Nyheter

– Dette er viktig læring for oss

Mandag steg vannstanden med 15 centimeter mot forrige ukes stormvarsel, og det skapte store problemer for både togtrafikk og annen infrastruktur i byen.

Bilde 1 av 2

I forrige uke ble det varslet flom og at Drammenselva kunne gå over sine bredder. Det endte med moderate problemer, men mandag denne uka slo flomvarselet til for alvor.

Drammen stasjon ble stengt i timevis på grunn av vann i sporene, samtidig som flere stier og turområder ble stengt grunnet oversvømmelse.

Skutebrygga og andre lignende eiendommer som ligger langs vannet fikk også store problemer med å ta unna vannmassene, som var 15 centimeter høyere enn forrige uke.

– Hvis vi sammenligner målingene som har vært på Drammen havn, så var vannstanden 1,72 meter forrige tirsdag. 15. januar var det 1,78 meter og nå 1,87 meter. Det er klart at det kan utgjøre en forskjell, sier Sten Petter Aamodt til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Drammen stasjon stengt i flere timer på grunn av flom

– Vanskelig å forutsi

Han er beredskapssjef i Drammen kommune, og forteller at de prøver å varsle publikum så godt de kan i forkant når de vet at vannstanden vil stige.

– Vi får varsel av Fylkesmannen om at det er fare for flo, og da prøver vi å ha en dialog med dem som er i fare for å bli rammet av situasjonen. For kommunen er det viktigst å ha kontroll på vår egen infrastruktur, men vi håper også vi kan hjelpe andre med å fange opp de verste situasjonene selv om det noen ganger er vanskelig å forutsi akkurat hvor stor vannstanden kommer til å bli, sier han.

Aamodt sier at kommunen var godt oppdatert på prognosene og sperret av gangstier og andre turområder for å sikre utsatte områder.

– Nå ble det litt spesielt denne gang, med ekstra vind i ytre Oslofjord og en del ekstra vannføring i vassdragene hos oss. Men for oss er dette viktig læring om hvilke nivåer som skaper utfordringer i vår kommune, sier Aamodt.

LES OGSÅ: Se bildegalleri fra flommen i Drammen

Ber publikum om hjelp

Han forteller at veiavdelingen raskt rykker ut for å sikre kommunal infrastruktur når de vet hvor det er fare for flom.

– Vi vet hvilke lavpunkter som typisk blir berørt, også har vi noen elektriske anlegg som blir oversvømt når vannstanden går så høyt, sier Aamodt som nå ber publikum om hjelp.

– Hvis det har oppstått synkehull på en turvei eller blitt andre skader er vi avhengig av at publikum melder det inn gjennom appen «Meld inn feil Drammen», slik at vi kan komme og ordne opp i det, forteller Aamodt.

LES OGSÅ: Ekstremværet Elsa kan føre til høy vannstand

Mer fra Dagsavisen