Nyheter

Kan gå begge veier

DRAMMEN: I dag blir det klart om lærerne godtar det siste avtaleforslaget fra KS. Svaret er i hvert fall ikke gitt på forhånd.

- Vi opplever at den avtalen vi nå har stemt over er den avtalen KS ønsket seg, og som de vil få på lang sikt, sier Linda Bjugn, som er lærer ved Aronsløkka skole.

Hun synes Utdanningsforbundet ga opp kampen for tidlig, og er en av dem som har stemt nei til den nye arbeidsavtalen.

- Avtalen er OK, men ikke stort bedre enn den gamle. Dette kan føre til store forskjeller fra kommune til kommune. Det vil svekke enhetsskolen, når elevene kun får den skolen hver enkelt kommune har råd til, påpeker Bjugn, som mener streiken fikk for ensidig fokus på arbeidstidsbestemmelser.

Økte forståelsen

Ingrid Lund, som er lektor ved Drammen videregående skole, stemte derimot ja til den nye avtalen, selv om hun også er skeptisk til deler av innholdet.

- Det å skulle forhandle om arbeidstid på hver skole er etter min mening bare enda et steg i byråkratiseringen av skolen. Kun en fleksibel avtale fra sentralt hold, som omfatter alle landets skoler, kan ivareta hver enkelt lærer, klasse og undervisningssituasjon. Samtidig har denne streiken hatt mange positive virkninger, for eksempel at mistilliten fra KS har kommet fram i lyset. Og uansett trenger vi nå ro til å undervise, motivere og følge opp elevene våre, sier Lund.

Tror på ja

Thom Jambak, hovedtillitsvalgt for Undervisningsforbundet i Buskerud, har hørt fra mange som vil stemme ja - og mange som vil stemme nei. Likevel tror han de fleste har stemt som Ingrid Lund

- Jeg tror mange opplever at vi nå har klart å stoppe, eller i hvert fall bremse, en årelang, negativ utvikling. Selv om vi langt ifra har oppnådd alt vi ønsket, så føler jeg at vi har klart å skape en langt bedre forståelse for hvilke utfordringer lærerne må stri med. Kampen fortsetter ved neste korsvei, og da er målet å snu utviklingen, fastslår Jambak.

Han forsikrer dog om at hvis flertallet stemmer nei, så skal de nok klare å mobilisere til ny kampvilje blant lærerne - og til ny støtte fra opinionen.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen