Nyheter

Populær i Paris

Hun rekker akkurat hjem fra Paris før kursen går mot Stavern. Det blir en travel påske for bildekunstner Kari Elisabeth Haug.

Bilde 1 av 2

– Ja, dette blir spennende og jeg gleder meg. Utstillingen Woman´s Essence Show i Paris viser 80 kvinnelige kunstnere fra hele verden som er valgt ut til å delta og til å få oppmerksomhet rundt sin kunst fra 5.–7. april, og jeg er eneste norske, forteller en begeistret Kari Elisabeth Haug, og legger til at hun har sett én dansk kunstner på deltakerlista, så da blir de to representasjonen fra Skandinavia. Utstillingen finner sted i Rue Commines, midt i det hotteste kunst- og galleristrøket i den franske hovedstaden.

– Det blir et staselig åpningsshow har vi fått vite, og program med foredrag hver dag, jeg har også selv blitt spurt om jeg vil holde et foredrag om min kunst og om hva jeg mener er viktig å fokusere på, forklarer Haug og legger til; – Jeg har også fått beskjed om at jeg vil motta «Woman´s Essence award» på åpningen.

Hva betyr det for deg å delta på denne utstillingen, og å motta pris for ditt kunstnerskap?

– Det betyr jo fantastisk mye at jeg får en anerkjennelse fra det internasjonale kunstnermiljøet og at mitt budskap blir tatt på alvor.

Kari Elisabeth Haug er kritikerrost av kunstanmeldere i hele verden, og kunstneren fra Sande blir invitert til utstillinger over hele verden.

– Det startet med at en agent fra Saatchi Galleri i London var ute etter å finne flere kunstnere til et nettgalleri, da han tilfeldig så et bilde jeg hadde malt. Han tok kontakt, og folk sa at jeg var heldig som hadde kommet meg inn der, det er verdens største nettgalleri og jeg ble lagt inn med profil på deres hjemmeside. Siden har jeg vært mye i utlandet, men jeg må også si nei takk til en del. Jeg må ha ro til å tenke, jeg kan ikke være på farta hele tida, men denne i Paris ville jeg bli med på selv, redegjør Haug, som har et brennende engasjement for kvinner i kunsten:

– Utstillingen har fokus på og løfter kvinnelige kunstnere fram i lyset, menn har jo også i kunsten lettere for å bli sett og hørt. I norsk kunsthistorie blir ofte kvinnene utelatt fra historiebøkene. Tommy Sørbø har for eksempel skrevet en bok hvor ikke engang Inger Sitter er med!

Hva er det viktigste for deg i formidlingen?

– Jeg ønsker at betrakteren via farger og former skal oppleve noe i bildene mine, at de berører og får tankeprosesser i gang. At de kan kjenne på noe inne i seg selv, noe udefinerbart kanskje noe større enn oss selv, og komme i kontakt med noe inne i oss. Hånden jeg maler er et symbol på det enkelte individet og samfunnet i den nye tida, utfordringer kulturelt, flyktningdebatten og det å kunne leve sammen i et nytt samfunn, redegjør Haug.

Også i Stavern kan man se Kari Elisabeth Haugs kunst denne påsken. Hotell Wassilioff holder utstilling med hennes maleri, tegning og trykk, og hun er en kjenning av stedet hvor hun også tidligere har hatt utstilling.

– Det blir vernissasje i Stavern skjærtorsdag, men utstillingen kan ses allerede fra lørdag 8. april. Jeg gleder meg – det er så fint i Stavern og det kommer alltid så mange hyggelige folk.