Nyheter

Byens beste

Har du fremdeles ikke besøkt den japanske hagen «alle» snakker om? For Camilla Otterlei ble den et dikt.

Museets hager på Marienlyst og Gulskogen inspirerte forfatteren, i likhet med opplevelsen av Kjøsterudjuvet, Glasshytta og pølseboden i Haugesgate. Møtene med Jonas Fjeld, Idar Kreutzer og Martin Ødegaard er delt gjennom portretter, som til sammen gir leseren en skikkelig time i Drammen.

– Som ny i en by går man alltid i turistfellene, men jeg ville bli lokal fort, finne de beste badestedene og den beste kaffen – de skjulte perlene, sier Camilla Otterlei. Forfatteren og Fremtiden-spaltisten er oppvokst på Kongsberg og laget sammen med fotograf Marius Rua en samtidsbok om hjemstedet i 2012. I to år har hun jobbet med å komme like mye under huden på sin nye by Drammen – gjennom samtaler med mer enn hundre mennesker, både en til en og på Facebook.

Kunstnerisk frihet

– Jeg pleier ikke å gjenta prosjekter, men etter bare tre måneder i Drammen pitchet jeg ideen for Byen Vår Drammen. Hva ulmer under den fine fasaden? lurte jeg, sier Otterlei.

Tom Søgård i Byen Vår Drammen nølte ikke lenge. Organisasjonen har forsøkt seg på mye, men aldri vært forlag før.

– Camilla kom med en bokidé til oss som vi tente på. Og hun har gjennomført det med full kunstnerisk frihet, vi er et forlag i denne sammenhengen, sier Søgård.

Prosjektet har fått støtte fra omdømmeprosjektet og er foreløpig trykket i et opplag på 5000 eksemplarer.

Fotograf Tom Atle Bordevik har tidligere jobbet med flere store omdømmestøttede prosjekter, og har også bidratt til «Møter med Drammen» – blant annet med et portrett av ordfører Tore O. Hansen.

– Camilla har hatt fordel av å ikke være fra Drammen, og brukt blikket utenfra godt, sier han om hva som skiller denne boka fra andre drammensbøker.

– Da jeg startet på boka visste jeg ikke at den røde kirka over torget het Bragernes. Men folk jeg har snakket med herfra har heller ikke sett mer enn halvparten! sier Otterlei.

Bokslippfest på Union lørdag.

Hva er din perle i byen?

Reza Anssari, Konnerud: Gulskogen gård! Den er fredelig og har vakre epletrær og påfugler, helt nydelig. Og så er det nostalgisk med det gamle bygget som ligger der, som et åpent museum! Litt dumt at har satt vekk parkeringen slik at det koster penger.

Thomas Gummerson, Åskollen: Promenaden langs det gamle jernbanesporet ved Paus og Paus-bygningen på Strømsø, som jeg fant gjennom geocache. Det er et fredet gammelt fabrikkbygg som ligger nesten på skinnene, historien er på en måte bygget inn i veien man går på, det er kult.

Emilie Meum, Bragernes: Jeg er student her, og skulle jeg vise fram noe ville det vært runden langs elva, fra Bybrua og over Papirbredden og Ypsilon. Det er veldig urbant her, samtidig som sentrum har gamle hus. Noe av det jeg liker med byen er at den har litt av alt.

Tor Gran, Strømsø: Åspaviljongen – jeg synes det er et flott sted å sitte, en hyggelig kafé med panoramautsikt over byen. Og en fin tur, selv om det er en liten hemsko for bevegelseshemmede. Nå håper jeg de klarer å holde det gående, vi må ikke glemme Åsen selv om elvebredden er blitt så fin!

Tom Søgård, Drammen: Union scene og miljøet og menneskene rundt. Jeg er veldig opptatt av musikk og synes det miljøet representerer Drammen på en flott måte.
Det er veldig hyggelig at en fra dette miljøet er portrettert i boka.

Mer fra Dagsavisen