Nyheter

Frykter svekket pasientsikkerhet

Kunne du tenke deg å jobbe 26 søndager på rad? Ikke sykepleierne i Vestre Viken heller.

Sammen med 1,5 millioner andre fagorganiserte, ruster de tillitsvalgte i Norsk Sykepleierforbund (NSF) seg til kamp mot regjeringen. 28. januar har LO, YS og Unio varslet generalstreik mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

- Vi er veldig, veldig bekymret, fastslår Live Gusfre, klinikktillitsvalgt ved Drammen sykehus.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har satt sinnene i kok med sine foreslåtte lovendringer. Blant forslagene er utvidet adgang til overtidsarbeid og søndagsjobbing, flere midlertidige ansettelser og nye regler for aldersgrenser.

- Hvis dette forslaget blir vedtatt, er vi bekymret for at det kan ramme pasientsikkerheten og framtidig rekruttering av sykepleiere, sier Espen Bjørkenes, også han klinikktillitsvalgt ved Drammen sykehus.

 

Fleksibelt nok

Regjeringens forslag åpner for at arbeidstakere kan bli pålagt å jobbe 12 timers vakter åtte dager på rad. I ytterste konsekvens kan arbeidsgiver kreve at ansatte møter på jobb 26 søndager etter hverandre.

- Årsaken til at helsevesenet i hele tatt går rundt, er at de ansatte er svært fleksible. De stiller opp på kort varsel og tar ekstravakter. Skal man pålegges lengre vakter og mindre hviletid, er det slutt på fleksibiliteten, advarer Bjørkenes.

Sykepleierforbundet mener at arbeidsmiljøloven er fleksibel nok som den er. De tillitsvalgte i Vestre Viken godkjenner så å si alle søknader om unntak fra arbeidstidsbestemmelsene.

- Det eneste vi har sagt nei til, er en søknad om doble vakter. Alle sykehusene i Vestre Viken har ansatte som går 12 timers vakter, sier Anne Grete Bjaaland, klinikktillitsvalgt på Bærum sykehus.

På Drammen sykehus jobber de ansatte på føden og ved kirurgisk intensiv 12 timers vakter i helgene. Dermed jobber de hver fjerde helg istedenfor hver tredje, som er turnusen for dem som jobber åttetimers vakter.

 

Rovdrift

- Lange vakter skal baseres på frivillighet. God planlegging og oppfølging i den enkelte avdelingen, er viktig for å sikre forsvarligheten i slike ordninger, sier foretakstillitsvalgt for NSF i Vestre Viken, Line Spiten.

Heller ikke Arbeidstilsynet er begeistret for regjeringens forslag. I sin høringsuttalelse viser tilsynet til forskning som sier at risikoen for feil øker med 50 prosent hvis man øker lengden på vakten fra åtte til ti timer.

- Endringene vil åpne for rovdrift på de ansatte, og trepartssamarbeidet vil bli rasert. Det vil ødelegge fundamentet for det helsevesenet vi har i dag, spår klinikktillitsvalgt for psykisk helse og rus, Tom Frost.

- Ingen skal tvinges til lanmge vakter

– Dette er ikke en klok streik, sier Erlend Wiborg (Frp).

– Streik er et lovlig virkemiddel, men det er spesielt å streike mot tiltak som gjør at flere vil få jobb, sier Wiborg, som er nestleder i arbeids- og sosialkomiteen.

– Streiken vil kun ramme en uskyldig tredjepart. Fagorganisasjonene burde heller tatt kontakt med oss direkte for å fremme sitt syn.

Wiborg hevder at han ikke har blitt kontaktet verken av LO, YS eller Unio etter at han ble saksordfører for endringene i arbeidsmiljøloven. Frp-politikeren bedyrer at han er åpen for alle slags innspill når saken skal behandles i Stortinget.

– Vi vil flytte makten fra Youngstorget til lokale tillitsvalgte. Vi har sett mange eksempler på at nye turnuser har blitt godkjent lokalt, men overprøvd sentralt, sier han.

– Ingen skal tvinges til å jobbe lange vakter hvis de ikke ønsker det. Men hvis man ønsker det selv, og det er forsvarlig, skal man kunne jobbe mer i perioder.

Ifølge Wiborg oppfyller nå regjeringen løftene de ga i valgkampen. Komitéhøringen om regjeringens forslag skjer 21. januar. Stortinget skal etter planen behandle saken rett før påske..

Mer fra Dagsavisen