Nyheter

Null døde på Buskeruds veier for første gang siden 1977 – minst

For første gang siden Statens vegvesen begynte å føre statistikk i 1977 har det gått en sommer uten en eneste dødsulykke i Buskerud.

Du må minst 40 år tilbake i tid for å finne en like god sommer som den som nettopp har tatt slutt på Buskeruds veier. Ikke én eneste person døde i trafikkulykker denne sommeren, og da Statens vegvesen på forespørsel fra Dagsavisen Fremtiden tok en titt i arkivene for å finne ut hvor lenge det er siden det har vært en tilsvarende sommer på Buskeruds veier, fant de ingenting. Statistikken går kun tilbake til 1977, og i løpet av denne perioden, er det første gang det har skjedd.

Intensivt arbeid

– Vi blir veldig glade. Dette er kanskje et av de områdene vi jobber mest intensivt med på alle nivåer, sammen med en rekke andre aktører som har medære for at det går som det går, sier Rolf-Helge Grønås, avdelingsleder i Buskerud for Statens vegvesen.

Han peker på følgende faktorer som årsaker til at ulykkestallet er på vei ned, når det gjelder både dødsfall og alvorlige trafikkulykker og vanlige trafikkulykker uten alvorlige personskader.

• Bedre veier.

• Sikrere kjøretøy.

• Bedre kjøreatferd.

Også for året som helhet ligger det an til en kraftig reduksjon i antall trafikkulykker sammenlignet med fjoråret, ifølge vegvesenets statistikker.

– Annen type bilkultur

Grønås mener å skimte en holdningsendring blant sjåfører.

– Vi er kanskje i ferd med å få en annen type bilkultur hvor det å kjøre fort og farlig kanskje ikke så kult lenger, sier han.

De fleste ulykkene knytter seg nå til rus, høy fart og manglende sikkerhetsbelte og sikkerhetsutstyr, ifølge Grønås.

Samtidig understreker han at det er langt igjen til målet.

– Dette er et område hvor vi feirer hver liten seier, samtidig som vi selvsagt vet at hvert enkelt liv som går tapt er en tragedie. Det snur folks liv opp ned. Vi er fortsatt langt unna nullvisjonen: at vi ikke skal ha drepte i trafikken, konstaterer Grønås.

Mer fra Dagsavisen