Drammen

Best mulig byutvikling

DRAMMEN: Den 5. 
Drammenskonferansen dreier seg blant annet om demokratisk byutvikling 
i utkanten av bysentrum.

Årets nasjonale konferanse om innovativ by- og stedsutvikling arrangeres nok i seneste laget i forhold til den kritiserte, politiske behandlingen av utbyggingsplanene på Marienlyst i Drammen, men det er egentlig nettopp denne typen problemstillinger konferansen går inn på.

Årets hovedtema er nemlig byutvikling og fortetting i byenes randsoner.

En foregangsby

- Konferansen er relevant for hele landet - men er rett og slett bare lagt til Drammen. Så har jo også denne byen høstet mye anerkjennelse for den fornyelsen den har gått igjennom de siste årene, sier prosjektleder Sidsel Ahlmann Jensen i Insam as, som arrangerer det hele i samarbeid med Drammen kommune, Husbanken og Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Nytteverdi

- De fleste som kommer hit er folk som selv jobber som ledere, eller er fagfolk innen byutvikling, sier Ahlmann Jensen som dog påpeker at konferansen kan være svært så nyttig også for andre folkevalgte, studenter, forskere og representanter fra ideelle organisasjoner.

Naturlig temavalg

De siste årene har rundt 150 mennesker deltatt på konferansen årlig, og det er forventet noenlunde samme oppmøte i år.

Årets tema er valgt ut ifra at dette er et naturlig neste steg for en hel rekke norske byer og større steder - om ikke boligetterspørselen skal bli for stor i forhold til boligbyggingen.

- Det blir et stort press på eiendommene litt utenfor selve bykjernen, for det er mange som setter pris på slike områder nå. Her i Drammen har vi for eksempel steder som Sundland og Marienlyst. Og hvordan bør man egentlig gå fram for å gjøre utbyggingen best mulig - for alle involverte, spør prosjektlederen.

Og hun spør ikke uten grunn - for det er en komplisert affære å skulle utvikle disse bynære områdene; der det oftest er mange interesser, av både privat og offentlig karakter, mange grunneiere og kanskje også en blanding av industri og næringsdrivende.

Alle må høres

- Ikke minst så handler det om hvordan man skal kunne ivareta demokratiaspektet, det vil si sikre en demokratisk prosess - der alle blir hørt. Dette er en svært aktuell problemstilling i flere norske byer - der private utbyggere og kommunen skal utvikle nye boligområder sammen, fastslår Ahlmann Jensen.

Utenlandsk assistanse

På listen over foredragsholdere er det derfor hentet inn «friske hoder» fra både Sverige og Danmark - der de politiske systemene tross alt ikke skiller seg så veldig fra norske forhold, verken med tanke på byråkrati eller plan- og bygningslover.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Aktuelle saker

Ved Drammenskonferansen i 2013 gikk man nærmere inn på hvordan man skulle opprettholde en aktiv handelsstand i «framtidas byer» - i kjøpesentrenes tid.

I 2012 var det boligstrategi, boligpriser og nye løsninger som sto på programmet.

I 2011 handlet det om hvordan kommuner, ved en aktiv eiendomspolitikk, kan utvikle byer og steder i ønsket retning.

Sammendrag og dokumenter fra disse tre år finnes på: www.drammenskonferansen.no

Mer fra Dagsavisen