Kultur

Johan Halvorsen Musikkfest flyttes til sommeren

To dager før musikerne skulle entre scenen, ble Norge stengt ned. I år satser arrangørene på at å redde festivalen ved å bytte dato.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

For alle som gikk glipp av distriktets store klassiske festuke i 2020, og for alle som hadde kjøpt billetter; Nå er det bare å begynne å glede seg.

Det blir Johan Halvorsen Musikkfest - bare litt senere på året enn det pleier.

– Vi flytter hele musikkfesten til første uken i juni, fordi det ikke er mulig å avvikle i mars, forteller en engasjert Martin Haug.

###

Siste konsert, i 2019: Halvorsen Musikkfest avsluttet sin 15. utgave med Skapelsen av Haydn i Bragernes Kirke. Foto: Privat

LES OGSÅ: Fødebyen, familien og fiolinen

Måtte avlyse

Sammen med kona Birgitte Stærnes har han arrangert Johan Halvorsen musikkfestival siden 2005, men måtte avlyse i 2020 på grunn av koronapandemien.

To dager før musikerne skulle entre scenen for Johan Halvorsen musikkfest i 2020, ble hele Norge lukket ned. Musikerne som hadde gledet seg til å spille, og publikum som hadde kjøpt billetter, fikk for første gang på 15 år ingen Johan Halvorsen Musikkfest.

– Det var ikke gøy, og vi har jobba hardt for å redde musikkfesten. Jeg har fått noen flere grå hår, forteller Martin Haug og fortsetter; Men det gjelder jo alle innen kulturfeltet.

– Jeg vet at det er mange i bransjen som sliter veldig, og vi er tross alt heldige. Vi har fått økt støtte fra Norsk Kulturråd, og kommunen og fylkeskommunen har sagt at de opprettholder støtteordningene hvis vi klarer å lage festival, og det skal vi klare.

Den store komponisten, kapellmesteren og fiolinisten Johan Halvorsen fotografert i 1925, 61 år gammel. Fotografen var Ernest Rude, også han drammenser og nesten jevngammel med Halvorsen. Gjengitt med tillatelse fra Oslo Museum.

Den store komponisten, kapellmesteren og fiolinisten Johan Halvorsen fotografert i 1925, 61 år gammel. Fotografen var Ernest Rude, også han drammenser og nesten jevngammel med Halvorsen. Gjengitt med tillatelse fra Oslo Museum.

LES OGSÅ: Alle tiders julegave til Blaafarveværket

– Folk skal føle seg trygge

– Vi flytter festivalen til juni fordi vi tror og håper at mange da har tatt vaksinen og at restriksjonene fra myndighetene vil være mildere enn de vil være i mars. Vi skal følge reglene og ønsker at folk skal føle seg trygge, og det er det større sjanse for i juni.

Blir det samme program som det skulle vært i fjor?

– Ja, i store trekk har vi tenkt å gjenta 2020 i solidaritet med de som mista jobben, med noen modifikasjoner. Og vi satser på full festival.

LES OGSÅ: Musiker Petter (31) brakk ryggen i skiulykke: – En underlig følelse å lære å gå i voksen alder

Store navn

Det største trekkplasteret for 2020 var Trondheimsolistene, favorittorkesteret til selveste Anne-Sophie Mutter, med pianist Itamar Golan, kommer de?

–  Trondheimsolistene kommer, og Golan sier at han vil komme om han kan. Det kommer jo an på restriksjonene for innreise fra andre land til Norge, og hvordan det vil se ut i juni. Så foreløpig er det uvisst om Golan kommer. Det gjelder også de andre internasjonale utøverne. De vil gjerne, men vi vet ikke om de kan.

Haug forteller videre at Trondheimsolistene er det største løftet, og konserten spilles i Drammens Teater. Men festivalen har også en annen side, med Trio de Janeiro på en mye mer intim scene.

De skal spille på Gildehallen, som har blitt et av konsertstedene under musikkfesten, og skal fylle lokalene med verdensmusikk og en smak av Rio, som de skulle gjort det i 2020.

Nå som festivalen blir i juni, gir det flere og andre muligheter, tenker dere for eksempel på utekonsert?

– Vi har tenkt på det, men det krever en enorm rigg, så det er nok liten sjanse for at det blir noe av, tror Martin Haug.

###

Trondheimsolistene, Anne Sophie Mutters favorittorkester, kommer til Drammen under Johan Halvorsen Musikkfest til sommeren. Foto: Pressefoto

LES OGSÅ: Hjemmekontor kan gi skattesmell for pendlere

Publikum fra nær og fjern

Mange har kommet langveis fra for å gå på konserter under Johan Halvorsen Musikkfestival i Drammen, og med store navn og variert program er også målet for arrangøren at festivalen skal tiltrekke seg flere, også de som bor utenfor Drammens-området.

Selv om den store pengegaven på 1, 5 millioner fra Sparebanken Øst i 2018 har gjort det mulig for Johan Halvorsen Musikkfestival og sette opp konserter med noen av de aller største, har festivalen de siste årene også satt opp små intimkonserter under festivaluka.

Mer enn klassisk

Dette er konserter som ikke er de typiske klassiske, med blant andre artister som Tom-Roger Aadland, Bugge Wesseltoft og Hot Club de Norvège.

– Vi ser at disse konsertene blir svært godt mottatt, både av det klassiske publikummet og av andre, som kanskje ellers ikke ville gått på festivalen. Vi skal også i årene framover satse på denne type konserter, presiserer Haug.

Da Dagsavisen Fremtiden snakket med Martin Haug 9. mars i fjor, hadde festivalen aldri tidligere forhåndsolgt så mange billetter, da plutselig koronaen satte en stopper.

Nå håper Martin Haug og kona Birgitte Stærnes at publikum igjen vil finne veien til Johan Halvorsen musikkfest, som strekker seg fra 30. mai til 6. juni.

Mer fra: Kultur