Nyheter

Unik-avtale kobler arbeidssenteret til Drammensbiblioteket og rådhuset

Arbeidssenteret Unik Bedrift samarbeider med eksterne bedrifter for å gi brukerne en meningsfull arbeidshverdag.

Bilde 1 av 2

Bajwa jobber i barnebokavdelingen. Hun forteller at hun rydder bøker på plass etter at gjestene på biblioteket har hatt dem ute og lest i dem.
– Jeg rydder bøkene etter forskjellige kategorier, for eksempel bildebøker og pekebøker, og så må de settes på plass alfabetisk, sier Bajwa.
Hun forteller at det hun liker best med jobben er arbeidsoppgavene, som hun opplever at passer henne perfekt, blant annet fordi hun får jobbe i sitt eget tempo.
– Og så synes jeg det er artig å være her, å se og møte andre personer, sier Bajwa. Hun innrømmer at hun ikke leste så mye før hun begynte å jobbe på biblioteket, men nå låner hun stadig med seg bøker hjem.
– Men bare én bok av gangen da, sier Bajwa med et smil.

Økt arbeidsfokus

– Vi har drevet som arbeidssenter for mennesker med psykisk utviklingshemming siden 90-tallet, men i 2017 endret vi både navn og fokus på bedriften, forteller daglig leder i Unik Bedrift, Solveig Taranger.
Hun forteller at Unik har større arbeidsfokus nå enn tidligere.
– Vi har nå for eksempel fire ulike arbeidsavdelinger inne hos oss. Service, logistikk og formidling, kreativ avdeling og teknisk avdeling. Dette er rett og slett for å kunne tilby flere alternativer for brukerne våre, vi vil jo at de skal ha valgmuligheter i forhold til hva de bruker dagene sine på, de som alle andre, sier Taranger.
I tillegg til flere valgmuligheter av arbeidsoppgaver inne på avdelingene har Unik altså begynt å samarbeide med eksterne aktører for at deres brukere også skal kunne delta i ordinært arbeid. Taranger opplever at det fører til både større mestringsfølelse og økt livskvalitet for de det gjelder.
– Det er noe med å være en del av det alle andre gjør, å være med på det som skjer, møte kjente og ha en helt vanlig jobb å gå til, sier Taranger.

Møteromsverter

Unik begynte det eksterne samarbeidet med Drammen Rådhus da kantinedriften der ble bygget om for noen år siden. Det er fremdeles én eller to personer fra Unik på rådhuset hver dag, som leverer mat og kaffe til møterommene, holder møterommene i orden og hjelper til i kantina.
Taranger forteller imidlertid at rollen som møteromsvert på rådhuset ikke passet for alle. Gurbir Kaur Bajwa ønsket seg også ordinært arbeid, men som rullestolbruker var ikke oppgavene på rådhuset det som fungerte best for henne.
På denne måten startet samarbeidet med Drammensbiblioteket hvor Bajwa nå jobber én dag i uka.

Åpent for alle

Konsulent ved Drammensbiblioteket, Hege Jeanette Hoseth, forteller at samarbeidet med Unik Bedrift har pågått i omtrent halvannet år.
– Vi ønsket å ha en sterkere sosial profil. Det var noe av det vi snakket om i forbindelse med ombyggingen av biblioteket. Alle som kommer hit til biblioteket er forskjellige og biblioteket skal være et sted som er åpent for alle. Vi ville at dette skulle gjenspeiles også i de som jobber her, forteller Hoseth.
I tillegg til Bajwa har biblioteket nå flere andre brukere fra Unik med ulike oppgaver, alt fra sortering av tidsskrifter og å jobbe med mikrofilm til å handle mat og gjøre klart til møter.
– Vi prøver å finne små og store oppgaver som passer for den enkelte og så langt synes vi at dette samarbeidet fungerer strålende. Det gir oss masse å ha både brukerne og deres veiledere her. Vi opplever at det er en berikelse av arbeidsmiljøet og at vi gjør noe viktig og riktig, sier Hoseth, som ikke er i tvil om at de kommer til å fortsette samarbeidet.

Mening

Gurbir Bajwa er nå 31 år og har jobbet ved arbeidssenteret siden hun var 19. Det er imidlertid første gang hun jobber ute i en vanlig bedrift. Hun forteller at i jobben på biblioteket  gjør det ikke noe om hun har en dårlig dag, da tar hun det bare litt mer med ro.
– Unik er en kommunal bedrift og våre brukere er hos oss på vedtak, så vi er jo ikke en vanlig arbeidsplass, men jeg tenker at det er opp til oss å fylle hverdagen til de som er hos oss med mest mulig mening, sier Solveig Taranger.

Mer fra Dagsavisen