Nyheter

Vergen var helten

NAVN I NYHETENE: Jon-Ivar Windstad (46) er leder for Kirkens Bymisjon i Drammen og kjemper for å skaffe byens tiggere tak over hodet i vinter.

Strømsø kapell er ikke lenger aktuelt som akuttovernatting for tiggere, betyr dette at dere gir opp?

- Nei, på ingen måte. Vi har nå vært i møte med kommunen, der vi har jobbet med formalitetene rundt et alternativt lokale. Vi håper å kunne lansere et nytt tilbud innen kort tid. Går det som vi håper får vi en formell avklaring neste uke, og hvis klarsignalet kommer skal vi ikke være seine om å få på plass et tilbud.

Har du følt deg motarbeidet av kommunen den siste uka?

- Vi har jobbet i lang tid med forskjellige bygg og overnattingsmuligheter, men det var først når det handlet om Strømsø kapell det hele ble offentlig kjent. Vi vet naturligvis at mange har et annet syn på tiggersaken enn vi har, men jeg føler absolutt at administrasjonen jobber for en rask avklaring. Det dreier seg om å forhindre at disse fattige tilreisende EØS-borgerne ikke skal fryse i hjel. Det er klart jeg lar meg stresse, når jeg føler at byråkratiets kvern maler sakte. Vi kjenner jo tiggerne og vet hvordan de fryser når temperaturen går mot null - og regnet faller i strie strømmer. Men en får trekke pusten rolig, og tenke på at de faktisk har et lovverk de er satt til å forvalte.

Opplever du støtte eller motstand fra folk flest for deres initiativ?

- Jeg ser hva folk skriver om tiggerne i avisenes kommentarfelter og på sosiale medier. Det vitner om en total mangel på kunnskap og informasjon vedrørende disse lutfattige, nødstilte menneskene som kommer hit. Det er ikke hyggelig lesning, men disse «kommentatorene» er nok langt tøffere så lenge de sitter ved tastaturet, trygt i sin egen stue - og bak låste dører, enn om man møtte dem ansikt til ansikt. Motvekten er at jeg heldigvis får vel så mange hyggelige tilbakemeldinger fra folk jeg treffer - eller via telefonen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er så mange, men en av dem er nok Bymisjonens egen «Alle er mer enn du ser», med flere, ekte og personlige historier. Jeg må også få nevne «Under overflaten» av Torleif Lundqvist. Den handler om mestring og muligheter - og det å bryte med gamle mønstre for å forfølge drømmen.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å legge fra kai med båten, sammen med familien min. Det er en skikkelig «restart».

Hvem var din barndomshelt?

- Faren min døde tidlig i barndommen, men heldigvis fikk jeg en verge jeg så veldig opp til. Både han og naboen min var nok en slags helter for meg. For de evnet å virkelig se meg, bak alle krumspring og utfordringer.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Akkurat nå, mens alt dette står på, er det helt klart utålmodigheten min. For når jeg har bestemt meg for noe - da er det ikke noe som heter bremseklosser. Heldigvis har jeg venner og familie som er behjelpelige med den slags.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Selv om jeg er utålmodig, liker jeg bedre å jobbe langsiktig innenfor systemet enn å gå i tog. Likevel kunne jeg lett ha hengt med i demonstrasjonstog for utsatte folkegrupper.

Er det noe du angrer på?

- Kommer ikke på noe konkret eksempel helt umiddelbart, men det er helt sikkert mye. Selv er jeg blitt flink til å beklage med en gang, for så å legge det bak meg. Det er tross alt bare det som ligger foran oss vi kan gjøre noe med.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Det er kjæresten min, det.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen