Nyheter

Lyser opp for andre med duftlys av soya

Vidar Brastad får drahjelp av kjendisblogger Anniken Englund Jørgensen når han satser på miljøvennlige duftlys fra Lierdalen – som også har en klar sosial profil.

Bilde 1 av 2

Vidar Brastad hadde jobb i byggebransjen da han plutselig måtte se seg om etter noe annet å gjøre på grunn av innskrenkninger. Så for litt over ett år siden startet han så smått med lysproduksjon ved kjøkkenbenken.

– Jeg hadde startet å importere lys laget av soyavoks i stedet for stearin, fra en skotsk produsent. Og så ble jeg veldig nysgjerrig og ville produsere lys selv, forteller Brastad.

Nå har han flyttet ut i garasjen og produksjonen har vokst til Lierdalen Lysstøperi, i takt med Brastads mange kreative måter å skape noe på.

– Fremdriften er bra, men jeg tjener ikke noe enda, kan gründeren fra Lier fortelle. Men det er heller ikke det som driver ham. Det er den miljøvennlige metoden og det bærekraftige produktet han brenner for.

Miljø

– Jeg jobber med å folk til å skjønne at soyavoks er renere enn stearin og parafin. Folk har jo blitt veldig miljøbevisste de siste årene, så dette er en bra timing. Soyalys er et helt annet produkt enn stearinlys, i tillegg til at det er miljøvennlig, soter det også mye mindre.

– Jeg har som mål å bli en miljøfyrtårn-bedrift, og nå ser jeg etter noen som kan starte med soyaproduksjon i Lier, det hadde vært spennende, og i tillegg et enda mer kortreist produkt, redegjør Brastad.

Glassene som lysene støpes i har også en miljøfaktor. Man kan levere de tomme glassene på Heggtoppen Blomster i Lier, og få et bonuskort – for hvert femte lysglass returnert, får man et nytt lys.

Duftlysene til Vidar Brastad får også gode skussmål fra allergikere, og Lierdalen Lysstøperi har en dialog med Norges Astma og Allergiforbund.

Moderne

Brastad har også flere samarbeidspartnere. Nylig har Lierdalen Lysstøperi gitt ut et helt nytt duftlys, Black Oak, i samarbeid med Anniken Englund Jørgensen, som står bak bloggen annijor.no, og er en av Norges største bloggere.

– Anniken er veldig samfunnsengasjert og brenner blant annet for bærekraftig klesproduksjon, redegjør Brastad, som kom i kontakt med den unge bloggeren via felles kjente. Han er glad for å ha henne med på laget, og har merket et jevnt sig i produksjonen etter at hun lanserte duftlyset på bloggen sin.

Englund Jørgensen var også med i Aftenpostens serie Sweatshop som avdekket klesprosuksjonsindustriens mørke bakside.

Medmenneske

– Kjøper du et Black Oak duftlys, gir du også 20 kroner til Rett Fram Opplevelser, som jobber for barn og unge som av en eller annen grunn holdes utenfor det sosiale fellesskapet som vi andre ser på som en selvfølge.

Vidar Brastad synes at vi som har det greit kan stoppe opp å tenke litt etter, hvordan kan vi hjelpe til litt der vi kan.

– Man kan bruke en slik mulighet på mange måter. Lysene våre har både en miljø- og en charity-faktor, vi prøver å skape relasjoner og gode ringvirkninger.

Mer fra Dagsavisen