Nyheter

– Har hatt noen tunge dager

På høstens første bystyremøte fikk Ana Maria Silva Harper (H) vite at hun skyldte 81.360 kroner.

Bilde 1 av 2

– Jeg har hatt noen tunge dager. At jeg ikke skjønte at jeg fikk for mye! utbryter høyrepolitiker og Røde Kors-leder Ana Maria Silva Harper (H). Men når det står «Bystyremøte» og riktige datoer på lønnsslippene, slo det henne ikke at hun fikk godtgjørelse som om hun satt i formannskapet, slik hun gjorde perioden før. Slik fikk hun utbetalt 81.360 kroner for mye.

– Jeg fikk sjokk, og gjorde meg mange tanker om hva jeg burde ha gjort. Det neste var: Hvordan skal jeg få betalt dette tilbake? De pengene har jeg ikke, sier Harper, som aldri var i tvil om at det måtte skje. Nå trekkes hun for beløpet i møtene framover, og regner med å få tilbake det hun dermed har skattet for mye så det går inn i nedbetalingen.

Sjefens ansvar

Buskerud Kommunerevisjon IKS står bak rapporten som nådeløst plukker fra hverandre kommuneadministrasjonens rutiner og mangel på kontroll.

«Internkontrollen hos politisk sekretariat knyttet til korrekt innleggelse av satser, samt utfylling og kontroll av godtgjørelsesskjema har ikke vært tilfredsstillende», heter det, og i konklusjonen: «Svikt i kontroller, dårlig internkommunikasjon og oppfølging har ført til feilutbetalinger.» Samtidig viser rapporten til Kommunelovens paragraf 23: at «administrasjonssjefen (rådmannen) skal sørge for at administrasjonen er gjenstand for betryggende kontroll.»

– Merkverdig

Som Dagsavisen Fremtiden meldte mandag avdekket gjennomgangen at Lavrans Kierulf (FrP) har fått utbetalt 282.916 kroner for mye, for et feilaktig registrert lederverv i Klagenemda. Kierulf er nå leder i 17. mai-komiteen. Som leder av partssammensatt samarbeidsutvalg fikk Tove Paule (H) fast godtgjørelse, men fikk i hele perioden variabel godtgjørelse per møte i tillegg Totalt har det gitt henne 46.861 kroner for mye.

Hvordan har disse rundene med pengerot påvirket bystyret?

– Jeg har sagt veldig klart ifra at nå må det ryddes opp. Og i det andre møte i det nye bystyret, ba jeg ordføreren om å få oppfordre alle til å følge med på lønnsslippene sine framover, sier Tove Paule.

– Jeg vet at de rydder opp, men at de ikke følger mer med over en fireårsperiode er merkverdig.

Hva med tilliten hos byens innbyggere?

– Det er ikke positivt, vi er ombudsmenn for folket, men bystyret har ikke hatt noe med det å gjøre, det er rent administrativt. Selv har jeg samlet på alle lønnsslipper, og spurte alt i 2011 om min utbetaling virkelig stemte. Det fikk jeg bekreftet fra to hold.

– Åpenheten viktig

Paule er i en livssituasjon der 47.000 ikke føles som så mye penger å betale tilbake.

– Men jeg vet at andre får langt større utfordringer enn meg, og det har jeg vondt av, sier Paule.

Med dette omfanget i sum og berørte – burde rådmannen selv svart for feilene?

– Nå er rådmannen i Japan, og det kan være vanskelig, men ja – det kan du si. Han er i den situasjonen at han kan delegere, det er et valg han gjør, sier Paule.

– Jeg er ikke så opptatt av hvem av dem som går ut, men jeg synes åpenheten er viktig. At det gjøres tiltak mot manglende kontroll må vi forlange, ikke bare vi som er kommet i situasjonen, men også for allmennhetens del, sier Silva Harper.

– I en annen organisasjon eller bedrift ville et såpass omfattende rot blitt frontet av øverste leder?

– Ja. I en privat bedrift så ville det blitt det, sier Tove Paule og får støtte av Harper:

– Andre steder ville nok det skjedd.

 – Må vise verden at vi har lært

Dagsavisen Fremtiden ba i går om rådmann Osmund Kaldheims kommentar i saken, men vises konsekvent til kommunaldirektør Kari Høyer. Grunnen er at hun har Plan- og økonomiseksjonen med politisk sekretariat som sitt ansvarsområde. Dessuten befinner rådmannen seg i Japan på studietur.

– Siden i sommer har vi jobbet med å gi underlagsmaterialet til kommunerevisjonens rapport, og underveis har våre egne ansatte funnet feilene. Jeg er ikke bare overrasket, men også litt rystet, sier Høyer. Rapporten avdekker en rekke feilkilder, som at systemene for møteaktivitet og lønns- og godtgjørelsesutbetaling ikke er kompatible. Spesielt manuelle rutiner hos det såkalte politiske sekretariat beskrives som svake. Uten å mistenke at det førte til økonomiske feil hos flere titalls møtedeltakere, besluttet man i oktober i fjor å endre praksisen for sekretærdriften. I stedet for tre faste, har det siden nyttår vært en pool av sekretærer som har dekket de mange ukentlige møtene i Rådhusets styrer, utvalg og komiteer. Endringen er fanget opp i rapporten.

Høyer understreker at alle politikerne har vært i god tro, og at det er ikke er noen tvil om at rotet er rådmannens ansvar.

– Med omfanget som er avdekket, burde ikke øverste leder svare?

– Jeg kommenterer ikke det. Jeg gjør jobben min som rådmann i Drammen på dette feltet. Og jeg er fryktelig lei meg – disse menneskene satser hele fritiden sin på å gjøre Drammen bedre, og dette er en dårlig takk.

4. november skal nye folkevalgte få opplæring i bystyresalen, og vil få Høyers kurs i godtgjøringsregler og hvordan de selv kan sjekke sine utbetalinger framover. Fra november vil det stå på alle lønnsslipper at man selv er ansvarlig for at det man mottar er korrekt. Under Politikk og reglementer på kommunenes nettside er alle godtgjøringsregler og satser nå lagt ut, opplyser Høyer.

– Vi må vise omverdenen at vi har lært og at man igjen kan stole på oss. Vi gjør alt i vår makt for at representantene skal få gjenopprettet tillit til rådmannen og hans administrasjon, sier hun.

Mer fra Dagsavisen