Jostein Andre Kretz, Nedre Eiker
3. Maud Sørum Vestnes, Drammen
4. Timo Nikolaisen, Drammen
5. Linda Kristin Jacobsen, Drammen
6. Kim Flemmos, Svelvik
7. Torhild Wibe, Drammen
8. Pål Bentsen, Nedre Eiker
9. Heidi Cutler, Drammen
10. Semra Ugur, Drammen
11. Trond Kjeldaas, Svelvik
12. Frode Brurberg Hansen, Nedre Eiker
13. Stine Bjørndal, Drammen
14. Kjartan Malthe Sørensen, Drammen
15. Beate Lofseik, Drammen
16. Liam Khoa Tran, Drammen
17. Torill Fossen Bentsen, Nedre Eiker
18. Elin Christoffersen, Svelvik
19. Tom Hedalen, Drammen