Nyheter

Når Fjeld møter Hell blir det varmt

Tittelen «Hustrig» er egentlig det stikk motsatte av hva Jonas Fjelds nye plate er. Fredag turnéåpner han på hjemmebane på Union Scene.

For på albumet er det varmt og lunt, akkurat slik Jonas Fjeld liker å ha det. Bokstavelig talt.

– Er du over 60 år og ikke tåler trekk, er det hustrig hele tida. For meg er ikke «Hustrig» en trist tittel, bare litt kald. Da gjelder det å finne et varmt sted, sier Fjeld, som har MS, en vårdag i april.

Les Dagsavisens anmeldelse av «Hustrig» her: Mørkt og varmt

Flere gatestopp

Veteranen fastslår at han strir like mye hver gang han lager ny skive med å finne en passende tittel. Lettere var det derimot å finne sin nye samarbeidspartner, Thom Hell. Det skulle bare et TV-program til.

I «Hver gang vi møtes» leverte Jonas Fjeld en rekke sterke tolkninger. Til lokalavisen i Drammen forteller han at mens han er vant til å bli stoppet på gata, økte frekvensen på gatestopp etter TV 2-serien.

Som altså fikk enda en bivirkning: En ny, musikalsk lekekamerat i form av Thom Hell.

– Som eldre ungdom kommer jeg sjelden under huden på generasjonene under. Da jeg gjorde det, ble veien kort til å spørre ham om å skrive låter sammen. Det er første gang jeg har skrevet sammen med noen. Det var veldig ålreit, veldig inspirerende. Det var ikke noe press, dette var en fyr man likte på det menneskelige planet.

Børstet støvet

Den 23 år yngre Hell ble også produsenten bak ferske «Hustrig». Dermed ble det tidvis litt storslått poppreg over den nye skiven. Om den nye pop-Fjeld sier han selv:

– Det er gøy å komme et skritt videre. Jeg er ikke akkurat kjent for å repetere meg selv.

«Gammelmannsgnål», skrev VG om Jonas Fjelds nye album. Det skapte reaksjoner blant annet i sosiale medier. Men Jonas Fjeld holder ufortrødent på, og har tidligere sagt at han synes det er et privilegium å få holde på med musikk gjennom et helt liv.

– Alt jeg har vært med på, ligger lagret inni hodet mitt. Det blir ikke borte. Nå har jeg børstet støvet av den delen av hjernen også, som kan skru ampen til 11.

– Heime igjen

– Vi i etterkrigsgenerasjonen blomstrer opp rett før pensjonsalderen, sa han til NTB i 2012. Da sverget han på at han skulle ta ut pensjon fra han var 62.

Det tallet rundet han i fjor høst, men han har det minst like travelt. Bare det siste året har ifølge DT.no budt på lang turné, romjulskonsert med amerikanerne i East Coast Inspirational Singers og innspilling av først TV-program, så plate. Og mer er i vente:

17. april spiller Jonas Fjeld slippkonsert for «Hustrig» på hjemmebane i Drammen, på Union Scene, før Rockefeller står for tur 22. april. Deretter blir det ut på tur, både i vår og til høsten, lover han.

– Jeg tar med meg de faste musikerne mine og Olga Konkova på flygel nå sier Jonas Fjeld. Å reise ut og spille konserter kaller han å være «heime igjen». (NTB)

Mer fra Dagsavisen