Nyheter

- Det er lov å ta en telefon

NAVN I NYHETENE: Jon Peter 
Wium (49) er daglig leder for 
Drammen Røde Kors og nå forbereder han påsken.

Røde Kors mobiliserer sine frivillige til økt innsats for god påskeberedskap i byene. Er det mange som sitter alene i Påsken?

- Ja, og de som allerede har det tungt ellers, får det ikke bedre i påsken. Det er jo mange stengte dører og mange som er på ferie. Det er lettere å kjenne på den sårbarheten da. Butikkene er stengt, det er ikke så ofte kollektivtrafikken går og så videre. Uten at vi skal fordømme, så ser vi også at mange sitter alene på bo- og servicesentrene, uten besøk av familie.

Hvordan jobber dere i Røde Kors for å få tak i frivillige nå før påske?

- Vi har ikke noen spesielle tiltak, vi bruker de vi har. Men mange av våre frivillige drar jo også på påskeferie. Det er en større omsorgssektor i byene enn i distriktene, og vi jobber mye med problemer med ensomhet og isolasjon som blir tydelig i påsken fordi det offentlige er stengt. Det er ikke så lett å treffe noen da, og desto viktigere er det at de aktive frivillige tar i et tak. Det er også utarbeidet ti byvettregler som blant annet sier: «Det bør være like naturlig å passe på hverandre og bry oss i byen, som at vi hilser på sidemannen i fjellheimen». I tillegg til det vil jeg si at det er lov å ta en kaffe og en telefon og å sende en sms.

Hva gjør de frivillige?

- Det er viktig å huske at frivillighet faktisk er frivillig arbeid. Vi kan ikke pålegge dem å jobbe, men be dem pent. Frivilligheten kommer i tillegg, det som ivaretar det ekstra. Frivillige tilrettelegger kvelder med sang og musikk på bo- og servicesentre, fengslene har sine planer, det er aktiviteter for barn og unge og familieaktiviteter. Vi skal ha en akedag hvis det er nok snø. Vi har noe som heter «Kors på halsen», en telefontjeneste for barn og unge hvor de kan ringe og spørre om alt. Vi prøver å tilrettelegge for at den daglige frivilligheten også er der i påsken.

Drammen kommune har en frivillighetsmelding ute på høring og Røde Kors er Norges største frivillige organisasjon - øker antallet frivillige?

- Ja, det er inntrykket. Frivillighet handler mye om ønsket om å delta, og for oss handler det om å ivareta disse. Vi mangler forresten menn i alderen 35-60 år og skulle gjerne hatt flere, spesielt innen omsorgssektoren.

Hvilken bok har 
betydd mest for deg?

- «100 års ensomhet» av Gabriel García Márquez, fordi den beveger seg i mange dimensjoner og gir et fantastisk innblikk i latinamerikansk kultur.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å ha god helse, at familien har det bra og at jeg kan bidra i jobben min for andre.

Hvem er din barndomshelt?

- Clint Eastwood. Jeg så cowboyfilmer som liten, og han var klart en helt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er født fem minutter for seint og har aldri greid å ta det igjen, så der har jeg et klart forbedringspotensial.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da spiser jeg mer sjokolade enn jeg burde.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

- Det må være mot uretten og forholdene som er i Syria.

Er det noe du angrer på?

- Nei, det tror jeg faktisk ikke.

Hvem ville du stått 
fast i heisen med?

- Jeg får være diplomatisk og svare mine kone, i tilfelle hun leser dette.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen