Nyheter

Ung solidaritet

Svensedammen skole gjøres om til en festivalarena for store og små. Publikum vil kunne oppleve god mat, god musikk og sceneopptreden, samt et hav av ulike aktiviteter.

Hvem: Thomas Mørk Karlberg

Kontaktlærer Kreativ Scene, Svensedammen Skole

Hva: Arrangerer «Svensedammen gir tilbake» onsdag 25/4

Hva er Svensedammen gir tilbake og hvorfor gjør dere dette?

– Dette er et veldedig arrangement vi startet med for å gi noe tilbake til samfunnet. Arrangementet er elevstyrt og elevene går denne dagen over i roller som festivalarrangører. Vi jobber etter prinsippet «av og for ungdom» og solidaritet, og overskuddet går i år til Rett Fram Opplevelser. Vi har alle påvirkningskraft for en litt bedre hverdag for dem som trenger det.

Hva skjer på skolen denne dagen?

– Denne dagen vil skolen gjøres om til en festivalarena for store og små. Publikum vil kunne oppleve god mat, god musikk og sceneopptreden, samt et hav av ulike aktiviteter. Kanskje har du en forskerspire i deg som vil teste kjemiens mystikk og mysterier? Eller, kanskje er du mer av typen som setter pris på et realt skrekkhus? Vi har noe for både store og små.

Hvorfor valgte elevrådet Rett Fram Opplevelser som mottakere?

– Rett Fram Opplevelser ble valgt som følge av den gode jobben de gjør i lokalsamfunnet. I tillegg dokumenterer Rett Fram Opplevelser arbeidet de gjør på en slik måte at bidragsyterne ser synlige resultater av sine bidrag. Elevrådet synes det er viktig med et godt samfunnsarbeid for barn og ungdom i Drammen. Det handler om å motarbeide urettferdighet og legge til rette for at alle skal føre en viss tilhørighet til samfunnet. Ved å støtte Rett Fram Opplevelser mener elevrådet at vi er med på å redusere utenforskap.

Kan du kort oppsummere fra i fjor?

– Fjorårets Svensedammen Gir Tilbake ble en stor suksess. Det var stor oppslutning rundt arrangementet på Konnerud, og innsamlingen ble så stor at Rett Fram Opplevelser kunne realisere sitt RFO-Kollektiv – et lavterskeltilbud innen musikk og kultur. I år får vi til og med en sceneopptreden som er realisert hos nettopp RFO-Kollektivet.

Hva tror du det betyr for de unge å få være med på dette?

– Personlig tror jeg dette arrangementet er med på å bygge både bevissthet og ansvarsfølelse hos elevene. Det føles godt for mange å kunne bidra til andres framtid, men dette er også en arena for å vise hva man kan i annet enn klassiske skolefag. Årlig ser vi mang en arrangør blomstre under Svensedammen Gir Tilbake. I tillegg så viser dette at ungdom har et iboende engasjement for samfunnet, som kanskje ikke kommer så godt til syne ellers i hverdagen.

Hva er tilbakemeldingene dere får?

– Folk er veldig positive, og mange ytrer at «dette skulle vi hatt da jeg gikk på skolen». Elevene synes det er veldig stas med en ekstraordinær dag på skolen, samtidig som de får lov til å lage sine egne aktiviteter og roller. Det motiverer både elever og lærere til å ta i et ekstra for å løfte arrangementet videre.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Hvite Niggere av Ingvar Ambjørnsen. Den tok meg med på en reise til en realistisk underverden, som samfunnet dessverre snakker altfor lite om.

Hva gjør deg lykkelig?

– Gode kulturopplevelser gir meg alltid positive impulser. Spesielt scenekunst som teater og musikaler.

Hvem var din barndomshelt?

– Jimi Hendrix var og er en stor helt for meg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg må alltid ha et nytt prosjekt å holde på med. Har aldri klart å slå meg helt til ro.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Kombinerer god mat, godt drikke, god musikk og godt selskap, gjerne utenlands.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg går sjelden i demonstrasjonstog, men jeg har alltid hatt et brennende engasjement for gatas folk, slik som rusmisbrukere. Der mener jeg vi har en feilslått politikk.

Er det noe du angrer på?

– Det er noen sjanser i livet jeg sikkert kunne tatt, men jeg føler ingen sterk anger.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Keith Richards, godt drikke og to gitarer. Da kunne heisen bare blitt stående.

Mer fra Dagsavisen