Nyheter

Skaffet seg saker

Den kvinnelige saksbehandleren skaffet seg saker og unndro klager på seg selv på ureglementert vis.

Av Silje S. Skiphamn og Katrine Strøm

– Vi ser at kvinnen har gjort en rekke krumspring, blant annet for å arkivføre saker på seg selv og unndra seg ledelsens oversikt, forteller byplansjef Hilde Haslum.

Dette har gjort det mulig for den korrupsjonssiktede kvinnen å tildele saker til seg selv. Fordeling av saker skal skje i egne møter som ledes av lederen for byggesaksavdelingen.

Som Dagsavisen Fremtiden skrev lørdag, har kvinnen også klart å holde klager på seg selv skjult for sine overordnede. For noen år siden kom Sivilombudsmannen med krass kritikk av saksbehandlingen hennes i en byggesak. Selv om brevet var stilet direkte til rådmann Osmund Kaldheim, var han helt ukjent med kritikken før avisen gjorde han oppmerksom på den.

LES OGSÅ: Saksbehandler skjulte kritikk

Vanskelig å oppdage

– Alle brev kommer til dokumentsenteret. Når det kommer klager på saksbehandlingen skal de gå til lederne over dem som blir klaget på, sier Haslum

Når det kommer naboklager er det en del av saksbehandlerens jobb å vurdere og behandle disse innspillene.

– Men dersom naboer eller andre mener saksbehandleren ikke har gjort en ordentlig jobb, kan det sendes inn bekymringsmeldingsklager eller formelle klager på vedtak. Disse skal vurderes av en annen en saksbehandleren, sier Haslum.

Noen ganger er det ikke så lett for arkivet å se forskjellen. Da hender det ifølge Haslum at brevet feilaktig sendes til saksbehandleren:

– Da skal vedkommende selv sende det videre til lederen sin eller til saksmottak for fordeling til en klagesaksbehandler.

Haslum jobber nå med å finne ut nøyaktig hvordan kvinnen har kunnet holde på så lenge uten å bli oppdaget. Av hensyn til den pågående politietterforskningen vil hun ikke gå i detalj på hvordan kommunen tror saksbehandleren har gått fram.

– Rutinene har ikke har vært gode nok. Vi jobber nå med å lage rutiner som gjør at dette ikke skal skje igjen.

Politiet vil ha informasjon

Ifølge byplansjefen har det kommet en del klager på begge de to saksbehandlerne som er siktet for grov korrupsjon. De fleste har handlet om overskridelser av frister og rot.

– Jeg har oppdaget en del klager ved at folk har blitt utålmodig og ringt meg. Det har vært fulgt opp personalmessig, opplyser Haslum.

Huseieren Dagsavisen Fremtiden intervjuet på lørdag, sa at han ble tilbudt å kjøpe tjenester fra den korrupsjonssiktede kvinnens firma allerede i 2011. Den eldste saken politiet etterforsker så langt er fra 2013. Leder for politiets økoteam i Drammen, Ole Johan Brett, utelukker likevel ikke at det kan finnes eldre saker:

– Det kan vi ikke se bort fra, men vi har foreløpig ikke mottatt noe materiale fra før 2013.

Brett oppfordrer alle som har noe å melde om til å kontakte politiet:

– Vi kan få saker inn som forsøk på korrupsjon, men da trenger vi vitner, sier han.

Mer fra Dagsavisen