Nyheter

Slik feiret seilmakerne 250 år på loftet

Det var yrende liv både til vanns og til lands da Drammens eldste bedrift Seilmaker Peter Høeg la sin jubileumsfeiring til seilforeningens høstregatta.

Bilde 1 av 5

Selveste Christiane hadde funnet veien til Rødtangen, da Drammens seilforening og seilloftet til Peter Høeg inviterte til jubileumsregatta i varmt septembervær lørdag. Med sjøspeidere fra 5. Drammen sjø, rekrutter fra seks til 17 i seilforeningens jollegruppe og durkdrevne seilere i egne kjølbåter var det meste av Drammens seilemiljø representert i seilasene som omfattet Laser, Open Bic, RS Feva, Maxi 77 og åpen klasse med lystall. Festen etterpå talte ifølge arrangørene nærmere 150 gjester, som fikk grillmat, musikk og taler i anledning seilmakerbedriftens kvarte årtusen lange historie.

– En drømmedag med både vær og nok vind til at vi fikk gjennomført i hvert fall mesteparten av det vi hadde tenkt. Kombinasjonen av joller og store båter fungerte kjempefint på en for oss viktig markering av et stort jubileum, sier seilmaker Peter Høeg (56) til Dagsavisen Fremtiden.

I sin tale kom han inn på både sin hverdag på loftet («kan noen ganger få følelsen av å fungere som et sosialkontor for seilere som kommer innom for å ta en kaffekopp») og de større linjene i det å ta over og drive en tradisjonsrik håndverksbedrift. Også faren Peter Hannibal Høeg (84), femte generasjon seilmaker, tok ordet og fortalte levende om arven han hadde forvaltet med glede og interesse. Familien har også vært selvskrevne medlemmer i Drammens seilforening, og senior satt i styret da foreningen besluttet å ta over den gamle losstasjonen på Rødtangen i 1960, i dag jolleseilingens hovedkvarter, mens de store båtene ligger på Solum.

Hvilken betydning har seilforeningen og aktiviteten der hatt for seilloftet?

– Det å ha hatt en lokal seilforening i nærheten av bedriften har vært viktig, og det har gitt oss mange gode og lojale kunder vi setter stor pris på. Far kom inn på Seilekroa som har vært et viktig senter i den idrettslige delen av klubbens arbeid, som med det nye bryggeanlegget er enda bedre tilrettelagt for bruk enn før, sier Peter Høeg om hvorfor festen ble lagt til Rødtangen.

Og motsatt, hvilken betydning har det for seilerbyen Drammen at et seilloft er byens eldste nålevende bedrift?

– For dem som seiler er det bra å ha lokale seilmakere, seil er teknisk vanskelig og ikke like lett å bestille på nett som en genser eller et par sko. Selv om produktene i dag kommer fra fabrikker, er spesialsøm og ekspertise viktig for gode seilere, sier Høeg.

Mange av regattaseilerne Drammen har fostret har slitt ut sin andel seil fra Tangen, både i den populære Knarrklassen og andre klasser.

– Vi som fremdeles blir kalt «juniorer» i foreningen har seilt sammen en mannsalder, fra vi var guttunger og fram til i dag. Flere har hatt sportslig suksess, og seilt en god del mer enn gjennomsnittet, ler han. Fremtiden for yrket er han foreløpig ikke bekymret for.

– Yrket har vært i konstant omveltning de siste generasjonene, og både farfar, far og jeg reiste ut for å lære mer om materialer og om de mest moderne teknikkene. Det slår vi oss litt på brystet for å ha klart, sier Peter Høeg som tror det vil være rom for en tradisjonell seilmaker i Drammen også de kommende årene.

– Jeg henger med så lenge det er gøy!

Mer fra Dagsavisen