Travel start på sommeren for redningsskøytene

Fra 1. mai til 14. juli har antallet grunnstøtinger økt med hele 53 prosent – fra 121 i fjor til 181 så langt i sommer. Redningsselskapet oppfordrer båtfolket til å løfte blikket.

Det skriver Redningsselskapet i en pressemelding.

– Vi ser at en del går på godt merkede skjær og grunner. Noen av disse hendelsene kunne nok vært unngått om flere om bord fulgte med på det som skjer forut for båten, sier Hasse Lindmo, direktør for kommunikasjon og bærekraft i Redningsselskapet.

Som en følge av færre utenlandsreisende, ser det ut til at vi går inn i tidenes båtsommer. Med det følger nye brukere på sjøen, i både store og små farkoster. 

– Til tross for veldig stor aktivitet til sjøs, har det ikke vært flere alvorlige ulykker enn normalt. Vi ser at båtfolket er flinke til å vise sjøvett, men den generelle oppdragsmengden går opp når det er flere som bruker sjøen, sier Lindmo.

Les også: – Denne sommeren kan bli stygg (+)

Redningsselskapets 5 råd for en trygg båtferie

1. Kjenn båten din. Gi båten en god overhaling før langturen, og husk å ta med deg reservedeler og 30 % mer drivstoff enn det du tror du trenger.

2. Vit hvor du er – og hvor du skal. Lær deg sjøvettreglene, bruk sjøkartet, sett deg inn i ruten du ønsker å seile og hvor lang tid det tar å komme dit. Og husk å sjekke værmeldingen før avreise.

3. Bruk alltid vest og dødmannsknapp og ta med ekstra tøy i tilfelle uhellet skulle være ute. Ikke glem kommunikasjon. VHF-radio er å foretrekke, bruker du mobil må du putte den i en vanntett pose.

4. Vær alltid edru når du fører båt.

5. Vær oppmerksom – vis hensyn. Forhold deg til gjeldende regler, avpass farten og vis hensyn til alle, spesielt de myke trafikantene.

Les også: Når andre søk er avsluttet, skal «Svein 1» fortsette letingen etter dem som har forsvunnet på sjøen