Nyheter

Nav tilbyr ny start

En psykolog skal hjelpe langtidsmottakere av sosialhjelp over på riktig spor.

Sosialstønad skal være siste utvei og en midlertidig løsning. Likevel er det mange som blir sosialhjelpsmottakere i årevis. En rapport Buskerud kommunerevisjon har utarbeidet for Drammen kommune, viser at 138 personer fikk utbetalt sosialstønad alle årene i perioden 2008–2015.

– Flere av dem som har mottatt sosialstønad over lang tid, har utfordringer knyttet til psykisk helse og/eller rus, forteller nestleder ved Nav Drammen, Katrine Christiansen.

Langtidsmottakerne har ofte prøvd en rekke tiltak uten at de har klart å komme seg i jobb. Flere har også blitt forsøkt utredet og behandlet, men har ikke dokumentasjon på at de er kvalifisert for helserettede trygdeytelser.

Slitne og frustrerte

I november startet Nav Drammen et nytt prosjekt for denne gruppen. De skal nå få en endelig avklaring på om de er arbeidsføre eller om de har rett på andre ytelser enn sosialstønad.

– For første gang har vi ansatt en egen psykolog i Nav-kontoret. Han skal avklare om det er andre årsaker enn motivasjon og vilje som har gjort at folk har blitt langvarige mottakere av sosialhjelp, sier Christiansen.

Nav Drammen har latt seg inspirere av Nav Sagene, som har hatt gode resultater med et lignende prosjekt. Målet med helseavklaringsprosjektet i Drammen er å bedre den enkeltes livskvalitet.

– De blir jo slitne og frustrerte av å gå lenge i systemet. Sosialstønad skal ikke være noen langvarig stønad. Når man hele tida må oppfylle vilkår for å få stønaden, gjør det noe med folk, sier Christiansen.

Halvparten byttes ut

Mellom 40 og 50 prosent av dem som mottar sosialstønad i Drammen byttes ut hvert år, ifølge rapporten til Buskerud kommunerevisjon. Det innebærer at mange forblir stønadsmottakere over lang tid.

Nav har foreløpig plukket ut 50 personer de mener kan ha nytte av en helseavklaring. Hvis de samtykker til det, får de først en samtale med psykologen. Han skal ikke gi noen behandling, men eventuelt henvise videre.

– Enkelte er kanskje ikke ferdig utredet, eller de mangler en diagnose. Andre har kanskje blitt utredet, men har ikke den dokumentasjonen som trengs for å bli erklært ufør, forklarer Christiansen.

Når psykologen er ferdig med sin kartlegging, skal to erfarne Nav-veiledere hjelpe sosialhjelpsmottakerne videre. Noen vil kanskje gå over på uføretrygd, mens andre endelig klarer å komme seg ut i jobb.

– Avklaringen skal gi dem muligheten til en ny start. De skal bli sikret en fast stønad, noe som vil gi langt større stabilitet enn sosialstønaden gjør, forklarer Christiansen.

Siden prosjektet er helt i startgropa, er det for tidlig å si noe om effekten. Målet er likevel hårete nok:

– 20 skal være ferdig avklart i løpet av året, sier Christiansen.

Mer fra Dagsavisen