Nyheter

Vil se kropps- og motepress

Telemarksforskning har spurt skoleelever i Buskerud hva de synes om Den kulturelle skolesekken.

Elevene på ungdomstrinnet svarer blant annet at det er viktig at kunst- og kulturproduksjonene tar opp aktuelle temaer som mobbing, psykisk helse og kropps- og motepress.

Torsdag og fredag samles 150 kulturarbeidere til fylkets tredje store kulturkonferanse i Drammen.

Der får de høre Telemarksforskning legge fram den ferske undersøkelsen om Buskerud-elevers syn på kulturen de serveres gjennom Den kulturelle skolesekken.

Jon Endre Røed Olsen, teamleder for kunst og kultur i Buskerud fylkeskommune, er fornøyd med at ungdommens stemmer har fått stor plass i undersøkelsen. Undersøkelsen viser også noen positive utviklingstrekk i Buskerud som bryter med tidligere nasjonale undersøkelser, opplyser han.

– Ungdom er kanskje verdens mest kresne publikum, og de er dønn ærlige i sin kritikk. Undersøkelsen viser også at de har et godt refleksjonsnivå, og jeg gleder meg til å høre hva Telemarksforskning knytter til funnene, sier Olsen til Dagsavisen Fremtiden.

Han peker på at «skolesekken» er en av oppgavene fylket bruker mye tid på. Det er derfor viktig at resultatene fra brukerundersøkelsen spres i den store kjeden som involverer kommuner, skoler, elevkontakter og innholdsskapere, fra det kunstneriske til det rent praktiske.

– Jeg kommer også selv til å si noe om hva vi har tenkt å gjøre for å følge opp funnene, sier Olsen, som kom fra stillingen som kultursjef i Sande da han tiltrådte lederjobben i fylket i mai i fjor.

Andre programposter han ser fram til er en presentasjon av Vestfold fylkeskommunes tilbud «Arbeidslivets kulturseilas», der arbeidsplasser kan abonnere på offentlig støttede kulturinnslag.

– Det er jo målet til alle som jobber med kultur, å bringe noe ut til et publikum, sier Olsen. Også flere kjente profiler kommer til Union, blant dem NRKs Leo Ajkic, medieprofessor Jostein Gripsrud, festivalarrangør Thure Erik Lund og Silje Gripsrud fra Den Nasjonale Scene/Festspillene i Bergen.

Mer fra Dagsavisen