Nyheter

– Ikke helt ulikt ordførerjobben

I løpet av høsten overtar fylkespolitiker Rune Kjølstad (H) som leder for Næringsforeningen i drammensregionen.

Bilde 1 av 3

– Jeg har ikke hatt noen helt tilsvarende jobb tidligere, men jeg har vært i næringslivet i mange år. Også satt jeg jo som ordfører i Røyken i lang tid, og næringsutvikling er en vesentlig del av den jobben også, forklarer Kjølstad.

Han overtar jobben som daglig leder i Næringsforeningen, etter Hans-Petter Tonum, som gikk av i våres.

I kjølvannet av avsløringen om at selskapsklubben for menn; St. Olavs klubb, skulle arrangere sin årlige torskemiddag på selveste kvinnedagen, ble også Næringsforeningen kritisert for å ha for tette forbindelser med klubben. Tonum var daglig leder der også. Selv benektet han at avgangen hadde noe med kritikken å gjøre.

Ikke partipolitikk

Kjølstad er på sin side ikke medlem av noen «gutteklubb».

– Nei, jeg er nok et ubeskrevet blad i så måte. Siden foreningen er en partipolitisk uavhengig virksomhet skal jeg heller ikke drive med politikk framover, sier Kjølstad.

Ifølge en pressemelding fra Næringsforeningen skal han tre ut av alle politiske verv etter denne valgperioden.

Kjølstad, som har fem barn og er utdannet innen IKT, tror ikke hans Høyre-bakgrunn har gitt ham noe fortrinn med tanke på den nye jobben.

– Nei, heller tvert imot. Når det er sagt så er det jo flere i denne organisasjonen med erfaring fra politikken, for eksempel fra Ap og KrF. Noen spesiell forbindelse til Høyre ser jeg i hvert fall ikke at det er.

Vil påvirke

I pressemeldingen trekkes det fram at Kjølstad, både som ordfører i 16 år og som fylkespolitiker, hele veien har lagt vekt på at et velfungerende næringsliv er en forutsetning for gode velferdstjenester og attraktive bosteder.

– Jeg tror jeg er i stand til å se muligheter – og næringslivets behov, og nå blir en av oppgavene å påvirke beslutningstakerne. Det er ingen tvil om at kommunen er en viktig premissleverandør, når det gjelder å sikre gode rammebetingelser for næringsutvikling.

Krever samarbeid

Kjølstad understreker at det er mye han må sette seg inn i framover – og blant prosjektene han har tro på er det såkalte «Næringsvekst 2020» – der målet er å skape én ny arbeidsplass, for hver andre innflytter til drammensregionen.

– Dette er viktig om Drammens-området skal bli sett på som et godt sted å bo. Det er kanskje et hårete mål, men jeg tror det er mulig, bare alle spiller på lag. For næringsvekst er både avhengig av gode næringsarealer, et fungerende trafikksystem, gode betingelser og tilgang på kompetanse. Vedrørende det siste tror jeg samarbeidet med skolene våre er noe vi kan utvikle og gjøre enda bedre, mener Kjølstad.

Irrelevant

– Vi var ute etter en relasjonsbygger, som kan være med på å sette den næringspolitiske agendaen – så vi evner å være i front. Det tror jeg vi har funnet i Rune Kjølstad, sier Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning, styreleder for Næringsforeningen. 
Hun bekrefter at Kjølstads Høyre-tilknytning ikke har betydd noe for ansettelsen, men at de har vært nøye på at han ikke kan ha politiske verv etter denne valgperioden.
Ifølge Haaning har det heller ikke hatt noe å si at Kjølstad ikke er medlem i noen «selskapsklubb».
– Denne opplysningen så lite relevant, at jeg nesten ikke er interessert i å kommentere det, fastslår hun.

Mer fra Dagsavisen