Nyheter

Vil ha flere hit

Søndag fyller Sacred Festival igjen Ypsilon med sosiale brubyggere. Engasjementet for syrerne gir festivalsjef Ivar Flaten nytt håp.

– Vi ser på flyktningstrømmene, og skjønner plutselig at det har med oss å gjøre. I Libanon har de tatt imot en syrer for hver fjerde libaneser, og Merkel har åpnet for en flyktning per 100 tyskere. Om vi i Drammen er oppriktige i vår stolte brubyggervisjon, burde vi si ja til det samme: Det blir 670.

– Til Lierbakkene

Ivar Flaten er prest i kulturkirken Fjell, og primus motor for den sjette Sacred-festivalen i Drammen. Den åpnes på Ypsilonbrua kl. 15 søndag – dagen før valget. Kanskje gjør det ham litt ekstra politisk i år?

– Jeg peker ikke på partier, men når folk går på motorveien i Danmark, må vi skru til systemet slik at vi får rom til flere. De trenger ikke komme til Lierbakkene før vi snur på spørsmålet og spør hva vi kan få til, i stedet for hva vi ikke kan, sier Flaten.

Ta med deg naboen

I tråd med givergleden og hjelpsomheten drammensere har gitt til kjenne de siste ukene, har den ukelange festivalen i år tatt mottoet «Delt glede er dobbelt glede». Konkret betyr dette at alle betalende får ta med seg en gjest gratis for hver billett de kjøper, slik at flere enn de som normalt deltar på kulturelle begivenheter og seminarer også inviteres inn.

– Har du kjøpt til deg og kona, kan du ta med deg naboene dine. Eller gå lenger, og be med deg noen som ellers ikke har råd, oppfordrer Flaten.

Toleransens høyborg

Drammen Sacred Festival hviler på tre pilarer: Konserter i kirkerom og på Papirbredden, der de i år etablerer scenen og møtestedet «Sacred Room». Dialogen, i form av foredrag og workshops. Og det mer meditative, som yoga og gongmusikk.

Selv er Flaten mest hjemme i den midterste sirkelen. Torsdag er han spesielt spent på et seminar i teateret som den iranske menneskerettsadvokaten Mohammad Mostafaei og Universal Tolerance Forum (UTF) er bidragsyter til. UTF satte Drammen på kartet med karikaturutstillingen de holdt like etter attentatet mot Charlie Hebdo i Paris.

– Det Mostafei og UTF gjør er veldig beslektet vårt arbeid, sier Flaten, som selv har bidratt med gjester og fungert som rådgiver for Mostafei i et par år.

– Han sier det godt: Vi har et World Economic Forum i Sveits, i en by mindre enn Drammen. Hvorfor kan ikke vi, med vår bakgrunn som flerkulturell brubygger, bygge et tilsvarende globalt forum for dialog mot ekstremisme – for toleranse?