Nyheter

Slik kan Marienlyst 
se ut om to år

DRAMMEN: Går alt slik utbygger Marienlyst Utvikling vil, kan bygging av en ny bydel begynne allerede i starten av 2016.

- Sa de ja? Så gøy! sier en energisk Lars Haukeland i LPO arkitekter når vi ringer for å høre hva gårsdagens avstemning i Drammen Idrettsråd har å si for realiseringen av hans forslag til «nye Marienlyst».

- Vi har allerede en forpliktelse overfor Drammen, en fin by som vil mye. Det er morsomt å være med å løfte, sier Haukeland.

I tillegg til å ha blitt valgt i konkurranse med tre andre om den beste idéskissen for friidrettsområdets framtid, har arkitektkontoret LPO vunnet priser for sine bygg Papirbredden 1 og 2. Marienlyst skal bli like bra, tror Haukeland, eller bedre.

Sport og lek

Han er opptatt av at prosjektet ikke bare rommer blokker, men også utearealer som skal være offentlig tilgjengelige.

- I prosjektet vårt legges det grunnlag for at man sammen med boliger får et parkområde, et byrom fokusert på sport og lek. Vi tenker oss en ny type gate og en plass som vil bli hjertet i det som fortsatt er et idrettsområde med stadion, badet og skolene tett på.

Han tror området vil bli unikt i Norge, og det nærmeste han kommer som eksempel på slike uterom er en park i København kalt Superkilen. Det er veldig enkelt gjort, med maling og møbler og enkle anlegg, men det har stort potensial. I Drammen kan de starte på scratch.

- Hva aktivitetsområdet skal inneholde, bør være en offentlig debatt. Som arkitekt tror jeg dette kan bli nok en nyskapning i innovative Drammen, som vil skape godt miljø. Boliger fortetter en by, men man kan også skape rom.

- Mange er redde for at uteområder rundt boliger vil oppfattes som private?

- Det finnes det løsninger på, det handler om hvordan vi former og prioriterer. Vi har jobbet med Sørenga i Oslo, som også har hatt som mål å bli et utfartssted, samtidig som folk bor der.

Sol og medvind

Konseptet vil bli lagt til grunn i en eventuell videre reguleringsprosess, bekrefter LPOs oppdragsgiver Jon Kristian Lunke. Han er administrerende direktør i Ticon og i selskapet de har etablert sammen med Drammen kommune: Marienlyst utvikling.

- Feiret du da Idrettsrådet stemte for å flytte friidretten fra Marienlyst i går?

- Det har jeg ingen kommentar til. Vi synes det er hyggelig at et overveldende flertall i Idrettsrådet støtter ideen, det har brakt mulighetene for gjennomføring et skritt videre. Nå venter vi på hva de folkevalgte i Drammen skal foreta seg.

- Når er det realistisk å se for seg at det kan stå ferdig?

- Med høringsrunder og varslingsfrister tar det 1-1 ½ år å få et reguleringsvedtak. Med sol og medvind kan byggearbeidene komme i gang i 2016.

Stemmer Bystyret for utbygging, vil LPO få i oppdrag å lage forslag til reguleringsplan for området. Den vil inneholde en ny bydel, og plassering av en hall. Selve hallen er Drammen kommune alene ansvarlig for, og planlegging og bygging av den kan skje parallelt.

katrine.strom@dagsavisen.no

Hva synes du om at man nå er et skritt nærmere boligbygging på Marienlyst?

Lal Ming Thang Peng (16), Strømsø

- Jeg liker det ikke. Jeg bruker friidrettsbanen en del, er her og trener og spiller fotball med venner om sommeren. De pleier å sette opp mål her inne, og familier kommer og bruker det til å være sammen i nabolaget sitt. På Drammen VGS der jeg går, bruker vi anlegget til å jogge i gymtimene. Det er praktisk for alle.

Ndashubana Yakubo (17), Strømsø

- Dette er på en måte parken på Strømsø, og jeg håper det ikke blir boliger her. Jeg er redd for at vi ikke lenger får henge her og at aktivitetene her blir ødelagt. Og hva med 17. mai-toget og tivoli? Byen har ingen annen naturlig plass til dette. Jeg har også drevet med friidrett, hvor skal Tine-stafetten og Dialoglekene gå nå?

Alf Jørgen Larsen (81), Strømsø

- Jeg har skrevet under på at jeg ikke vil bygge boliger her. Jeg synes det er bra med plassen som er her, området er en grønn lunge. Skal det likevel bli sånn, må det ikke bygges trangt.

Steinar Amdam (60), Ålesund

- Jeg mener det er feil, det bør være rom for en grønn lunge her. Jeg bodde her i 30 år før jeg forlot Drammen, har bodd i Skistadbygget og sett på utsikten. Dette åpne landskapet bør være som det er. Jeg synes politikerne gjør stikk i strid med folks vilje, vi har ingenting å si lenger. I Ålesund der jeg bor nå skal IKEA snart bygge ut inne i sentrum.

Knut Jul Andersen (62), Bragernes

- Jeg synes løsningen som er lagt fram er OK. Får vi en multifunksjonshall som mange idretter kan benytte seg av, synes jeg det er klokt. Jeg synes idretten har gjort det rette.

Mer fra Dagsavisen