Nyheter

Drammen mister unikt tilbud til rusavhengige

Alkohol- og medikamentavhengige i drammensregionen mister et spesialisert og særegent behandlingstilbud – når Borgestadklinikken på Bragernes lukker dørene.

Bilde 1 av 2

– Nei, vi nådde ikke opp i anbudskonkurransen med alle våre tilbud. Her i Drammen mister vi nå 15 døgnbaserte behandlingsplasser for alkohol- og medikamentavhengige, 10 avrusningsplasser for samme pasientgruppe og poliklinisk tilbud både til disse pasientene og spillavhengige og pårørende, forteller seksjonsleder Ragnhild Myrholt, ved Blå Kors Borgestadklinikken.

Behandlingstilbudet innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Helse Sør-Øst (HSØ) ble lagt ut på anbud etter at Borgestadklinikken sa opp avtalen i 2016. De mente det ikke lenger var mulig å drive innenfor de økonomiske rammene HSØ satte.

Etter å ha vurdert de innkomne tilbudene fra totalt tolv virksomheter meldte HSØ 11. januar at de vil tilby avtaleinngåelse med Borgestadklinikken i Skien, Tyrilistiftelsen – som ikke har noe tilbud i Buskerud, Manifestsenteret i Røyken og Skjelfoss psykiatriske senter i Hobøl.

Fagmiljø raseres

I en pressemelding forsikrer HSØ om at den samlede kapasiteten innen TSB opprettholdes, men Myrholt er urolig for tilbudet til pasientene ved Borgestadklinikken. Her har de nemlig utviklet et særegent og spesialisert tilbud for relativt velfungerende og godt voksne alkohol- og medikamentavhengige, som ikke lett identifiserer seg med misbrukere av tyngre og illegale stoffer.

– Helseminister Høie sa nettopp, i forbindelse med den nye regjeringsplattformen, at han vil øke behandlingskapasiteten på dette feltet – og samtidig legges det altså ned et tilbud i Drammen som har eksistert i 40 år. Både pasienter og ansatte fortviler over at dette fagmiljøet raseres.

Satsingsområde

Også stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H) er overrasket. Hun bekrefter at rusbehandling er et satsingsområde for Høyre, og vil ta opp saken med sine helsekollegaer i Stortinget.

Fagdirektør Jan Frich i HSØ, mener derimot helseforetaket har prioritert riktig i forhold til dagens behov.

– Det ble i forbindelse med anskaffelsen gjort en vurdering av hvilke områder det var størst behov for å styrke behandlingstilbudet og dette reflekteres på en god måte i tildelingen.

Ifølge Frich har HSØ god kapasitet på behandling av rus og avhengighet. Han påpeker at de fleste områder av spesialisthelsetjenesten har lengre ventelister enn rusfeltet.

Frisch understreker for øvrig at HSØ fullt ut har oppfylt pålegget om å prioritere rusfeltet høyere enn somatikken både i 2016 og 2017 – og at dette også ligger til grunn for budsjetteringen og aktivitetsmålene for 2018.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen