– Godt mottatt

Drammen Delikatesse har hatt en pangstart, og lar ikke et bevilgnings-nei stå i veien.

– Vi er først og fremst en matbutikk, en kolonial. Og om vi skulle fått skjenkerett, måtte vi bygget om og gjøre alt helt annerledes, sier innehaver av Drammen Delikatesse Rita Ludvigsen, og legger til at det ikke er aktuelt. Men hun skjuler ikke skuffelsen. Drammen Delikatesse så dagens lys i starten av august.

– Det skulle jo vært fint med et glass god vin etter en lørdagshandel, for eksempel. Vi har jo denne kroken med stoler og bord, og her kan man sitte med en lunsj eller en liten rett, men det smaker godt med kaffe også, da.

Det var Drammens Tidende som nylig skrev om avslaget på søknad om sjenkebevilgning.

Faste kunder

Kundene ønskes velkommen inn på rød løper, og døra er åpen. Blide fjes bak disken og hjemmebakst-duft i lokalet, setter stemningen. Rita Ludvigsen forteller at responsen fra drammenserne etter oppstarten i Nedre Storgate 19, har vært over all forventning, mens torsdagens kunder renner inn døra. En er skuelysten, og skal egentlig bare se, men så blir han fristet av fiskediskens innhold:

– La meg få ei fiskekake!

En annen kunde, har allerede blitt stamkunde; Trine Nilsen, gründer av Noma, og har stor suksess med hårklyper, bånd og skjerf.

– Jeg er mye på farta, og da er det supert at jeg kan kjøpe med ferdig middag, sier Nilsen, og fortsetter;

– Det er bare å varme opp middagen før ungene skal på trening, og det er jo sunn mat laget fra bunnen av, og kjempegodt, skryter Noma-gründeren, som denne dagen kjøper noen kjøttboller i tillegg. Trine Nilsen forteller at hun ikke lenger trenger å dra til Oslo for å kjøpe skalldyrsalaten eller andre delikatesser hun liker.

Til tross for allerede mange, faste kunder, medgir innehaver Rita Ludvigsen at Drammen sentrum er litt sovende.

– Mandager er det omtrent helt stille, det sier de andre butikkene rundt her også, men for hver dag utover i uka, våkner byen til liv og da kommer det fler og fler. Fredag og lørdag er det fullt trøkk. Og det er jo oftest i helgene at folk koser seg med litt ekstra god mat.

Ellers består kundene av dem som daglig stikker innom for å spise eller kjøpe med seg lunsj eller middag, og vi har de som kjøper møte-mat. Med et advokatfirma noen etasjer over, hender det ofte.

Kokken Stine

Drammen Delikatesser har egen kokk, Stine Frøiland Tonum, som lager all maten fra bunnen av. Hun har drevet To Små Kokker og har lang fartstid med mat.

– Vi tilbyr catering også, om det er til fem personer eller til 30, informerer Frøiland Tonum, som gir en visning i disken; oster, biffer og blingser og mye mer. Staben hos Drammen catering teller fem, pluss to skolejenter som ekstrahjelp.

Også Drammens nye delikatessebutikk henger seg på trenden og satser på nedbrytbart og økologisk.

– Papirbæreposer, kaffekopper i papp og bestikk i tre, om kunden ønsker å ta med seg, og posene som man kan hente en gang i uka, inneholder kun økologiske grønnsaker, informerer innehaveren.

Men kjøttet og ostene setter hun andre krav til.

– Dyra må ha hatt det bra, det er også kundene opptatt av, og vi har leverandører med førsteklasses produkter, blant andre Åsheim Kjøtt i Nedre Eiker–der har dyra beita i Hedmark.

Og siden det snart nærmer seg jul, kan Rita røpe at Drammen Delikatesse, etter kunders ønske, skal ha ribbe fra anerkjente Strøm-Larsen i hovedstaden.