Nyheter

Vil ha OL-øvelser til Drammen

DRAMMEN: Buskerudbenken er delt, men Kristin Ørmen Johnsen (H) vil ha OL til Drammen og Vikersund.

- Som vintersportsland bør vi påta oss et sånt arrangement, mener stortingsrepresentanten.

I dag skal Høyres stortingsgruppe diskutere hvordan partiet stiller seg til en statsgaranti for et OL i Oslo i 2022. Ulike kartlegginger i pressen tyder på at det er flertall i gruppen for en statsgaranti. Ørmen Johnsen er blant dem som lenge har flagget sitt ja.

- Jeg er positiv på visse betingelser. Vi må få til et nøkternt og folkelig OL, og Østlandet må dele på arenaene, sier hun.

Etter at nordmenn lenge har vært lunkne til å arrangere et nytt vinter-OL, lanserte søkerkomiteen planene om et litt mer nedtonet mesterskap. Gjenbruk og etterbruk av anlegg kom høyere opp på agendaen, og slik kan Drammen ende opp med å bli OL-by.

- Vi kunne hatt ishall i Drammen. Den ville mange barn og unge fått glede av etter OL. I tillegg kunne vi brukt Vikersundbakken til hopp, ser Ørmen Johnsen for seg.

Vil ikke svare

Trond Helleland er Høyres parlamentariske leder og ønsker ikke å fortelle hvordan han ser på et OL i 2022.

- Jeg gir det svaret i Vandrehallen etter Høyres gruppemøte, skriver han i en SMS til Dagsavisen Fremtiden.

Når avisen påpeker at dette er et kjedelig svar, responderer Helleland med at han «tror det er nødvendig å være kjedelig akkurat nå».

Høyre sitter nemlig med nøkkelen til en ny vinterolympiade i Norge. Regjeringsmakker Frp har et landsmøtevedtak på at partiet ikke ønsker OL i Oslo i 2022. Det stiller Frps stortingsrepresentanter fra Buskerud seg lojalt bak.

- Der er jeg helt på partiets linje. Vi har andre ting å bruke skattebetalernes penger på, fastslår Jørund Rytman.

Han påpeker at det vanligvis er Frp som blir beskyldt for å ville bruke for mye.

- Når det gjelder OL, blir det visst plutselig ikke press i norsk økonomi lenger. Jeg mener vi kan bygge ishall i Drammen uansett, sier Rytman.

Stemte nei

Stortingsrepresentant Morten Wold var blant dem på Frps landsmøte som ville utsette avgjørelsen til man hadde flere fakta på bordet. Han ble nedstemt, og det lever han ifølge seg selv godt med:

- OL-øvelser i Vikersundbakken hadde selvsagt vært en stor opplevelse for bygda, men jeg tror ikke Modum ville opplevd noen stor oppblomstring etterpå, sier Wold.

- Det koster ikke meg noe å stemme nei til OL.

En annen OL-motstander er Per Olaf Lundteigen (Sp). Hans partileder har akkurat bedt medlemmene sine si sin mening på SMS. Det har Lundteigen gjort.

- Jeg stemte nei, forteller stortingsrepresentanten fra Vestfossen.

Snø andre steder også

- Slik OL har utviklet seg med både ledelse, økonomi og behov for statsinnsats, er utgiftene for store i forhold til samfunnsnytten, sier det tidligere medlemmet av finanskomiteen.

- Dessuten er det viktig å spre skisporten til andre land. Det er lenge siden Tyskland har hatt OL, og Kina har vel aldri hatt vinter-OL før. Det er snø i store deler av verden.

Høyres Anders Werp sier at han ikke har bestemt seg for om han ønsker OL i Norge i 2022, mens Lise Christoffersen (Ap) personlig er positiv.

- Jeg heller mer i retning ja enn nei. Når man bruker argumenter som at IOC er udemokratisk, kan vi vel aldri søke om OL. Og er det da etisk forsvarlig å sende utøvere? spør hun.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe tar ikke stilling til OL i Oslo før regjeringen eventuelt kommer med en sak til Stortinget. Da avgjør gruppen hva Christoffersen stemmer:

- Jeg tviler på at vi kommer til å bli fristilt, sier hun.

Ap-profil sier nei

Christoffersens partifelle, Torgeir Micaelsen, gikk i helgen kraftig ut mot en norsk OL-søknad. Han ønsker ikke å utdype sine uttalelser til Dagsavisen Fremtiden, men sa følgende til NRK:

- Det er jeg imot. Jeg synes det er viktig å si fra nå før saken skal til realitetsbehandling i Stortinget.

Micaelsen opplyser at han både har fått positive og negative tilbakemeldinger på sin bastante OL-motstand. Kristin Ørmen Johnsen har særlig merket seg hans argument om at et OL ikke vil føre til bedre folkehelse.

- Det finnes flere rapporter som sier at OL har hatt en positiv effekt på folkehelsen. Sist skjedde det etter mesterskapet i London, påpeker hun.

silje.skiphamn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen