Nyheter

Vil gjerne møte Márques

NAVN I NYHETENE: Han synes ungdomsboken «Momo - kampen om tida» er et viktig eventyr og en samfunnskritikk om tidstyver.

Jens 
Haugfoss (59)

Antikvariatbokhandler og 
konferansier

Samtaler med Roy Jacobsen, Gert Nygårdshaug og Kristian Klausen under «Bokstreif 2013», 4. losjerad, 
Drammens Teater

«Bokstreif» er en kortversjon av «Litteraturuka» som ikke ble noe av i år. Hva syntes du om at drammensbiblioteket har trukket seg ut av «Litteraturuka»?

- Det er tragisk, rett og slett. Det sender feil signaler ut til dem som er glad i litteratur, og de styrer unna sitt lovpålagte område om formidling av litteratur. En underlig prioritering. Litteraturuka i Drammen er så innarbeidet - man kan lese om den i leksikon til og med. Men jeg håper «Litteraturuka» gjenoppstår.

Hvorfor tror du at det er viktig med slike bokbad?

- Jeg syntes litteratur er veldig viktig, spesielt skjønnlitteratur og dette er en fin måte å formidle på. Litteraturen skal jo nå ut til flest mulig folk.

Hva er det hyggeligste med et slikt bokbad for deg?

- Det er jo veldig spennende å snakke med reflekterte mennesker som jo ofte forfattere er. Det pussige er at det mange ganger er enklere å snakke med dem enn med folk flest - de har tenkt over det de sier. Og de er hyggelige. Det er sjelden forfattere er primadonnaer og jålete, syntes jeg.

Leser du alt av de forfatterne du intervjuer?

- Selvfølgelig leser jeg de bøkene som skal presenteres, og jeg har som oftest lest mye av det andre de har skrevet. De tre jeg skal treffe i dag, Roy Jacobsen, Gert Nygårdshaug og Kristian Klausen, er jeg glad i alle sammen. Jeg har så godt som lest alt av dem.

Hvilken forfatter drømmer du om 
å møte?

- Vi har tidligere i «Litteraturuka» drodla litt om å skaffe store utenlandske forfattere, men det har ikke vært lett. Men det hadde vært fint å få møte Gabriel García Márquez.

Når begynte du å interessere deg for bøker?

- Jeg har bestandig vært interessert i bøker og i litteratur. Det begynte da jeg var liten - og ble lest for. Jeg leste også for barna mine da de var små, Astrid Lindgren og Thorbjørn Egner og eventyrene, jeg tror det er veldig viktig å lese for barn.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er ikke så lett og svare på, det er så mange. Men Michael Endes ungdomsbok «Momo - kampen om tida» er et viktig eventyr og en samfunnskritikk om tidstyver.

Hva gjør deg lykkelig?

- Mange ting. Å være sammen med familie og venner, lese en god bok og en stille stund på skauen.

Hvem er din barndomshelt?

- Morfar. Han var en varm pater familias som alle elsket.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Mitt sinne.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drikker jeg rødvin med gode venner!

Hva er du villig til å gå 
i demonstrasjonstog mot?

- Mye! Og jeg har gått i mange demonstrasjonstog i ungdommen. Jeg er motstander av: Flere veier, lengre åpningstider på polet, manglende satsing på miljø, søndagsåpne butikker. Jeg er i grunnen motstander av mye av det den nye regjeringen står for!

Er det noe du angrer på?

- Egentlig ikke. Det er viktig at man tør å gjøre feil, det lærer man av.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- Det må bli kona mi.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen