Drammen

Motivasjon for minst fire nye år

DRAMMEN: Marienlyst-prosjektet er bare én av de vanskelige sakene ordfører Tore Opdal Hansen (H) har hatt på bordet det siste året. Nå er engasjementet sterkere enn noen gang.

Marienlyst-prosjektet har vært og er fortsatt en sak som skaper et enormt engasjement. Innbyggere, idretten og politikere har angrepet prosjektet fra alle hold, og ordføreren sammen med sin gruppeleder Johan Baumann (H), jobber fortsatt intenst med å få på plass alle brikkene i Drammens neste, store byutviklingsprosjekt.

I møte med Dagsavisen Fremtiden presiserer ordfører Tore Opdal Hansen at prosjektet så vidt er i startfasen og at noen konklusjoner har blitt trukket litt for fort i denne saken.

- Marienlyst-prosjektet startet i 2008 på initiativ fra Norges Idrettsforbund. Kommunen, sammen med idretten, laget et prosjekt for å finne ut hvor en stor ny hall kunne ligge og hvordan denne kunne bygges. Valget falt på Marienlyst og i tilknytning til Drammenshallen. Dette hadde kommunen ikke økonomi til å gjennomføre da prosjektet ble framlagt i 2010, derfor ble saken lagt død.

- Og da kom Ticon på banen?

- Det var Ticon som kom til rådmannen og hadde en idé for hvordan vi kunne løse det. Vi tok opp denne ideen i bystyret for å se på muligheter for hvordan vi skal få et løft for idretten med dette gigantprosjektet. Da ble bystyret enig i å danne et selskap me Ticon for å videreutvikle prosjektet, sier Hansen.

Grønn lunge

Selv om prosjektet bare så vidt er i startgropen, har det vært snakk om at planene vil rasere en av de få grønne lungene som er igjen i bykjernen. Blant kritikerne er innbyggere som ikke vil ha nye leiligheter på Marienlyst og selvfølgelig idretten i byen som ikke er fornøyd med hva kommunen tilbyr som kompensasjon for å gi fra seg friidrettsbanen på Marienlyst-tomta.

- Det har aldri vært sånn at kommunen vil ødelegge en grønn lunge i byen. Vi får en diskusjon om noe som ikke er konkret, når vi er så tidlig i prosessen. Hvordan dette skal løses og hvilke fasiliteter en ny hall skal ha og hvordan dette skal se ut, vet vi først når vi har fått konkretisert tankene og ideene i et ferdig utarbeidet hallprosjekt og det er utarbeidet forslag til reguleringsplan, som skal behandles på helt normal måte. Det betyr at de som har meninger om utviklingen skal få anledning til å gi uttrykk for dem. I en så stor og viktig sak for innbyggerne så skal vi ikke ha dårlig tid, mener Hansen.

God dialog

Friidretten har ikke fått innvilget sitt krav om ny innendørshall på Berskog - foreløpig. Hansen er klar på at kommunen har god kommunikasjon med idretten i byen.

- Vi har en god dialog med idretten. Jeg har også nettopp hatt et nytt møte med idrettsrådet og for meg så er de konstruktive medspillere. Alle har sine oppfatninger, og i denne som andre saker så må vi akseptere at man er delt i noen spørsmål. Så gjentar jeg igjen at vi må også tilfredsstille friidretten når de skal flyttes til Berskog. Vi har ikke fasiten på hvordan det vil bli nå, men vi snakker godt sammen, sier han.

- Hva er alternativet hvis det ikke blir utbygging på Marienlyst?

- Alternativet til Marienlyst-prosjektet er at vi ikke gjør noen ting. Det betyr at vi må finne midler innenfor rammen av hva idretten får av årlige bevilgninger til å pusse opp Drammenshallen og oppgradere friidrettsbanen. Sånn det ser ut nå, så vil det ta lang tid før det blir en realitet. Vi vil heller ikke ha en hall som ikke lenger er egnet for håndballkamper som krever en viss tilskuerkapasitet, sier Hansen til Dagsavisen Fremtiden.

- Tøffe tak

First House, sykehjemsplasser og forsider der opposisjonen hevder at ordføreren er en politisk svak leder, klarer han fint å leve med. Allikevel innrømmer han at det har blitt noen ekstra telefonrunder til familien når det har stormet som verst.

- Det er klart at det har vært noen runder der jeg har tatt noen telefoner til barna mine og moren min og forklart at det er greit å ikke ta alt inn over seg av hva som står på trykk. Noen ganger kan det jo bli litt vel tøffe tak på forsidene, innrømmer han. Jeg har god samvittighet, men samtidig ser jeg at kommunen kunne håndtert noen forhold på en bedre måte.

- Hva har vært verst av det du leser om i avisene?

- Påstanden om at jeg har ført Høyres gruppeleder bak lyset, avkrefter Johan selv. Påstanden om at jeg benektet å ha sett utkast til strategiplan fra First House er også feil, selv om det ble en hel førsteside. Det å lese negative saker som jeg ikke kjenner meg igjen i er spesielt. Men det at Arbeiderpartiet ønsker meg vekk og inn med sin egen kandidat er jo naturlig, sier en ærlig ordfører til Dagsavisen Fremtiden.

Mer engasjert nå

I First House-saken måtte han beklage måten saken var håndtert på, men selv om det har vært et hardkjør i det siste, har det ikke påvirket ordførerens lyst til å gyve løs på en ny periode som ordfører også etter valget i 2015.

- Nei, nei og nei, svarer han kontant og fortsetter: Jeg er kanskje mer motivert nå enn noen gang. Vi skal vise at Høyre er det beste for Drammen også etter 2015. Det er så mye spennende vi skal utrette for Drammen, og jeg er så klar for å gå på dette arbeidet at jeg gleder meg til årene som kommer, sier Hansen.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen