Nyheter

Mange pasienter fører til feil

Drammen sykehus har langt høyere belegg enn den internasjonale anbefalingen på maks 85 prosent.

Hittil i år har sykehuset et gjennomsnittlig belegg på 99,4 prosent. De medisinske sengepostene har alle en beleggsprosent på over 100, i tillegg til at det har vært svært høyt belegg på de kirurgiske sengepostene.

Det bekymrer de tillitsvalgte i Norsk Sykepleierforbund (NSF) og klinikkhovedverneombudet.

– Det høye belegget går ut over kvaliteten på pasientbehandlingen. På Drammen sykehus har det over tid vært for mange pasienter i forhold til antall senger. Dette gjelder særlig på de store sengepostene, hvor det allerede er et stort pasientvolum, sier Line Spiten, foretakstillitsvalgt for NSF i Vestre Viken.

Gjør flere feil

NSF har gjennomført en undersøkelse blant 5.000 av sine medlemmer over hele landet. De har blitt spurt om hva som er årsaken til at feil begås. 46 prosent mener for høyt belegg er den viktigste årsaken, så følger lav bemanning og manglende kommunikasjon.

– Sykepleierne opplever at bemanningen ikke samsvarer med belegget. Det fører til at det gjøres flere feil, sier klinikktillitsvalgt for NSF ved Drammen sykehus, Live Gusfre.

Både NSF og Legeforeningen mener norske sykehus bør følge internasjonale anbefalinger og innføre en grense på 85 prosent belegg i ordinær drift, som anses som et øvre forsvarlighetstak.

Høyere dødelighet

En ny tysk studie av 82.000 pasienter viser at høy beleggsprosent kan gi økt dødelighet, ifølge Dagens Medisin. Forskerne fant at når belegget var over 92,5 prosent, økte både dødeligheten, forekomsten av sykehusinfeksjoner og sykefraværet blant de ansatte.

– Høyt belegg fører til at de ansatte hele tida føler at de er på hæla. Det er vanskelig å prioritere mellom oppgavene fordi tida ikke strekker til. Mange ansatte går hjem og føler at de ikke har rukket alt, sier klinikkhovedverneombud ved Drammen sykehus, Marie Sømme Sjølie.

Måtte utsette

De ansattes representanter i arbeidsmiljøutvalget har nå foreslått å gjennomføre en såkalt pleietyngdemåling ved de ulike postene på Drammen sykehus. Det er ledelsen positiv til.

– Vi vil finne ut hvilke pasienter det er som ligger i de ulike sengene. Istedenfor å bare telle hoder vil vi finne ut hvilke behov for pleie pasientene faktisk har, sier Sjølie.

– Det er stor variasjon i hvor mye tid som kreves av de ansatte. På de postene som har isolater og enerom, trengs det for eksempel høyere bemanning enn på vanlige sengeposter, sier Gusfre.

I forbindelse med hovedstadsprosessen har Drammen sykehus de siste årene fått langt flere pasienter. Sju år før det nye sykehuset på Brakerøya etter planen skal stå ferdig, er høyblokka full.

– Den planlagte sammenslåingen av kirurgiske sengeposter i sommer måtte utsettes fem dager fordi alle sengene var fulle. Det er bare ett eksempel, sier Sjølie.

Mer fra Dagsavisen