Nyheter

– Har SV lest hele planen?

Det var tendenser til munnhoggeri mellom SV og Høyre under behandlingen av Læringsløp Drammen.

– Noen ganger lurer jeg på om de som tar ordet har lest hele planen like grundig som vi som sitter i komiteen, sa Kristin Haftorn Johansen (H) da bystyret behandlet Læringsløp Drammen tirsdag kveld.

Det er den nye kvalitetsplanen for barnehage, skole og oppvekst i Drammen kommune. Både SV og Utdanningsforbundet vært kritisk til det de mener er intensjoner om å måle barnehagebarns språkferdigheter.

Valg av verktøy

Lene Aure Hansen (SV) holdt et flammende innlegg mot å pålegge barnehagene i Drammen å kartlegge barna med TRAS. Det er et kartleggingsverktøy av språkutviklingen til barn mellom to og fem år. SV mener kvalitetsplanen vil føre til at barnehagelærerne ikke selv lenger kan velge hvilket kartleggingsverktøy de ønsker å bruke.

– Det står noe om tillit til barnehagelærere i planen. De har en god og grundig opplæring i å vurdere hvert enkelt barn. Nå legger vi opp til at vi skal bestemme det for dem. Det er ikke et signal om at vi har tillit til sektoren, sa Hansen.

Det var etter dette innlegget at Kristin Haftorn Johansen stilte spørsmål ved SVs evne til å lese.

– Noen ganger lurer jeg på om SV har lest kapittel fem. Komiteen ønsker å være tett på utvikling av prestasjonsindikatorer, påpekte hun.

– Usaklig av Høyre

I planen står det at resultater fra TRAS-kartlegging skal brukes som en prestasjonsindikator. Både SV og Utdanningsforbundet tolker dette som at barnas språkutvikling skal måles og rapporteres. Det var ikke riktig, ifølge Johansen:

– Dette skal bidra til kompetanseutvikling hos de ansatte slik at de blir mer oppmerksomme på ulike fremgangsmåter, sa hun.

Hansen tok til motmæle:

– Det er usaklig å si at vi ikke har lest hele planen. Vi har lest hele planen, og det som står er ikke alltid veldig klart.

Mer fra Dagsavisen