Nyheter

Erobrer Asia

Med femten år på baken er de en veteran innen læringsteknologi. Tyske Ströer gir Conexus nye muskler.

– For tre år siden fantes ikke begrepet «ed-tech». Siden har det vært en eksplosjonsartet utvikling world wide, og siden man virkelig begynte å se de potensielle markedene har det dukket opp mange nye selskaper både i Norge og internasjonalt. Vår styrke er en omsetning og noen suksesshistorier mange andre mangler, sier administrerende direktør Steinar Evensen i Conexus til Dagsavisen Fremtiden. DT skrev i går at tyske Ströer har kjøpt til sammen 51 prosent av aksjene i selskapet for 10 millioner euro, eller 92 millioner kroner. Gyldendal ASA solgte sine 35 prosent til den tyske digikjempen med 2.700 ansatte.

Én million

Drammensgründeren kom i helgen tilbake fra en uke med salgsmøter i Vietnam, der han forhandler med departementet. Alle landets lærere skal kurses i en ny reform, og med det kan Conexus’ teknologi nå 1,5 millioner nye brukere, bare i antall lærere.

– Til sammenligning er brukerpotensialet i Norge rundt én million, om du teller alle som går på skole, fra grunnskole til universitet, sier Evensen.

Når de fattige via mobilen

Asia er for lengst utpekt som det markedet utenfor Norden Conexus skal erobre. De har allerede to ansatte i Singapore, og for to uker siden lanserte Telenor i Bangladesh et pilotprosjekt for undervisning av 9.- og 10.-klassinger i engelsk med Conexus’ teknologi i bunnen. Gjennom Grameenphone er Telenor landets største mobilaktør med 50 millioner abonnenter.

– Mobillæring gir helt nye muligheter. I Bangladesh er det ingen infrastruktur, mange har ikke råd eller får ikke lov å gå på skole, og har ikke internettilkobling i husene. Men har du mobil har du nettilgang, og slik nås elevene. Selv i fattige land har de fleste familier en smartphone, og det er den måten du når de virkelig fattigste i verden på i dag, sier Evensen.

Gir mening

Muligheten til å gi fattige land med bedre tilgang til kunnskap gjør Conexus attraktivt for folk som vil ha en jobb med mening, ikke bare høy lønn. Evensen tror økonomien vil følge naturlig etter hvert, og har selv investert langt mer enn han har cashet ut så langt.

– Hva betyr det å få inn en internasjonalt orientert eier?

– Vi får mulighet til å ansette de menneskene vi ser vi trenger for å foreta en satsing. Og med et så stort selskap som deler vår vekststrategi, vil vi kunne håndtere også videre vekst godt, sier Evensen.

– Hvor lenge blir selskapet værende i Drammen, tror du?

– Det har vært viktig for oss hele tida, og står også i vedtektene våre, at videre vekst skal ligge her. Dette er norsk teknologi og norsk kunnskap som skal ut, og da er dette et godt utgangspunkt.

Gyldendal: Fair pris

Geir Mork sier forlaget ikke har tapt penger på Conexus.

Likevel har de fra i vår ønsket å selge sine 35 prosent av aksjene.

– Det er en vennlig exit som skjer i forståelse med gründerne. Leverandøravtalene vi har med dem om digitaltjenester mot utdanningsfeltet fortsetter, sier konsernsjef Geir Mork i Gyldendal ASA, inntil nylig også styreleder i Conexus.

– Hvordan vil du karakterisere utviklingen i selskapet?

– Den har vært preget av sterk vekst og store investeringer. Mye ressurser er brukt med tanke på kommende interanasjonalisering, sier Mork. Ifølge DN ga Gyldendal 45 millioner for aksjene da de gikk inn i 2012, og skrev verdien på posten ned til 30 millioner i 2014.

– Vi gikk inn med et betydelig beløp i 2012, og underveis med enda mer. Nå har vi fått en fair betaling for innsatsen og har ikke tapt på investeringen, sier Mork.

Mer fra Dagsavisen