Nyheter

- Staten påfører meg angst

UFØRE: «Anne» vet ikke hvor mye uføretrygd hun får fra nyttår og frykter at hun må selge leiligheten.

- Staten påfører meg angst

- Klart i midten av desember

UFØRE: «Anne» vet ikke hvor mye uføretrygd hun får fra nyttår og frykter at hun må selge leiligheten.

OSLO: Skatteetaten beklager at uføre ikke får vite hva de får utbetalt med de nye reglene før i midten av desember.

- Vi har stor forståelse for den usikkerheten mange føler og forsøker å gi best mulig informasjon og service, skriver Audhild Ulvang, underdirektør i Rettsavdelingen, Personskatt, i en e-post.

Hun lover at informasjonen på skatteetaten.no i løpet av uka vil suppleres med enkle typeeksempler. Uføre kan også ta kontakt på telefon eller oppsøke skattekontoret.

- Det er imidlertid først når skattetrekksmeldingen foreligger i midten av desember, at vi kan gi et svar på hva skatten blir, skriver Ulvang.

- For å gi en riktig beregning av skattetrekket, må statsbudsjettet være vedtatt og prognoser for renteutvikling og så videre må være klare.

Overgangsreglene som er foreslått vil, hvis de blir vedtatt, gjelde for dem som er mer enn to tredels uføre, har hatt skattebegrensning og høyere kapitalutgifter (renteutgifter) enn kapitalinntekter (renteinntekter). I tillegg må enkelte andre vilkår være oppfylt, opplyser Ulvang.

- For de fleste i denne gruppen vil det framgå av skattetrekksmeldingen i desember om det er beregnet at man kommer inn under overgangsreglene eller ikke, skriver hun.

Budsjettforhandlingene foregår fortsatt, men statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Arbeids- og sosialdepartementet håper og tror regjeringens forslag om en overgangsordning blir vedtatt.

- Forslaget har en prislapp på 335 millioner kroner i 2015 og totalt 670 millioner over tre år, skriver han i en e-post.

- Staten driver psykoterror mot uføre, sier «Anne».

Hun har vært uføretrygdet de 15 siste årene på grunn av psykisk sykdom. Kvinnen i 50-årene synes det blir for belastende å stå fram med sitt virkelige navn, men mener det er viktig å fortelle hva endringene i uføretrygden har ført til for henne.

- Jeg sliter med angst og uro. Nå vet jeg ikke hvor mye penger jeg vil få utbetalt etter nyttår, og om jeg vil være i stand til å beholde leiligheten, sier «Anne».

1. januar 2015 trer den nye uføretrygden i kraft. Den ble vedtatt av Stortinget allerede i 2011 og vil føre til at åtte av ti uføretrygdede vil komme likt eller bedre ut av det enn i dag. Men for «Anne» og rundt 50.000 andre vil regelendringen sannsynligvis slå negativt ut.

4.000 mindre i måneden

- Jeg har akkurat fått et brev fra Nav hvor det står hvor mye jeg vil få i brutto uføretrygd. Men ingen kan fortelle meg hvor mye jeg vil få netto utbetalt med de nye skattereglene, sier hun.

Den nye uføretrygden skal skattlegges som vanlig lønnsinntekt. «Anne» får i dag utbetalt i overkant av 20.000 kroner i måneden. Med 35 prosent skattetrekk, har hun regnet seg fram til at hun etter nyttår vil få 4.000 kroner mindre å rutte med.

- Jeg har tatt opp lån for å kjøpe leilighet basert på den inntekten jeg har nå. Derfor er jeg veldig bekymret for hvordan det skal gå etter nyttår, sier den uføretrygdede kvinnen.

Hun har selv oppsøkt Skatt Sør for å finne ut hvordan endringene vil slå ut for henne. Der kunne ingen svare henne før de hadde vært på kurs i starten av desember. Nå må «Anne» sette sin lit til en overgangsordning som fortsatt ikke er vedtatt i Stortinget.

Vil jobbe

Regjerings­partiene har i statsbudsjettet foreslått å innføre en treårig overgangsordning for dem som kommer dårligere ut med de nye reglene. Det gjelder særlig uføre som har høy gjeld og skattebegrensning i dag. Overgangsordningen vil i 2015 gi inntil 20.000 kroner i skattefradrag og trappes ned over tre år. Fra 2018 gis det ikke noe fradrag.

- Da må jeg vel selge leiligheten om tre år. Jeg tenker og grubler mye på dette nå. Jeg tror ikke politikerne forstår at mange av oss som rammes av dette faktisk er pasienter, sier «Anne».

Hovedmålet med omleggingen av uføretrygden er å gjøre det lettere å jobbe ved siden av. «Anne» sier hun gjerne skulle jobbet, men det er lettere sagt enn gjort.

- Jeg har søkt på mange småjobber, men det er ingen som vil ansette folk som er over 50 år og i tillegg har vært uføretrygdet i 15 år, sier hun.

- Jeg tror rett og slett politikerne trenger litt mer kontakt med grasrota for å forstå hvordan vi har det.

silje.skiphamn@dagsavisen.no

«Ingen kan fortelle meg hvor mye jeg vil få netto utbetalt.»

«Anne»,

uføretrygdet

Ny UFØRETRYGD

Fra 1. januar 2015 trer nye regler for uføretrygd i kraft. De skal gjøre det lettere å kombinere uføretrygd og arbeid.

Skal skattlegges som lønn. For å kompensere for økt skatt, blir den nye uføretrygden høyere enn dagens uførepensjon

Åtte av ti uføre vil få utbetalt det samme eller mer med de nye reglene. De vil slå negativt ut for uføre som har høy gjeld og skattebegrensning.

Regjeringen har foreslått å innføre en overgangsordning for dem som taper på omleggingen.

Mer fra Dagsavisen