Nyheter

Elisabeth Stray Pedersen: Ulldesign på Svelvikveien

– Vi er fem ansatte inkludert meg selv, men ikke fem årsverk. Det er sesongbestemt, når det er hektiske perioder jobber alle mer, forteller 29-åringen.

Elisabeth Stray Pedersen. FOTO: Privat

Hvem: Elisabeth Stray Pedersen (29) er designer/fabrikkeier. Hun lager ny design i en gammel ullfabrikk på Svelvikveien

Hvorfor kjøpte du Lillunn ullfabrikk i Drammen?

– Det var litt tilfeldig, jeg møtte hun som var eier før, på en ull-konferanse, under Oslo Inovation Week, en gründer konferanse i Oslo, i fjor. Vi kom i snakk, og hun fortalte at hun ønsket å selge ullklesmerket Lillunn. Ved å kjøpe dette klesmerket så fulgte det altså med en fabrikk. Lillunn ble grunnlagt av den velrenommerte designeren Unn Søiland Dale i 1953. Jeg har en kreativ bakgrunn med en master i design fra kunsthøyskolen, og er opptatt av produksjon og den realistiske siden med en helhetlig tankegang.

Du er designer og lager også klær under eget navn?

– Ja, både for Lillunn og meg selv. Det er to veldig to forskjellige markeder, men jeg har blitt veldig inspirert som designer av og jobbe med Lillunn, både historien og fabrikken og ikke minst et fantastisk lager og arkiv. Masse flotte stoffer i gode kvaliteter. Jeg strekker nok strikken litt lengre med designet på egne klær, mens Lillunn beveger seg mot produktdesign og interiør.

Hvor mange ansatte er det på fabrikken?

– Vi er fem ansatte inkludert meg selv, men ikke fem årsverk. Det er sesongbestemt, når det er hektiske perioder jobber alle mer.

Du deltok nylig for første gang på Oslo Runaway med en egen kolleksjon, hvordan føltes det?

– Det føltes veldig bra, det var gøy å ta det skrittet. Jeg er jo ganske fersk og er i oppbyggingsfasen, men det gikk fint.

Hvem er dine kunder?

– En blanding av norske og utenlandske, vi leverer faktisk til åtte byer i Japan, så det japanske markedet er større enn det norske på mitt eget merke. Det er dessverre ingen butikker i Drammen enda, utenom i fabrikkutsalget på Svelvikveien, som selger våre klær. Men vi dukker opp i Kongsberg snart, så det nærmer seg.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

Cradle to Cradle av Brauntgart og McDonough og handler om livsstilssyklus, om at man designer med en helhetstankegang.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det jeg driver med, å bygge opp noe jeg har tro på. Jeg tror at jeg bidrar, men det får jo tidens vise.

Hvem er din barndomshelt?

– Alfa i Sesam Stasjon.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er veldig streng og stiller høye krav til meg selv. Men det får meg jo også videre.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Er med venner, drar på festival.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– For rettferdighet, menneskerettigheter og miljø.

Er det noe du angrer på?

– Ja, jeg fikk tilbud om å være med i en operaforestilling i Frankrike, jeg sang mye tidligere, men valgte russetid i Norge!

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Phoebe Philo eller Jil Sander.

LES OGSÅ: Fam Irvoll er tilbake